Weather Icon

“Κωλοτούμπα” Μπάιντεν! Στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν

“Κωλοτούμπα” Μπάιντεν! Στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν

Σε συνομιλία με τον Σπούτνικ της Αρμενίας, ο πολιτικός επιστήμονας Ναρέκ Μινασιάν αναφέρθηκε στην απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέροντας και τους κύριους λόγους για αυτό.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πιθανό σημείο διέλευσης για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, και για το σκοπό αυτό, οι ΗΠΑ θέλει να καθιερώσει φιλικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες στην αναστολή του ψηφίσματος 907, αλλά δεν ήταν ο μόνος, ανέφερε ο πολιτικός επιστήμονας Ναρέκ Μινασιάν στο Sputnik Armenia.

Ο Μινασιάν υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τράμπ, η Αρμενία έλαβε 16 εκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ το Αζερμπαϊτζάν έλαβε αρκετές φορές περισσότερο – 106 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα η Αρμενία και το “Αζερμπαϊτζάν έλαβαν σχεδόν “ίση βοήθεια” – 117 και 114 εκατομμύρια.

Τώρα ο Μπάιντεν αποφάσισε να συνεχίσει την προσέγγιση του Τραμπ, παρακάμπτοντας το ψήφισμα 907, που προβλέπει την παροχή της στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ τον Οκτώβριο του 2020, ο ίδιος ο Μπάιντεν κάλεσε τον Πρόεδρο Τραμπ και τη διοίκησή του να τηρήσουν τους περιορισμούς του ψηφίσματος 907 – να μην παράσχουν βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν. Τώρα ο Μπάιντεν κάνει το ακριβώς αντίθετο!

«Προφανώς, αυτό συμφέρει στις ΗΠΑ. Το Αζερμπαϊτζάν, ειδικά μετά τον πόλεμο, όχι μόνο διατηρεί τη σημασία του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και απέκτησε μεγαλύτερη περιφερειακή σημασία, γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους παίκτες κατά την ανάπτυξη και την εφαρμογή της πολιτικής τους στην περιοχή», ανέφερε ο Μινασιάν.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόση βοήθεια θα παρασχεθεί στο Αζερμπαϊτζάν αλλά, σύμφωνα με τον Μινασιάν, αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που παρέχεται στο Αζερμπαϊτζάν προορίζεται για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», η οποία έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που υιοθέτησε το Αζερμπαϊτζάν σαφές παράδειγμα της οποίας είναι ο πόλεμο Αρτσάχ-Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι το Αζερμπαϊτζάν προσλαμβάνει Σύρους μισθοφόρους και τρομοκράτες σε εχθροπραξίες στο Καραμπάχ και, αλλά τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν αντιτρομοκρατική βοήθεια σε μια χώρα που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία», ανέφερε ο Μινασιάν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube