Weather Icon
Αίγυπτος , Τουρκία 7 Μαΐου 2021

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Λυπάμαι που ο αιγυπτιακός λαός είναι… με το ζόρι με τους Έλληνες

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Λυπάμαι που ο αιγυπτιακός λαός είναι… με το ζόρι με τους Έλληνες

Απροκάλυπτη πλέον η ενόχληση του Τούρκου προέδρου από τη συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου, όπως φαίνεται και από τις νέες δηλώσεις του.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, σε δηλώσεις του σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής, σχολιάζοντας την πρώτη επαφή που έγινε μεταξύ Άγκυρας-Καΐρου αυτή την εβδομάδα, προσπάθησε να προσεταιριστεί και πάλι τους Αιγύπτιους και δη τον αιγυπτιακό λαό, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον πρόεδρο Σίσι, λέγοντας ότι η Αίγυπτος είναι αδελφή χώρα και ότι τον λυπεί που έχουν συμμαχήσει αναγκαστικά με τους Έλληνες.

«Απέναντι στον αιγυπτιακό λαό η στάση μας είναι πολύ θετική, όπως γνωρίζετε. Ο τουρκικός λαός έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αιγυπτιακό λαό και μεταξύ μας υπάρχει μία αδελφοσύνη. Γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να ανακτήσουμε και να διατηρήσουμε αυτήν την ιστορική ένωση με το λαό της Αιγύπτου. Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαλόγου και θα την επεκτείνουμε. Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που την χειραγωγούν άλλοι, αντιθέτως η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί μόνη της όρθια» σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Το να βλέπουμε το αιγυπτιακό λαό να είναι με το ζόρι με τον ελληνικό λαό, μας αυτό μας λυπεί. Το να βλέπουμε να συμμαχούν μαζί τους, μας λυπεί. Κι αυτό το έχω ξαναπεί άλλωστε. Τώρα έχει αρχίσει μια νέα διαδικασία. Πρώτα ξεκίνησαν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και μετά εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε βελτιώνοντας και διευρύνοντας αυτή διαδικασία».

«Οι μειονότητες είναι απόλυτα ικανοποιημένες στην Τουρκία»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στο άνοιγμα που έκανε προς τις αλλόθρησκες και αλλοεθνείς μειονότητες στην Τουρκία μέσω του δείπνου ιφτάρ την περασμένη Τρίτη.

Όπως ανέφερε, άκουσε τα προβλήματα των μειονοτήτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα του και χάρηκε που όλοι είναι ικανοποιημένοι από τη στάση του τουρκικού κράτους απέναντί τους.

«Είχα την ευκαιρία να ακούσω από τους ίδιους αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι εδώ στην Τουρκία και ακούγοντάς τους να λένε ότι είναι ευχαριστημένοι, φυσικά με χαροποίησε κι εμένα ιδιαιτέρως. Θα τους στηρίζουμε πάντα», είπε, ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις αναστήλωσης ναών τα τελευταία χρόνια.

Ανοιχτός στην απελευθέρωση των πατεντών
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε παράλληλα θετικός στο θέμα της απελευθέρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

«Η λογική ‘εμείς το φτιάξαμε και δεν το δίνουμε σε κανέναν’ είναι λάθος σε ένα θέμα που σχετίζεται με την υγεία του ανθρώπου. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε οπουδήποτε υπάρχει ζήτηση στον κόσμο. Δεν υπάρχουν αντιζηλίες στην επιστήμη, η επιστήμη ανήκει στην ανθρωπότητα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας το τηλεφώνημα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά το οποίο συμφώνησαν εκτός από αγορά εμβολίων και συμπαραγωγή αργότερα με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα παρασκευαστεί και το εγχώριο εμβόλιο, το οποίο είναι πρόθυμος να το μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο.

Έτοιμη η «συνταγή» για το νέο Σύνταγμα
Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία είναι η ολοκλήρωση των προτάσεων από το κυβερνών κόμμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά και την παρουσίαση 100 σημείων προς αναθεώρηση από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμο το κόμμα του να παρουσιάσει τις προτάσεις και να συζητήσει με τον εταίρο του τον ηγέτη των εθνικιστών και στη συνέχεια να τις υποβάλει στην αντιπολίτευση για δημόσια διαβούλευση.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube