Weather Icon
Cyberwar , ΗΠΑ 3 Μαΐου 2021

Μυστήριο με κρυφό κυβερνοχώρο του Πενταγώνου και εταιρεία που το διαχειρίζεται

Μυστήριο με κρυφό κυβερνοχώρο του Πενταγώνου και εταιρεία που το διαχειρίζεται

Ποια είναι η άγνωστη μυστηριώδης εταιρία που διαχειρίζεται κυβερνοχώρο του Πενταγώνου;

Ύστερα από εβδομάδες μυστηρίου, το Πεντάγωνο αποφάσισε να δώσει κάποιες εξηγήσεις για τη μυστηριώδη εταιρεία, με έδρα ένα γραφείο πάνω από μια τράπεζα στη Φλόριντα, που την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε στα διεθνή ηλεκτρονικά δίκτυα ότι αναλάμβανε να διαχειριστεί ένα κολοσσιαίο, και έως τότε αχρησιμοποίητο, κομμάτι του διαδικτύου που ανήκει στο Πεντάγωνο.

Όπως αναφέρει το Associated Press, έκτοτε το τμήμα εκείνο του διαδικτύου έχει υπερτετραπλασιάσει τις διευθύνσεις που φιλοξενεί, οι οποίες πλέον φτάνουν σχεδόν στο 4% ολόκληρου του ίντερνετ.

“Είναι τεράστιο. Πρόκειται για ό,τι μεγαλύτερο έχει συμβεί στην ιστορία του ίντερνετ”, δηλώνει στο ΑP o Νταγκ Μάντορι, υπεύθυνος ανάλυσης του διαδικτύου της εταιρίας διαχείρισης δικτύων Κέντικ, αφού ο συγκεκριμένος κυβερνοχώρος είναι υπερδιπλάσιος του χώρου που χρησιμοποιεί το ίδιο το Πεντάγωνο.

Δίνοντας κάποιες εξηγήσεις για αυτή την εξέλιξη, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να “αποτιμήσει και να εμποδίσει τη μη αδειοδοτημένη χρήση του κυβερνοχώρου που ανήκει στο υπουργείο”.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στον εντοπισμό πιθανών ευάλωτων σημείων, στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων από ξένες δυνάμεις που συστηματικά παρεισφρύουν σε αμερικανικά δίκτυα, λειτουργώντας συχνά από αχρησιμοποίητους χώρους για διευθύνσεις όπως αυτούς που έχει στην ιδιοκτησία του το Πεντάγωνο.

Ωστόσο το Πεντάγωνο δεν αναφέρθηκε σε εργολαβίες προς τρίτους και κυρίως γιατί επέλεξε για τη διαχείριση του κυβερνοχώρου του μια εταιρία που δεν υπήρχε καν έως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, η Global Resource Systems LLC είναι μια εταιρία χωρίς την παραμικρή συνεργασία με το αμερικανικό κράτος στο παρελθόν, δεν έχει παρουσία στο ίντερνετ, αλλά ούτε και άδεια επιχείρησης στην περιοχή Πλαντέισον όπου βρίσκεται, καθώς καταχωρήθηκε στη μακρινή πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Ωστόσο, διαχειρίζεται μεγαλύτερο κομμάτι του κυβερνοχώρου από την China Telecom, την AT&T ή την Comcast.

Επιπλέον, όσοι έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με την εταιρία εδώ και τρεις μήνες δεν το έχουν καταφέρει. 

Σύμφωνα με τον κ. Μάντορι, η διαφήμιση προς πώληση του χώρου ιδιοκτησίας του Πενταγώνου θα διώξει πιο εύκολα τους καταπατητές και θα επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες περί απειλών.

Ορισμένοι ειδικοί σε ζητήματα κυβερνοασφαλείας εκτιμούν ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρησιμοποιεί τον κυβερνοχώρο που προσφέρει ως “παγίδα” για να πιάσει χάκερς ή να στήσει υποδομές, με προγράμματα και σέρβερς, που θα ελέγχουν την κίνηση στο Ίντερνετ για ύποπτες δραστηριότητες.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube