REAL TIME |

Weather Icon

O Ερντογάν “πουλάει” τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για τις σχέσεις με την Αίγυπτο;

O Ερντογάν “πουλάει” τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για τις σχέσεις με την Αίγυπτο;

Fehim Taştekin: “Εγκαταλείπει ο Ερντογάν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα;”

Καθώς η Άγκυρα παίρνει μια σειρά μέτρων για την αποκατάσταση των επί οκτώ χρόνια διαταραγμένων διπλωματικών σχέσεων με το Κάιρο, γίνονται σχόλια ότι η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη Μουσουλμανική Αδελφότητα (Αδελφότητα), την οποία μέχρι τώρα υποστηρίζει σθεναρά ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επειδή η Αίγυπτος θέτει το θέμα αυτό ως κόκκινη γραμμή για να προχωρήσει η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Gazete Duvar, Fehim Taştekin, σε άρθρο του με τίτλο “Ο Ερντογάν πωλεί τους αδελφούς του;” εκφράζει την άποψη ότι “Το μπλοκ της Αιγύπτου με τις χώρες του Κόλπου  δείχνει  δυσανεξία ακόμα στις δραστηριότητες ήπιας ισχύος της Τουρκίας, πόσο μάλλον στην επιδίωξη του Ερντογάν για περιπέτειες χρησιμοποίησης σκληρής ισχύος στην εν λόγω περιοχή”.

Δηλώνοντας ότι στη ρίζα των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και οι σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο Ταστέκιν ανέφερε ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής έκανε τα εξής για να κατευνάσει τις ενστάσεις της Αιγύπτου: “Ήδη έβαλαν κάποια όρια στις εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών της Αδελφότητας που εκπέμπουν από την Κωνσταντινούπολη για να ανοίξουν το δρόμο προς το Κάιρο. Αυτή είναι η πρώτη” θετική ατζέντα ” Αυτό όμως δεν δημιούργησε πολύ ενθουσιασμό. Στη συνέχεια επανασύστησαν την κοινοβουλευτική ομάδα Φιλίας Αιγύπτου-Τουρκίας, που είχε διαλυθεί από το 2013. Και πάλι το βήμα αυτό δεν προκάλεσε πολύ ενθουσιαμσό. Μετά ήλθε η σειρά να άρουν το βέτο της Τουρκίας στο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης του ΝΑΤΟ με την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι είναι περίεργοι για να δουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα! Επειδή είναι βέβαιο ότι είναι αναγκασμένοι να κάνουν κι άλλα βήματα”.

Ο Τάστεκιν συνεχίζει ως εξής στο άρθρο του: “Έχουν καταλάβει ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο στην  Ανατολική Μεσόγειο ενώ υπάρχει μια σκληρή αβεβαιότητα στη Λιβύη. Και για ξεπεραστούν αυτά, έχουν αντιληφθεί ότι είναι απαραίτητο να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο. Αν βρουν έναν τρόπο συνεννόησης στη Λιβύη, μπορούν να ανοίξουν νέες σελίδες συνεργασίας και για άλλες περιοχές. Όμως αποδεικνύεται ότι δεν είναι δυνατόν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το Κάιρο, όσο η Τουρκία έχει την Αίγυπτο εκτός του άξονα εταιρικής σχέσης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα από το 2013″.

“Εάν προκύψουν προϋποθέσεις εξομάλυνσης με το Κάιρο, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι αυτό αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της Τουρκίας για τις σχέσεις της με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Επομένως, η διαπραγμάτευση με το Κάιρο σημαίνει επίσης διαπραγματεύσεις με το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι”.

Και συνεχίζει το άρθρο του ο Τάστεκιν με τις ακόλουθες γραμμές:

“Όλοι αυτοί θέλουν να δουν πόσα βήματα πίσω θα κάνει ο Ερντογάν έναντι της Αιγύπτου, τώρα που είναι στριμωγμένος σε πολλά μέτωπα. Και θα ικανοποιηθούν από κάτι τέτοιο, επειδή δεν αισθάνονται ότι είναι αυτοί που θα πρέπει να κάνουν βήματα για να συμβιβαστούν με την Τουρκία.

Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, το Κάιρο θέλει να παραδοθούν οι καταζητούμενοι ηγέτες της Αδελφότητας και να τερματιστεί ο πόλεμος των ΜΜΕ με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η Αδελφότητα από την πλευρά της αναζητά μια εγγύηση για να αποτρέψει να συμβεί αυτό. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Sky News Arabiya, οι ηγέτες της οργάνωσης ζήτησαν ραντεβού με τον Yasin Aktay, επικεφαλής σύμβουλο του Ερντογάν, υπεύθυνο για το θέμα της Αδελφότητας. Το αίτημα απορρίφθηκε αρκετές φορές.

Ο Ερντογάν δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας ηγέτης που εκπληρώνει τις απαιτήσεις του Σίσι. Προτιμά να βρει μια λύση σε αυτό το ζήτημα ως αδελφός προς αδελφό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις AKP-Αδελφότητας ακόμα και πίσω στο 2011. Με άλλα λόγια, επιστροφή στην παλιά κατάσταση, όπου η Αδελφότητα δεν εμπιστευόταν το AKP, και δεχόταν άβολα τις συμβουλές του για υποχωρήσεις στο θέμα της κοσμικότητας. Ακόμη και ένας τύπος που βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση μπορεί να εισέλθει στην αραβική μνήμη ως μια συναλλαγή δούναι και λαβείν. Σχόλια του τύπου “Ο Ερντογάν δεν είναι αξιόπιστος συνεργάτης” έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στα αραβικά μέσα ενημέρωσης. Κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι αφού έλαβε τα χρήματα αποζημίωσης από το Ισραήλ, ο Ερντογάν απάντησε ως εξής στην ομάδα του Mavi Marmara που δεν συμφώνησε με αυτήν τη λύση: “Μήπως με ρωτήσατε εμένα, ζητήσατε την άδειά μου πριν ξεκινήσετε εκείνο το ταξίδι;”

“Γυρίζουμε γυρίζουμε και φτάνουμε στο ίδιο μέρος. Και το μέρος αυτό είναι το αδιέξοδο που οδήγησε ο Ερντογάν την Τουρκία με την πολιτική που ακολούθησε, κάνοντας τις εξής επιλογές:

  • Φανταζόταν ότι θα μπορούσε να ελέγξει το Κέρας της Αφρικής με τη βάση που δημιούργησε στη Σομαλία,

  • Πίστευε ότι υπήρχε θα είναι μια εναλλακτική δύναμη στον Περσικό Κόλπο με τη βάση που δημιούργησε στο Κατάρ,

  • Υπολόγισε ότι θα είναι ο άρχοντας της Ερυθράς Θάλασσας με το σχέδιο που έκανε για να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στο νησί Suakin,

  • Υπολόγισε εγκαθιστώντας στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, θα αλλάξει τις ισορροπίες στη Βόρεια Αφρική υπέρ της Τουρκίας.

  • Ανακοίνωσε ότι “χάλασα το μεγάλο παιχνίδι”, παραβιάζοντας τα ύδατα της Αν. Μεσογείου

  • Έκανε αυτοκρατορικούς υπολογισμούς πάνω στη ζώνη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οοία όμως είχε διαλυθεί στη Μέση Ανατολή.

Κάνοντας όλα τα παραπάνω, ο Ερντογάν κατέστρεψε το δίκτυο των σχέσεων που διατηρούσε η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, και δημιούργησε μόνο του το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία!

Και τώρα, όλοι αυτοί με τους οποίος χάλασε τις σχέσεις ο Ερντογάν, απαιτούν ένα ολόκληρο πακέτο με υποχωρήσεις, για να δεχθούν την εξομάλυνση των σχέσεών τους με την Τουρκία. Με ελλειπείς υπολογισμούς και πολλά λάθη, έκαναν την Τουρκία χώρα στην οποία επιβάλλεται κατάλογος με υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει. Άντε γειά.”

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube