Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 18 Μαΐου 2021

Mesut Caşın: Θα συνεχιστούν οι αγορές Ρωσικών Συστημάτων από την Τουρκία αν οι ΗΠΑ δεν άρουν τις κυρώσεις CAATSA

Mesut Caşın: Θα συνεχιστούν οι αγορές Ρωσικών Συστημάτων από την Τουρκία αν οι ΗΠΑ δεν άρουν τις κυρώσεις CAATSA

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα ρωσικά στρατιωτικά συστήματα εν μέσω διπλωματικών αντιπαραθέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε την Δευτέρα το Voice of America. Η Άγκυρα έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά περισσότερων πυραύλων αεράμυνας, δήλωσε η VOA, επικαλούμενη μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση.

Η απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο να την απομακρύνουν από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και να επιβάλουν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).

Η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν κάλεσε επανειλημμένα την Τουρκία να εγκαταλείψει τα S-400 και να ακυρώσει σχέδια για αγορά περισσότερων, θεωρώντας το σύστημα ως απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και του αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν προειδοποίησε για νέες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που αποτύχει να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας.

“Δεσμευόμαστε στη νομοθεσία της CAATSA και θα ακολουθήσουμε το νόμο προς τα εμπρός”, δήλωσε ο Blinken. Η Τουρκία λέει ότι δεν θα αντιστρέψει πορεία στο ζήτημα των S-400.

«Η Ουάσινγκτον εξαναγκάζει την Τουρκία να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Μεσούτ Κασίν στην VOA, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέχουν τα μαχητικά αεροσκάφη που χρειάζεται η Τουρκία.

“Χρειαζόμαστε 200 αεροσκάφη μάχης. Αλλά αν οι ΗΠΑ δεν δώσουν τα αεροσκάφη, μπορούμε να αγοράσουμε τα ρωσικά μαχητικά”, δήλωσε ο Caşın.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube