REAL TIME |

Weather Icon

Μήνυμα Cavusoglu σε Ελλάδα: Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου

Μήνυμα Cavusoglu σε Ελλάδα: Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου

Η Τουρκία δεν λέει όχι σε προσφυγή στη Χάγη – Μια αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής

Παραμονή της άφιξής του στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu εκτιμά σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ότι υπάρχει περιθώριο για θετική ατζέντα, χωρίς να λέει όχι σε προσφυγή στη Χάγη, αφού προηγηθούν ωστόσο, διμερείς διαπραγματεύσεις στη βεντάλια των θεμάτων που υποστηρίζει η Τουρκία πως πρέπει να τεθούν, τονίζοντας ότι «μια αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα», αλλά και πως είναι λάθος να πιστεύει η Ελλάδα ότι η Τουρκία θα περιοριστεί στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Μια αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συνιστά ένα από τα «κλειδιά» που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την συνολική διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ξεκαθαρίζει στην συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας πως μεγάλος στόχος είναι η σύγκλιση μιας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Erdogan  στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Προσθέτει δε, πως η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όμως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αφού προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, προτείνοντας τρία βήματα για την καλή γειτονία:
1. Τον ειλικρινή διάλογο
2. Την αποφυγή λαϊκίστικης ρητορικής και προκλήσεων
3. Την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων

Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. – Ελλάδας

Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια θετική ατζέντα σε σχέση Τουρκίες ΕΕ.
Θα βοηθήσει στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης και θα οδηγήσει σε μια εποικοδομητική προσέγγιση, ώστε να ξεπεράσουμε τις διαφορές.
Υπάρχει έδαφος για τέτοια ατζέντα και η πολιτική βούληση από την ουρά της ΕΕ με την εξαίρεση μερικών κρατών.
Η θετική ατζέντα θα έπρεπε να βασιστεί σε αμοιβαία συμφωνηθέντα, συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα, όπως:
1ον. Ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας
2ον. Εναρξη της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ
3ον. Αναζωογόνηση του διαλόγου υψηλού επιπέδου και τον σύνοδο κορυφής Τουρκία ΕΕ.
4ον. Ενθάρρυνση της απελευθέρωσης θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες
5ον. Να υπάρξει καλύτερη συνεργασία στην διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και,
6ον. Ενίσχυση της συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Προσέγγιση Τουρκίας – Ελλάδας

Όσον αφορά την προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας πιστεύω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την συναλλακτική προσέγγιση και να υιοθετήσουμε μια πιο ολιστική γεωπολιτική προοπτική
Η Ελλάδα θα έπρεπε να απέχει από την χρήση της ΕΕ ως μοχλό εναντίον της Τουρκίας και να εναγκαλιστεί το τρέχον θετικό momentum.
Μόνο Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα εκκρεμή τους ζητήματα όχι η ΕΕ με ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

Προσφυγή στην Χάγη

Η Τουρκία δεν απέκλεισε ποτέ κατηγορηματικά καμία μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους που να βασίζεται σε αμοιβαία συγκατάθεση.
Πρωτίστως ομως πρέπει να διεξάγουμε διμερείς διαπραγματεύσεις που ορισμένοι κύκλοι στην Ελλάδα δεν εγκρίνουν.

Ακόμα όμως και να φέρουμε τα ζητήματα ενώπιον του δικαστηρίου της Δ.Δ. της Χάγης χρειάζεται να διαπραγματευτούμε μια ειδική συμφωνία αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε να δίνουμε έμφαση στην σημασία του διαλόγου.
Να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα που εισήγαγε επιφύλαξη στην δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα όπως το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς νησιών, το εύρος του εναέριου χώρου, ο καθορισμός θαλάσσιων ορίων, η εφαρμογή και ερμηνεία των άρθρων 74 και 83 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Το Oruc Reis διεξήγαγε τις δραστηριότητές του σε περιοχές εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Eίμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Tουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Eλληνοκυπρίων
Το Oruc Reis αγκυροβόλησε δύο φορές για λόγους επιμελητειακής υποστήριξης αυτές ήταν ευκαιρίες για άμβλυνση της τεταμένης κατάστασης είναι ανατολική Μεσόγειο και αρχής και είχαμε συνεχίσει Να καλούμε σε διάλογο αλλά οι εκκλησίες μας αγνοήθηκαν από την Ελλάδα

Προς μια Βέρνη Νο 2

Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή κατανόηση.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε επιμαχο ζήτημα με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλλης, όπως δεν τον έχουν υιοθετήσει ΗΠΑ και ΕΕ.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι θα ήταν λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube