REAL TIME |

Weather Icon

Νέες προκλήσεις από τον ισλαμοφασίστα στην Κομοτηνή – Άνευρη η απάντηση του ΥΠΕΞ

Νέες προκλήσεις από τον ισλαμοφασίστα στην Κομοτηνή – Άνευρη η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Είμαστε στην Τουρκική Μειονότητα» δήλωσε από την Κομοτηνή ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών

Μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν η επίσκεψή του, πήρε αποστάσεις από τα ΜΜΕ αλλά προπαγάνδισε με διαδοχικά tweets

Διονύσης Βοργιάς

«Τουρκική Μειονότητα» στη Θράκη και «Τουρκική Κοινότητα» στη Θεσσαλονίκη βλέπει -κατά δήλωσή του- στην περιοδεία του στην Ελλάδα, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν. Ο Τούρκος πολιτικός ολοκληρώνει την περιοδεία του στην χώρα μας σήμερα, με επαφές σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο.

Στην περιοδεία του, τον Κινάν συνοδεύει ανελλιπώς ο Τούρκος πρέσβης της Αθήνας Μπουράκ Οζουγκεργκίν και αποστολή διπλωματών από την Τουρκία.

Οι επαφές του στη Θράκη διόλου τυχαίες δεν θεωρούνται, αφότου έρχονται ως συνέχεια της πρόσφατης θυελλώδους κοινής συνέντευξης Τύπου μεταξύ των ΥΠΕΞ Δένδια-Τσαβούγλου, όπου επί τάπητος τέθηκε η μειονότητα της Θράκης.

Προκλήσεις πριν καν φτάσει

Οι προκλήσεις ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης 04/05, οπόταν με ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προλόγισε την επίσκεψη Κινάν στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ η επίσκεψη γίνεται για το Ραμαζάνι και στο περιθώριο αυτής ο Τούρκος πολιτικός θα συναντιόταν με τους τοπικούς «Μουφτήδες», όπως τους χαρακτήρισε, αναφερόμενο το ΥΠΕΞ στους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, «καθώς και με εκπροσώπους ενώσεων, οργανώσεων και των μελών της Τουρκικής (sic) Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, καθώς και μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία».

Τον δρόμο που έστρωσε το ΥΠΕΞ «περπάτησε» ο Κιράν κατά την έναρξη της περιοδείας του, χαρακτηρίζοντας «κοινότητα» τους μεμονωμένους Τούρκους πολίτες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και καταγγέλλοντας «πιέσεις» και «περιορισμούς στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας των ανθρώπων μας». Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό, αυτές οι ενέργειες της ελληνικής πολιτείας είναι «απαράδεκτες», πλην όμως ο πολιτικός δεν εξήγησε τι είναι αυτό που πράττει η ελληνική πλευρά και συνιστά «πίεση» ή «περιορισμό», ενώ για το ρόλο της Τουρκίας σε γειτονικές της χώρες, υποστήριξε πως «είμαστε πάντα με τους συμπατριώτες μας που προστατεύουν την ταυτότητα και τα πιστεύω τους ενάντια σε όλες τις δυσκολίες».

Η περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη διήρκησε όλες τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 05/05 και είχε ως επίκεντρο το σπίτι του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο σώζεται και λειτουργεί ως μουσείο στη σύγχρονη εποχή. «Εργαζόμαστε για να είμαστε οι πρωτοπόροι της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», υποστήριξε με ποστάρισμά του από το σπίτι Κεμάλ.

«Τουρκική Μειονότητα» στη Θράκη

Στην Κομοτηνή έφτασε περί των 15:30 με πρώτη στάση το Τουρκικό Προξενείο. Κατέφτασε συνοδεία αστυνομίας και μπήκε κατευθείαν με το όχημα εντός του Προξενείου, μη επιτρεπόμενης της δημοσιογραφικής κάλυψης της κλειστής συνάντησης. Η πρώτη συνάντηση έγινε μεταξύ του υφΥΠΕΞ και του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου και των υπόλοιπων διπλωματών, ενώ μετά ακολούθησε συνάντηση με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, τους οποίους αυθαίρετα χαρακτήρισε ως «Μουφτήδες».

Για την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε λόγο για «τουρκική (sic) μειονότητα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την (επίσκεψη στη) Θεσσαλονίκη».

Με διπλωματικές πηγές απαντά η Ελλάδα

Μη θέλοντας να δώσει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη Κιράν σε Θεσσαλονίκη και Θράκη, η Ελλάδα επέλεξε να απαντήσει στους ανυπόστατους χαρακτηρισμούς του Τούρκου υφΥΠΕΞ με διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πηγές ξεκαθαρίζουν πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής» και υπογραμμίζουν ότι «στο πλαίσιο αυτό (η Ελλάδα) εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη». Επίσης, πληροφορούν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως «οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Σημειώνεται ότι η απάντηση της Ελλάδας μέσω διπλωματικών πηγών είναι από χλιαρή έως απαράδεκτη, αφού στην ουσία ενθαρρύνει τον Τούρκου υφΥΠΕΞ. Και αυτό γιατί η απάντηση γίνεται χωρίς να γίνεται αναφορά ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικαλείται ο Κιράν, γίνονται στην Τουρκία, όπου οι Κούρδοι δεν έχουν κανένα από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, χωρις να γίνεται αναφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, που εξ αιτίας των παραβιάσεων και του σχεδίου εθνοκάθαρσης, από 120 χιλιάδες που ήταν το 1923, έμειναν σήμερα μόνο δύο χιλιάδες, ενώ οι μουσουλμάνοι της Θράκης αυξήθηκαν.Πηγή: Χρόνος Κομοτηνής

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube