Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Μαΐου 2021

Καινοτομία εναντίον Covid: Πώς ένας 22χρονος Έλληνας «κέρδισε» την Google

Καινοτομία εναντίον Covid: Πώς ένας 22χρονος Έλληνας «κέρδισε» την Google

Του Τάσου Ντάφλου

Ο 22χρονος Γιώργος Καραμπάσης που μεγάλωσε στη Γλυφάδα και κατοικεί από τα 16 του στο Ηνωμένο Βασίλειο, είδε την πανδημία της Covid-19 ως μια νέα πρόκληση για την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων στη μάχη που κλήθηκε να δώσει ολόκληρος ο πλανήτης ενάντια σε αυτή τη νέα υγειονομική απειλή.

Επιπλέον, η ανάγκη του να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αποτέλεσε κίνητρο για να αναπτύξει δύο καινοτόμες τεχνολογικές πλατφόρμες, καταφέρνοντας μάλιστα στη μία περίπτωση να προσελκύσει και το ενδιαφέρον της Google.

kainotomia-enantion-covid-pos-enas-22chronos-ellinas-kerdise-tin-google0

Η ιστοσελίδα ncovtrack.com

Το ένα από τα δύο τεχνολογικά project που ανέλαβε ο φοιτητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είναι η πλατφόρμα ncovtrack.com, στην οποία μπορεί κανείς να έχει άμεση πρόσβαση σε στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας (όπως κρούσματα, θάνατοι, τεστ, εμβολιασμοί κτλ.) σε μορφή χάρτη, μέσω του οποίου παρέχονται αναλυτικά πληροφορίες όχι μόνο ανά χώρα αλλά και ανά περιφέρεια και νομό, κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει από παρόμοιους χάρτες όπως εκείνος του  Johns Hopkins.

kainotomia-enantion-covid-pos-enas-22chronos-ellinas-kerdise-tin-google1

«Το σχέδιο προέκυψε από μια απλή συζήτηση που είχα με συμφοιτητές μου στη Σκωτία, με τους οποίους λέγαμε ότι ενώ γνωρίζαμε τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων σε κάθε χώρα, ήταν πιο δύσκολη η πρόσβαση σε αναλυτικές πληροφορίες ανά γεωγραφική περιοχή εντός της κάθε χώρας», αναφέρει ο Γιώργος Καραμπάσης, μιλώντας στο moneyreview.gr .

«Για παράδειγμα, δεν ξέραμε πόσα ακριβώς ήταν τα κρούσματα στο Εδιμβούργο ή στη Γλασκώβη. Έψαχνα αυτούς τους αριθμούς και δεν τους έβρισκα στα στοιχεία που έδινε η κυβέρνηση της Σκωτίας», προσθέτει. «Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμη μια ιστοσελίδα με τη μορφή της ncovtrack.com ώστε να μπορεί κάποιος να έχει εύκολα πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες».

Τα διαθέσιμα στοιχεία σε επίπεδο νομού αφορούν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και άλλες τριάντα χώρες. Οι πληροφορίες προέρχονται από επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της κάθε χώρας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η ιστοσελίδα περιέχει και γραφήματα που αναπαριστούν την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία σχετικά με το πόσες δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί ανά περιφέρεια στις προαναφερθείσες χώρες.

Η εφαρμογή Maskit και το πρόγραμμα της Google

kainotomia-enantion-covid-pos-enas-22chronos-ellinas-kerdise-tin-google2

Το δεύτερο project στο οποίο συμμετείχε ο Γιώργος Καραμπάσης, αφορά στην εφαρμογή Maskit, η οποία καταγράφει τα είδη μασκών που χρησιμοποιεί ο χρήστης και του συστήνει την καταλληλότερη μάσκα, ανάλογα με τις δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020, όταν ο ίδιος όπως και όλοι οι φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έλαβαν μια πρόσκληση για τον διαγωνισμό Hack 4 the People που διοργάνωσαν φοιτητές του Harvard και του MIT, στον οποίο καλούνταν να καινοτομήσουν σε τομείς όπως το περιβάλλον, η πολιτική, η κοινωνιολογία και η πανδημία, και στη συνέχεια να παρουσιάσουν την ιδέα τους σε μια ομάδα κριτών.

«Γνώρισα δύο παιδιά από το τμήμα μου που κι εκείνα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν. Παρουσιάσαμε την εφαρμογή, διακριθήκαμε και κερδίσαμε τον διαγωνισμό μαζί με άλλες 18 ομάδες, από τις 89 που έλαβαν συνολικά μέρος, αλλά μόνο η δική μας και και άλλη μία ομάδα κέρδισαν το συγκεκριμένο βραβείο της Google», αναφέρει.

Στη συνέχεια, όπως τονίζει, η Google προσκάλεσε εκείνον και την ομάδα του να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμά της, όπου βρίσκονταν υπό καθοδήγηση ενός μέντορα της εταιρείας, ο οποίος τους καθοδηγούσε στο πώς να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Google Cloud COVID-19 Hackathon Fund, όπου από τις 381 συμμετοχές, οι 28 καλύτερες ομάδες προσκλήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτό από τον Δεκέμβριο ενώ 13 έλαβαν πρόσκληση να παρουσιάσουν την καινοτομία τους στις 26 και 27 Απριλίου.

«Σε αυτές τις 13 ομάδες ήμασταν και εμείς, και μάλιστα η μία από τις δύο εξ αυτών που δεν ήταν από τις ΗΠΑ», λέει ο Γιώργος.

«Μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για το ποιες παροχές θα πρέπει να έχει η Maskit καθώς και για το πώς θα μπορούσαμε πείσουμε τους κριτές της Google ότι είναι μια εφαρμογή για την οποία θα υπάρξει ζήτηση», σημειώνει. «Επιπλέον πήραμε χρήσιμα μαθήματα για το πώς να την επεκτείνουμε ώστε να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο εν μέσω πανδημίας».

Οι ιδέες για επέκταση των δύο project  

Ερωτηθείς για τα μελλοντικά του σχέδια σε ό,τι αφορά τόσο την ιστοσελίδα ncovtrack.com όσο και την εφαρμογή Maskit, ο Γιώργος Καραμπάσης αναφέρει ότι επιθυμεί να προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

«Σε ό,τι αφορά την ncovtrack θα ήθελα να προσθέσω αναλυτικότερες πληροφορίες για πολύ περισσότερες γεωγραφικές περιοχές όπως π.χ. της Ρωσίας και της Κίνας», αναφέρει. «Επιπλέον, ένας άλλος στόχος είναι να καταστεί εφικτή η αναζήτηση του αριθμού των χορηγηθέντων εμβολίων σε κάθε γεωγραφική περιοχή ανά εταιρεία [Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca κτλ.]».

Παράλληλα, συνεχίζει, «θα ήθελα να προσθέσω και τον παράγοντα των παρενεργειών όπως το ποιες είναι καθώς και το πού και πότε καταγράφηκαν. Επίσης, στοχεύω να επεκτείνω τις πληροφορίες για τα κέντρα εμβολιασμών. Αυτό υπάρχει μέχρι στιγμής μόνο για την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Θα ήθελα να προσθέσω την Ελλάδα και άλλες χώρες σε αυτή τη λίστα».

Μάλιστα, επισημαίνει πως μετά το τέλος της πανδημίας, επιθυμεί η εν λόγω ιστοσελίδα να είναι προσαρμόσιμη σε δεδομένα που ενδεχομένως προκύψουν από κάποια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.

«Με αυτό τον τρόπο, το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν να αλλάξω μερικούς κώδικες έτσι ώστε να προστεθούν τα νέα δεδομένα στην υπάρχουσα ιστοσελίδα, χωρίς να πρέπει να δημιουργηθεί μια καινούργια», εξηγεί.

Επίσης, όσον αφορά την Maskit, τονίζει πως η ομάδα του στοχεύει να επεκτείνει τη λίστα με τις μάσκες που συστήνει η εφαρμογή, καθώς όπως αναφέρει υπάρχουν μέχρι στιγμής περίπου είκοσι.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα υπάρχοντα link που δείχνουν στον χρήστη από πού να αγοράσει μια μάσκα, αφορούν μόνο τη Μεγάλη Βρετανία, και επισημαίνει πως θα ήθελε να συμπεριλάβει ιστοσελίδες και από άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.

«Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με την εφαρμογή ως ομάδα και στοχεύουμε να έχει ανέβει στο Google Play Store και το iOs App Store πριν από τις 15 Μαΐου», λέει ο Γιώργος.

Η προοπτική της επιστροφής στην Ελλάδα

«Θα ήθελα να επιστρέψω μόνιμα στην Ελλάδα, του χρόνου που τελειώνω τις σπουδές μου αλλά παράλληλα θα πρέπει να εξετάσω τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα μπορούσα να έχω εκεί», αναφέρει ο 22χρονος.

«Ένα αρνητικό είναι οι χαμηλοί μισθοί και ότι το σύστημα είναι σχετικά δύσκολο για επιχειρηματίες. Όμως τα τελευταία χρόνια έχω δει μεγάλες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα στη χώρα», προσθέτει.

Το αίσθημα της προσφοράς και τα σχέδια για το μέλλον

«Έχω μάθει, χτίζοντας το Ncovtrack και το Maskit ότι αισθάνομαι πως έχω πολύ μεγαλύτερο κίνητρο όταν δημιουργώ εφαρμογές που βοηθούν την κοινωνία», τονίζει ο Γιώργος.

«Θα ήθελα από αυτό το καλοκαίρι κιόλας, να ξεκινήσω να φτιάχνω κι άλλες εφαρμογές που να βοηθούν την κοινωνία και στο μέλλον να ασχοληθώ και με άλλα ζητήματα παγκόσμιας βαρύτητας όπως η αλλαγή του κλίματος και οι διαστημικές τεχνολογίες», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube