Weather Icon
Ορθοδοξία , Τουρκία 27 Μαΐου 2021

Μαρτυρίες: Πώς νιώθουν Έλληνες Ρωμιοί για την Αγία Σοφία και τη μετατροπή της σε τζαμί (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτυρίες: Πώς νιώθουν Έλληνες Ρωμιοί για την Αγία Σοφία και τη μετατροπή της σε τζαμί (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το εμβληματικό μνημείο του Ελληνισμού, την Αγία Σοφία, και την εξέλιξη της μετατροπής του σε ισλαμικό τέμενος, τον Ιούλιο του 2020, από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσαν Ρωμιοί, δηλαδή έχοντες καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ή Έλληνες που δραστηριοποιούνται ή έχουν συνεκτικούς δεσμούς με την Πόλη.

Οι μαρτυρίες κατατέθηκαν σε βίντεο στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας του γράφοντος, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» του τμήματος ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πτυχιακή εργασία έχει τον τίτλο «Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη: Ιστορική διαχρονία και προσωπικές αφηγήσεις» και εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ευαγγελίας Διαμαντοπούλου.

Η περίληψη της εργασίας:

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και πιο εμβληματικά μνημεία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, με ισχυρή επιρροή στην κουλτούρα και τις παραδόσεις των Ελλήνων μέχρι και σήμερα. Κατασκευασμένος τον 6ο αιώνα, ο ναός αποτελεί σύμβολο του πάλαι ποτέ μεγαλείου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της χιλιόχρονης ιστορίας της. Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 σήμανε και το τέλος της λειτουργίας του μνημείου ως χριστιανικού ναού, και τη μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος.

Το 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ μετέτρεψε τον ναό σε μουσείο, ωστόσο το καλοκαίρι του 2020 με μια απόφαση που ήγειρε πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε ξανά το μνημείο σε λειτουργικό ισλαμικό τέμενος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube