Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 3 Μαΐου 2021

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιστρέφουν στο τραπέζι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιστρέφουν στο τραπέζι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Ilhan Tanir

Διακεκριμένοι γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών επανέφεραν νομοθεσία που προβλέπει κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων εάν η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Οι γερουσιαστές Edward J. Markey (D-Mass.), Ron Wyden (D-Ore.) Και Jeff Merkley (D-Ore.) ανακοίνωσαν την επανεισαγωγή ενός νομοσχεδίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με την Τουρκία, ανέφερε η επίσημη ιστοσελίδα του Markey την Πέμπτη.

Η νομοθεσία, με τίτλο «Τουρκικός νόμος για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 2021», ανέφερε ότι οι ενέργειες που έλαβε η κυβέρνηση της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 «έχουν διευρύνει σημαντικά την καταστολή της κυβέρνησης για τις ελευθερίες έκφρασης, την ειρηνική συνέλευση και τη σύνδεση “.

Στις 15 Ιουλίου 2016, μια ομάδα αξιωματικών κυρίως από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία επιχείρησε πραξικόπημα για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε ότι η απόπειρα που σκότωσε πάνω από 250 άτομα οργανώθηκε από τον πρώην σύμμαχο Fethullah Gülen, έναν σουνίτη κληρικό που έζησε σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία στην Πενσυλβανία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Για δύο χρόνια μετά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κυριαρχήσει στη χώρα μέσω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με ελάχιστη – αν και καμία επίβλεψη.

Σύμφωνα με τον νόμο, το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης το 2018 δεν οδήγησε σε βελτίωση των θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση έχει κωδικοποιήσει αρκετές διατάξεις έκτακτης ανάγκης στο νόμο. Αυτή η νομοθεσία κατευθύνει τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να βοηθήσει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία που εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση κρατουμένων συνείδησης και πολιτικών κρατουμένων.

Το ίδιο νομοσχέδιο το καθιστά επίσης «μια δήλωση πολιτικής για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ευημερία στην Τουρκία και να αντιταχθούν στην επίθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας κατά της ελευθερίας της έκφρασης, της ειρηνικής συνέλευσης και του συνεταιρίζεσθαι».

Το νομοσχέδιο εκφράζει επίσης το συναίσθημα στη Γερουσία ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει «να λάβει μέτρα για να βελτιώσει σημαντικά το τρομερό κλίμα για τους δημοσιογράφους και εκείνους που υποστηρίζουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα» καθώς και «να σταματήσει τη συνεχιζόμενη καταστολή της για την ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης ή τροποποίηση νόμων που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποκλείσει έναν ιστότοπο ή να αφαιρέσει περιεχόμενο από τον ιστότοπο» και «να σταματήσει την αδιάκριτη κράτησή του και δίωξη δικηγόρων, δικαστών και εισαγγελέων και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube