Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

”Οι ”φορείς του κακού” ετοιμάζουν θυσίες για τον ”Ερντογανικό Μινώταυρο”

Δημοσιεύτηκε στις

Η κρισιμότερη περίοδος αυτή που διανύουμε για τα εθνικά μας θέματα

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου

Διανύουμε μια απ’ τις κρισιμότερες φάσεις στη σύγχρονη ιστορία μας, αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα μπλεγμένοι στα οικονομικά μας προβλήματα, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, των μυστηρίων των εμβολίων και του σατανικού covid 19, που συνεχώς μεταλλάσσεται.

Και είναι η κρισιμότερη ίσως περίοδος αυτή που διανύουμε για τα εθνικά μας θέματα, γιατί τρέχουν διεργασίες οι οποίες εκκολάπτουν νέα δεινά για τον τόπο μας, αφού οι ”φορείς του κακού” – όπως παρουσιάζονται, δυστυχώς, σήμερα οι δυο πόλοι της εξουσίας – είναι σε ανοικτή γραμμή μεταξύ τους, για να πετύχουν άλλο έναν ανίερο συμβιβασμό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων μας.

Άλλο ένα… κατόρθωμα που υπερβαίνει σε επικινδυνότητα και εκείνο του 2018, το οποίο έχουν αμφότεροι (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) ”ευλογήσει” βαφτίζοντας από κοινού τους ψευτομακεδόνες ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ κι όχι ”Βορειο-Μακεδόνες”, όπως μάς έλεγαν.

Οι διεργασίες αφορούν, αυτή τη φορά, το θέμα της Θράκης, την οποία προτίθενται – κατά πώς φαίνεται – Τσίπρας και Μητσοτάκης να παραδώσουν στον Ερντογανικό Μινώταυρο σε δόσεις. Στον Ερντογανικό Μινώταυρο που θέλει να μας ξεθεμελιώσει ως Έλληνες και ως Ελληνισμό.

Και το λέω αυτό γιατί αμφότεροι άρχισαν να κινούνται ”ύποπτα” προς ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων, αρχής γενομένης με το αίτημα της Άγκυρας να εκλέγει αυτή κι όχι το ελληνικό κράτος τους Μουφτήδες της Θράκης, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης (την οποία μονίμως επικαλείται η Τουρκία κατά τα συμφέροντά της) και των όσων ισχύουν στο εξωτερικό σε χώρες που έχουν εντάξει μουσουλμανικές μειονότητες στον πληθυσμό τους.

Αν συμβεί αυτό και βάλουμε απ’ την κύρια πόρτα της Θράκης νέα ”φίδια” της Άγκυρας στον κόρφο μας – πέρα από τα υπάρχοντα του Τουρκικού Προξενείου και του αυτοαποκαλούμενου ”τουρκικού” κόμματος DEB (ΚΙΕΦ: Κόμμα Ισότητας,Ειρήνης και Φιλίας), που παίζουν χρόνια τώρα υπονομευτικό ρόλο για τα εθνικά μας συμφέροντα – τότε να ξέρετε ότι θα ακολουθήσει η αναγνώριση ”τουρκικής” μειονότητας στην Ελλάδα.

Κι αυτή η απόφαση θα είναι αυτοκτονική, γιατί θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για αυτονόμηση και στη συνέχεια ανεξαρτησία της Δυτικής Θράκης, μέχρι να καταλήξει να γίνει τουρκική επαρχία όπως η Ανατολική…

Ωστόσο αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους κοντόφθαλμους και καθόλου διορατικούς πολιτικούς που διαθέτουμε σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δεν είναι όμως καθόλου ”ψιλά” για τους ενσυνείδητους Έλληνες που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στα τέσσερα εθνικά μας μέτωπα: Το ”Μακεδονικό”, το ”Θρακικό”, το ”Αιγαιακό” και το ”Κυπριακό”.

Στο πρώτο, (το ”Μακεδονικό”) – πέρα απ’ την επονείδιστη ”συμφωνία” ξεπουλήματος του ονόματος, της γλώσσας και της εθνότητας της Μακεδονίας μας – δώσαμε το δικαίωμα στον κ. Ζάεφ – με το που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα – να προκαταλάβει την υπερψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας – ”Βόρειας Μακεδονίας” (ουρά της λιμνιαίας ”συμφωνίας”).

Εντύπωση προκαλεί στο θέμα αυτό, επίσης, η διαμήνυση (δια της μεθόδου των non paper μηνυμάτων απ’ το Μαξίμου) στους βουλευτές της ΝΔ ότι θα αποκλειστούν απ’ τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αν καταψηφίσουν το όνομα ”Βόρεια Μακεδονία”.

Ως έμμεση μάλιστα προτροπή τους να υπερψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια εκλαμβάνεται και η φωτογραφία του μεταλλαγμένου πρώην ”Μακεδονομάχου” και νυν ”Πρεσπομάχου” Άδωνι Γεωργιάδη με τον Ζόραν Ζάεφ της ”εθνικά ασύμφορης”, κατά Κυριάκο Μητσοτάκη, ”συμφωνίας των Πρεσπών…

Στο δεύτερο (το Θρακικό) , πέρα απ’ τη συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα εκλογής του Μουφτή, αναμένουμε με αγωνία την απόφαση του Αρείου Πάγου για αναγνώριση ή μη της ”Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”. Ένα αίτημα που – αν και είχε απορριφθεί στο παρελθόν, γιατί παρέβαινε τη Συνθήκη της Λωζάνης και πήγαινε κόντρα στην αιτιολογία της – επανήλθε ως θέμα υπό εξέταση, καθώς απ’ τον Σεπτέμβριο του ’20 το Συμβούλιο της Ευρώπης πιέζει τον Άρειο Πάγο για αναγνώρισή της. Πράγμα που, αν συμβεί, θα σημάνει άμεση αναγνώριση ”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη…

Σημειωτέον ότι για αμφότερα τα εθνικά μας ζητήματα (”Μακεδονικό”-”Θρακικό”) δημοσιοποιήθηκε μια έρευνα γνώμης του περασμένου Φεβρουαρίου της MRB (εν είδει δημοσκόπησης) – κατά τη διάρκεια εξέλιξης του Διεθνούς Φόρουμ των Δελφών (15 Μαΐου 2021) – την οποία είχε σχεδιάσει και στηρίξει από ελληνικής πλευράς η ”διαΝΕΟσις” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και από τουρκικής το ”Istanbul Policy Center” με τη συμμετοχή 1.022 Ελλήνων και 1.163 Τούρκων πολιτών.

Σημειωτέον, επίσης, ότι – σύμφωνα με την έρευνα και εντελώς… συμπτωματικά – Έλληνες και Τούρκοι απάντησαν (κατά την ίδια χρονική περίοδο και πάνω στις ίδιες ερωτήσεις), για το πώς βλέπουν οι μεν τους δε, πού συμφωνούν και πού διαφωνούν σε θέματα διμερών σχέσεων και πόσο μοιάζουν ή διαφέρουν μεταξύ τους. Στο καίριο ερώτημα των σχέσεών τους οι Έλληνες κατά 68,1% και οι Τούρκοι κατά 73,5% συνέκλιναν στην επιθυμία να βρεθεί ένας τρόπος ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Σημειωτέον, τέλος, ότι στην παρούσα έρευνα γνώμης συμπεριλήφθηκαν επιλογικά – ως συνοπτική απόδοση των βασικών διαπιστώσεων – η εκτενής ανάλυση του Διευθύνοντος Συμβούλου της MRB Hellas Δημήτρη A. Μαύρου και αυτά που κατέγραψε ως συμπεράσματα ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και Επικεφαλής του Προγράμματος Τουρκίας, μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης.

Ο γνωστός απ’ τις αποκαλύψεις των Wikileaks πανεπιστημιακός που εργάζεται στο εν λόγω πανεπιστήμιο της Άγκυρας και έγινε πρόσωπο της δημοσιότητας μετά της διαρροή έκθεσής του το 2010 (επί προεδρίας του Θάνου Ντόκου, νυν Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) στην τουρκική πρεσβεία των Βρυξελλών, όπου – ως να ήταν μυστικοσύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν – του υποδείκνυε συμβουλευτικά τα ”κρυφά μονοπάτια” τα οποία θα έκαναν τη χώρα του να προσεγγίσει την Ευρώπη!!!

Στο τρίτο (το Κυπριακό) η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από νεφελώδης, αφού απ’ την μια οι φιλότουρκοι Βρετανοί προωθούν ένα νέου τύπου ”Σχέδιο Ανάν” για την Μεγαλόνησο, ενώ το συμφέρον της Κύπρου και της Ελλάδας είναι η εφαρμογή του ψηφίσματος 3212 της 1ης Νοεμβρίου του ’74 (που το είχε ψηφίσει και η Τουρκία), γιατί – όπως είχα αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μου (”Casus belli και απενεργοποιημένο ΔΕΑΧ Α οδηγούν Ελλάδα-Κύπρο σε ιστορική ευθανασία) – η Τουρκία στοχεύει στον απόλυτο έλεγχο των υδρογονανθράκων της Κύπρου και γι’ αυτό τη θέτει προ του διλήμματος:

” Ή θα αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης τη Διζωνική Λύση δύο ίσων οντοτήτων (της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής) με απαραίτητη προϋπόθεση δύο χρόνια Τ/Κ Προεδρία – δύο Ε/Κ και δυνατότητα τουρκοκυπριακού βέτο στις αποφάσεις, ή θα αποδεχθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, δηλ. την ύπαρξη δύο κρατών, με μοιρασιά 50% – 50% των εσόδων των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ”…

Στο τέταρτο (το θέμα του Αιγαίου) έχουμε άλλη μια… γενναία υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης συνοδευόμενη από κυβίστηση υποτέλειας και δειλίας στο γεωπολιτικό κομμάτι της Εξωτερικής μας πολιτικής, αφού δια του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού διακηρύξαμε ήδη την εγκατάλειψη των ερευνών υδρογονανθράκων στο Αιγαίο για λόγους… περιβαλλοντικούς ή, άλλως πώς, ”πράσινης ανάπτυξης”, όπως θα ‘λεγε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου .

Στην πραγματικότητα, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ”πράσινη ανάπτυξη” και τα πράσινα άλογα του τρίτου ”φορέα του κακού” ΓΑΠ (που συναινεί σε κάθε μας παραχώρηση κεκτημένων και στα τέσσερα εθνικά θέματα) εγκολπώθηκαν ως επικάλυψη εθνικών υποχωρήσεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, με αποτέλεσμα να απεμπολήσει αυτή – μετά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12νμ – και την εκμετάλλευση του φυσικού, ορυκτού πλούτου μας στο Αιγαίο υπό τον φόβο του casus belli των Τούρκων…

Κρινιώ Καλογερίδου (/Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του καθηγητή Γεωπολιτικής Γιώργου Φίλη σε ημερίδα με τίτλο «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας: Εθνικές Προκλήσεις και Προτάσεις Αντιμετώπισης», που οργανώθηκε την Τετάρτη 16/10/2024 στα Χανιά.

Στόχοι της ημερίδας ήταν η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το δημογραφικό πρόβλημα και τις συνέπειές του, καθώς και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπισή του.

Κύριοι ομιλητές ήταν οι:
Βύρων Κοτζαμάνης, Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας,
Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων,
Αναστάσιος Λαυρέντζος, Αναλυτής και Διδάσκων σε Α.Ε.Ι.,
Γιώργος Φίλης, Καθηγητής Ledra College, και
Δημήτριος Κοντός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ο Ερντογάν δημιουργεί ένα κράτος-κλώνο στη Συρία

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της παραμονής των Χριστουγέννων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της παραμονής των Χριστουγέννων

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τι φέρνει μια συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας: Οι προκλήσεις για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ως μια εξέλιξη – «καρμπόν» με την αντίστοιχη υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου του 2019 χαρακτηρίζει ο Λάζαρος Καμπουρίδης τις κινήσεις Τουρκίας – Συρίας για την οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στο Liberal και τον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο, ο αντιστράτηγος ε.α. και συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου «Defense & Foreign Affairs», υπογραμμίζει ότι οι κινήσεις της Άγκυρας πλήττουν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση ενεργειακών projects στην Ανατ. Μεσόγειο.

Παράλληλα, τονίζει ότι Ελλάδα και Ισραήλ θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, να προωθήσουν όλα εκείνα τα ζητήματα, όπως αυτό του East Med, για να ενισχύσουν την περαιτέρω συνεργασία τους σε αμυντικό και ενεργειακό επίπεδο, ώστε να ανατρέψουν τους παράνομους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Τι σηματοδοτούν για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι προχωρημένες συζητήσεις Τουρκίας – Συρίας για τη οριοθέτηση νέας κοινής ΑΟΖ;

Προκειμένου να αντιληφθούμε, κύριε Παναγόπουλε, τι σημαίνουν οι εξελίξεις αυτές, θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Η Τουρκία πριν από περίπου δύο χρόνια, διά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το νέο σχέδιο υπό τον τίτλο «Αιώνας της Τουρκίας». Επί της ουσίας, το εν λόγω σχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία μίας πολιτικής, οικονομικής, αμυντικής και ενεργειακής Ένωσης των τουρκόφωνων δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας. Σε αυτή την Ένωση η Τουρκία θα καταστεί ένας κόμβος, απ’ όπου θα διέρχονται όλοι οι εμπορικοί και ενεργειακοί διάδρομοι από την Κεντρική Ασία αλλά και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, με την ανοιχτή στήριξη της Τουρκίας στην οργάνωση Hayat Tahrir al Sham (HTS) και στον Εθνικό Συριακό Στρατό, δηλαδή στους αντιπολιτευόμενους του Άσαντ, έδειξε καθαρά ότι η Τουρκία υποδαυλίζει ανατροπές καθεστώτων στην περιοχή. Ο στόχος της Άγκυρας είναι προφανής: Θέλει να δημιουργήσει κράτη – «δορυφόρους», τα οποία θα έχουν ως σημείο αναφοράς την Τουρκία, θα είναι υποχείριά της, με σκοπό η Τουρκία να υλοποιήσει το σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας».

Μιας και αναφερόμαστε, ακριβώς, στο νέο καθεστώς της Δαμασκού, ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι σύσσωμη η μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκού, είναι όλοι τους άνθρωποι της Τουρκίας, που είτε σπούδασαν εκεί είτε υπόκεινται στην άμεση επιρροή της Άγκυρας.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε είναι ότι η Τουρκία θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, ενώ σκοπεύει να δημιουργήσει και νέες στρατιωτικές βάσεις εντός της συριακής επικράτειας.

Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη και με δεδομένες τις προχωρημένες συζητήσεις Τουρκίας – Συρίας, θα ακολουθήσει, όπως φαίνεται, και η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εκείνος που αποκάλυψε το συγκεκριμένο σχεδιασμό της Άγκυρας ήταν ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί. Ο Γιαϊτζί την Κυριακή (22/12) σε τηλεοπτική εκπομπή τουρκικού καναλιού αναφέρθηκε, μάλιστα, και στους περαιτέρω σχεδιασμούς της Άγκυρας για την υπογραφή ΑΟΖ – μελλοντικά – με τον Λίβανο, αλλά και με το Παλαιστινιακό Κράτος, όταν και όποτε αυτό ιδρυθεί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Τούρκο υποναύαρχο, ο οποίος φαίνεται ότι λειτουργεί ως «λαγός» στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να αποκλειστούν ενεργειακά η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία από την ενεργειακή «πίτα» της Ανατολικής Μεσογείου.

Μήπως αυτή συμφωνία ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία είναι μια επανάληψη των όσων είχαν συμβεί το 2019 με την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Θα λέγαμε ότι αυτό που έγινε στη Συρία είναι μία «καρμπόν» περίπτωση με τις αντίστοιχες εξελίξεις στη Λιβύη πριν από πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται πως τότε, η Τουρκία είχε υποστηρίξει μία μεταβατική κυβέρνηση. Εκμεταλλεύτηκε τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Προχώρησε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και προχώρησε στην υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου τον Νοέμβριο του 2019.

Κι ερχόμαστε στη Συρία. Εδώ, λοιπόν, η Τουρκία υποστήριξε φανερά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο δεν βόλευε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Το νέο καθεστώς που τοποθετήθηκε, είναι τουρκοκινούμενο και ήταν αυτή ακριβώς η εξέλιξη που μας έφερε στο σημερινό ζήτημα της υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, για την οριοθέτηση νέας κοινής ΑΟΖ.

Η οποία συμφωνία, κύριε Καμπουρίδη, αμφισβητεί ανοικτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου;

Ασφαλώς! Το αφήγημα, σε αυτή την περίπτωση, είναι η νέα τουρκοσυριακή ΑΟΖ να προσδώσει 12,5% περισσότερη θαλάσσια περιοχή στη Συρία, έναντι μιας πιθανής αντίστοιχης συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και τη Συρία.

Εάν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, συνιστά μια απολύτως αρνητική εξέλιξη και έρχεται ως καθαρή αντιγραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως προαναφέραμε.

Πώς επηρεάζονται έργα όπως το GREGY (σ.σ. η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου), αλλά και το ζήτημα με τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου, δεδομένου ότι σύμφωνα με το TGRT Haber, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε συνομιλίες και με το Κάιρο;

Θα πρέπει να σας θυμίσω σε αυτό το σημείο, ότι ο νυν πρόεδρος της Αίγυπτου, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ,ήταν εκείνος που ανέτρεψε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», δηλαδή το καθεστώς του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, ο οποίος ήταν άνθρωπος του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρας – Καΐρου, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκαν συμφωνίες για κοινά έργα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και της ενέργειας, αποσκοπεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και στην υπογραφή ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, με σκοπό να ανατρέψει τους σχεδιασμούς που έχουν δημιουργήσει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της ευρύτερης περιοχής που έχουν σχέση καθαρά με θέματα ενέργειας.

Οι κινήσεις αυτές υποδηλώνουν μια μεθόδευση από πλευράς της Τουρκίας. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη, σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω υλοποιηθούν από την Άγκυρα.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται, μετά και τις τελευταίες αυτές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή η στάση της Ελλάδας και αντίστοιχα του Ισραήλ;

Ελλάδα και Ισραήλ θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ από τις 20 Ιανουαρίου και μετά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αγωγός East Med ενθαρρύνθηκε και στηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του Τραμπ, αλλά και από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι τόσο η Αθήνα όσο και το Τελ Αβίβ, μιας και θίγονται τα συμφέροντά τους από τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, να προωθήσουν όλα εκείνα τα ζητήματα, όπως αυτό του East Med, για να ενισχύσουν την περαιτέρω συνεργασία τους, όχι μόνο σε θέματα άμυνας αλλά και ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμώ πως ανατρέψουν τα σχέδια της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreign Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή58 λεπτά πριν

Ευθείες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων! Παραδοθείτε, αλλιώς θα θαφτείτε με τα όπλα σας – Επί του πεδίου οι Κούρδοι δίνουν απαντήσεις…

Ευθείες απειλές κατά των Κούρδων ανταρτών στη Συρία εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές...

Πολιτική2 ώρες πριν

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος! Ψευδαίσθηση ότι η όποια κινητικότητα προωθεί ορθή λύση Κυπριακού

Έκκληση προς τις Κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, όλες τις πολιτικές δυνάμεις Ελλάδος και Κύπρου και προς όλο το Έθνος απηύθυνε...

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Γενοκτονία σε όλα τα επίπεδα!

O Κωνσταντίνος Χολέβας, ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας και άρθρογράφος είναι φιλοξενούμενος στο newshub.gr σε μια συνέντευξη που μιλά με αφορμή...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας!

Παρέμβαση του καθηγητή Γεωπολιτικής Γιώργου Φίλη σε ημερίδα με τίτλο «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας: Εθνικές Προκλήσεις και Προτάσεις Αντιμετώπισης»,...

Ενδιαφέροντα4 ώρες πριν

Χρόνια Πολλά! Προσοχή, μη σας κλειδώσουν εκτός σπιτιού τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη – Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Αφήγηση: Χρήστος Κωνσταντινίδης Τὰ Χριστούγεννα τοῦ τεμπέλη (1896) Στὴν ταβέρνα τοῦ...

Δημοφιλή