Weather Icon

Λευκορωσία – Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και το Bellingcat, αποτυχαίνουν να σώσουν τη φήμη του νεοναζί στρατιώτη Προτάσεβιτς

Λευκορωσία – Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και το Bellingcat, αποτυχαίνουν να  σώσουν τη φήμη του νεοναζί στρατιώτη Προτάσεβιτς

Christelle Néant
.
Από της σύλληψης του Ρομάν Πρωτάσεβιτς στο Μινσκ μετά την επείγουσα προσγείωση της πτήσης Ryanair όπου βρισκότανδιεξήχθη πραγματική μάχη για τη φήμη του μεταξύ της Λευκορωσίας και της Δύσης, μεταξύ άλλων για να μάθουμε αν έχει πολεμήσει ή όχι για το Τάγμα νεοναζί Αζόφ στο Ντόνμπας.
.
Από τη ρωσική και τη λευκορωσική πλευρά, ορισμένοι πολύ γρήγορα επεσήμαναν ότι ο Ρομάν Πρωτασεβίτς είχε πολεμήσει στο κόρφο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στην αρχή της σύγκρουσης στο Ντόνμπας. Το αρνήθηκαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και ορισμένοι Ουκρανοί, όπως ο Αντρέι Μπιλέτσκι, πρώην διοικητής του τάγματος Αζόφ . 
.
Στο μπλόγκ του που φιλοξενείται στον ιστότοπο Ukra Uknskaya Pravda, ο Biletsky μας εξηγεί ότι ο Protassevich ήταν πράγματι με το τάγμα Αζόφ στο Ντόνμπας, αλλά δήθεν ως «δημοσιογράφος».
.
«Θα βάλω αμέσως τους τόνους όπου χρειάζονται». Ναι, ο Ρομάν πολέμησε πραγματικά με το Αζόφ και άλλες στρατιωτικές μονάδες ενάντια στην κατοχή της Ουκρανίας. Ήταν μαζί μας κοντά στο Chirokino, όπου τραυματίστηκε. Όμως το όπλο του ως δημοσιογράφος δεν ήταν ένα πολυβόλο, αλλά οι λέξεις», έγραψε ο Biletsky.
.
Μόνο που το πρόβλημα είναι ότι ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, αδυνατούμε να βρούμε ένα άρθρο με την υπογραφή του σχετικά με τον πόλεμο στο Ντόνμπας. Αρκετά περίεργο.
.
Τότε εμφανίστηκε το εξώφυλλο του 15ου τεύχους του περιοδικού του νεοναζιστικού τάγματος Azov, στο οποίο βλέπουμε καθαρά ότι ο Protassevitch φορούσε στολή, με το όπλο στο χέρι!
Υπήρχε γενικός πανικός στη δυτική πλευρά, έπρεπε απαραίτητα να σωθεί ο στρατιώτης Πρωτάσεβιτς αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν νεοναζί μισθοφόρος και να τον αποτρέψουν να καταλήξει σαν τον Ναβάλι, του οποίου οι ακροδεξιές πολιτικές θέσεις τον είχαν κάνει να χάσει το καθεστώς του ως πολιτικός κρατούμενος στη Διεθνή Αμνηστία (πριν τον ανακτήσουν μετά από μια κατάλληλη αλλαγή διαχείρισης) και τη φήμη του.
.
Για μια τόσο δύσκολη αποστολή, τέθηκαν στην υπόθεση το Bellingcat και οι συνεργάτες του όπως το The Insider (με έδρα τη Ρωσία).
.
Πρώτα ο Michael Colborne, ένας «δημοσιογράφος» του Bellingcat ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρηση «πρέπει να σώσουμε τον στρατιώτη Πρωτάσεβιτς» προσπαθώντας να αποδείξει ότι, αν και ήταν πράγματι μέλος του τάγματος νεοναζί Αζόφ, δεν ήταν παρά μόνο ως δημοσιογράφος.

Κάποιοι εικάζουν τότε ότι η φωτογραφία του εξωφύλλου παραβιάστηκε για να προσθέσουν το πρόσωπο του Πρωτάσεβιτς. Αλλά πολύ γρήγορα βρίσκουμε ένα αρχείο του φακέλου PDF που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2015 σε μια σελίδα Αζόφ που φιλοξενείται στο κοινωνικό δίκτυο VK! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εξώφυλλο είναι επομένως αυθεντικό!
Την επόμενη μέρα, το The Insider δοκιμάζει μια άλλη προσέγγιση και δημοσιεύει ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι ο άνδρας που φαίνεται στη φωτογραφία του εξωφύλλου δεν ήταν ο Πρωτάσεβιτς, αλλά ένας άλλος στρατιώτης που έκτοτε πέθανε, Αντρέι Σνιτκό.
.
Ωστόσο, στο μεταξύ, βγήκαν από τα ντουλάπια πολλές φωτογραφίες και βίντεο και, μεταξύ άλλων, από το τηλέφωνο του ίδιου του Πρωτάσεβιτς, τα οποία αποδεικνύουν με αναμφισβήτητο τρόπο ότι πολέμησε όντος στο κόρφο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ.
Βλέπουμε τον Πρωτάσεβιτς με στολή με το σήμα του τάγματος, όπλο στο χέρι και γεμιστήρες για το πολυβόλο όπλο του στο αλεξίσφαιρο γιλέκο! Περίεργο ντύσιμο για έναν «δημοσιογράφο»! Τον βλέπουμε επίσης σε ένα βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης του τάγματος Αζοφ στην Μαριούπολη! Από πότε βαδίζουν οι δημοσιογράφοι σε στρατιωτική παρέλαση ;;;.
Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Λευκορωσίας, ο ίδιος ο πατέρας του Πρωτάσεβιτς παραδέχτηκε ότι ο γιος του είχε πολεμήσει στο Ντόνμπας.

«Κατατέθηκαν φάκελοι εναντίον του γιου μου από το 2014, όταν βρισκόταν στην επικράτεια του Ντόνμπας και πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού», είχε δηλώσει τότε ο πατέρας του ο οποίος φυσικά το αρνήθηκε μόλις συνελήφθη ο γιος του στο Μινσκ.
.
Ενώπιον των στοιχείων που συγκεντρώνονται πολύ γρήγορα, το The Insider διαγράφει καθαρά και απλά το άρθρο, αλλά πολύ αργά. Έχει διατηρηθεί ένα αρχείο που δείχνει τις προσπάθειες αυτού του «ΜΜΕ» που σχετίζεται με το Bellingcat για να προσπαθήσει να ασπρίσει τον Πρωτάσεβιτς.
.
Η χαριστική βολή προήλθε από τον ίδιο τον Πρωτάσεβιτς. Πράγματι, τον Σεπτέμβριο του 2015, είχε δώσει μια συνέντευξη στο μέσο ενημέρωσης Nacha Niva . Το κεφάλι του είναι κρυμμένο στη φωτογραφία που απεικονίζει το άρθρο, αλλά δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τη φωτογραφία του Πρωτάσεβιτς που βρέθηκε στο τηλέφωνό του!
Στη συνέντευξη, ο Πρωτάσεβιτς εμφανίζεται με το όνομα «Κιμ». Λέει εκεί ότι τραυματίστηκε κοντά στο Chirokino, το οποίο ταιριάζει με τα άλλα στοιχεία της βιογραφίας του Πρωτάσεβιτς. Λέει επίσης ότι μάχεται στην Ουκρανία επειδή έχει Ουκρανούς προγόνους, ότι μισεί τους κομμουνιστές και τη Ρωσία η οποία είναι η διάδοχος της ΕΣΣΔ, και «να  σταματήσει τη ρωσική ορδή του Πούτιν  » πριν επιτεθεί στη Λευκορωσία. Αφηγείται ακόμη και την πρώτη του μάχη και την πρώτη του βολή! Περίεργος δημοσιογράφος, πράγματι.
.
Ακολουθεί το κλασικό επιχείρημα «ναι, αλλά δεν είναι όλοι νεοναζί στο Αζόφ».
.
Πρόβλημα Μια άλλη φωτογραφία του Πρωτάσεβιτς αποδεικνύει ότι είναι πράγματι ένας νεοναζί. Σε αυτήν τη φωτογραφία μπορούμε να τον δούμε ξεκάθαρα (αριστερά) ενώ φοράει ένα μπλουζάκι μάρκας Sva Stone με τέσσερις σβάστικες!

Αυτή η μάρκα υποστηρίζει ενεργά τα τάγματα νεοναζί Αζόφ και Δεξιού Τομέα (Right Sector), όπως φαίνεται σε αυτήν την αφίσα.
Η μάρκα πωλεί μπλουζάκια με ρητά ονόματα όπως «καθαρό αίμα» ή «sekira perouna» (το όνομα μιας νεοναζιστικής μουσικής ομάδας ), καθώς και γιλέκα «blitzkrieg» ή «Romper Stomper» (τίτλος «μιας ταινίας» για μια νεοναζιστική συμμορία skinhead της Μελβούρνης) κ.λπ.
.
Είναι προφανές ότι ο Ρομάν Πρωτάσεβιτς δεν είναι ούτε ένα καλό αγόρι που ήρθε να φέρει τη δημοκρατία στη Λευκορωσία, ούτε δημοσιογράφο, αλλά βετεράνος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, ο οποίος προσκολλά στην ιδεολογία αυτού του τάγματος, και ήθελε να οργανώσει πραξικόπημα στυλ Μαϊντάν στη χώρα καταγωγής του. Πραγματικά, πρέπει να πιστέψουμε ότι η Δύση δεν καταφέρνει να στρατολογεί παρά μόνο νεοναζί και ισλαμιστές τρομοκράτες για να κάνουν τις χρωματιστές επαναστάσεις της.
.
Christelle Néant
Réseau International
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube