Weather Icon

Jerusalem Post: Αντι-ισραηλινή προπαγάνδα από τα ΜΜΕ του ακροδεξιού Ερντογάν

Jerusalem Post: Αντι-ισραηλινή προπαγάνδα από τα ΜΜΕ του ακροδεξιού Ερντογάν

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνδυασμό με έναν διαδικτυακό στρατό κοινωνικών μέσων που υποστηρίζουν το ακροδεξιό κόμμα του ΑΚΡ της Άγκυρας και τις αντι-ισραηλινές απόψεις του, υποκινούν το αντισημιτικό μένος, τονίζει ο αναλυτής Seth Franztman στη σελίδα της Jerusalem Post.

Αν και η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που κατηγορεί το Ισραήλ για την πρόσφατη ένταση στη Γάζα, είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί τον μηχανισμό των ΜΜΕ για να καλύψει τις εξελίξεις στην περιοχή πάντα εις βάρος του Ισραήλ. Μάλιστα, είναι τέτοια η προπαγάνδα των τουρκικών μέσων που ξεπερνάει την κριτική που ασκούν τα ιρανικά μέσα στο Ισραήλ, τονίζει ο Ισραηλινός αρθρογράφος. “Σε αντίθεση με το Ιράν, όπου δεν υπάρχει διάχυτο διαδικτυακό μίσος κατά του Ισραήλ, η Τουρκία έχει τεράστια παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως από ομάδες που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα”, επισημαίνει κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν.

Για παράδειγμα, η κρατική τηλεόραση TRT της Τουρκίας παράγει ασταμάτητα αντι-ισραηλινή προπαγάνδα. Την Παρασκευή, λοιπόν, πήρε ένα βίντεο που ανέβασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ισχυρίστηκε ότι ήταν ψεύτικο και ότι το TRT θα έδειχνε την “αλήθεια από την Παλαιστίνη”. Στη συνέχεια, το TRT δημοσίευσε ένα βίντεο με το οποίο ισχυριζόταν ότι το Ισραήλ “μπλοκάρει τη Γάζα” και ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός σκοτώνει παιδιά, δείχνοντας πτώματα παιδιών. Το TRT αρνείται ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και την αναφέρει με το αραβικό όνομα “Al-Quds” (“Η Ιερή Πόλη”).

Συνεχίζοντας, ο Frantzman σημειώνει πως η προπαγάνδα που επιδεικνύει το TRT δείχνει πως οι “στρατολογημένοι” δημοσιογράφοι του σταθμού δεν εξακριβώνουν την είδηση ή τις πληροφορίες που λαμβάνουν. “Αυτό όμως δεν μας εκπλήσσει, καθώς η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη φυλακή των δημοσιογράφων που αποσιωπεί κάθε φωνή αντίθετη με το κυβερνών κόμμα του AKP”, προσθέτει με νόημα. Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας όμως δεν έχει σταματήσει μόνο σε αυτά. Τις προηγούμενες ημέρες είχε προσκαλέσει τον επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, τον Khaled Meshaal, για να αναλύσει τα γεγονότα στη Γάζα, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με Ισραηλινά παιδιά που τραγουδούσαν και δήθεν ανήκαν σε “ισραηλινή παραστρατιωτική οργάνωση”.

“Η Τουρκία του Ερντογάν αν και καταδικάζει την τρομοκρατία, χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους Αρμένιους και τους Κούρδους και καλωσορίζει τον ηγέτη της Χαμάς”, υπογραμμίζει ο αναλυτής.

Παράλληλα, η τουρκική αντι-ισραηλινή ρητορική έχει μεταδοθεί και στα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα, ένας τουρκικός λογαριασμός έφτασε στο σημείο να επεξεργαστεί μια φωτογραφία από την είσοδο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρίν για να δείξει πώς θα ήταν αν ο τουρκικός στρατός εισέβαλλε στην Ιερουσαλήμ, με σκοπό να την απελευθερώσει – όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί να κάνει ο Ερντογάν, ο οποίος έχει μετατρέψει την ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ένας άλλος χρήστης του Twitter ανέβασε μια φωτογραφία που έδειχνε ένα σοβαρά τραυματισμένο παιδί στην Αφρίν υποστηρίζοντας ψευδώς ότι πρόκειται για νεαρό Παλαιστίνιο. “Αυτό δείχνει ότι οι διαδικτυακοί οπαδοί του Ερντογάν δεν μπορούν να δείξουν συμπάθεια για τους Κούρδους που βομβαρδίστηκαν στη Συρία από την Τουρκία, αλλά θα χρησιμοποιήσουν τις εικόνες τους για να προκαλέσουν τη συμπάθεια υπέρ των Παλαιστινίων”, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο υιοθετεί την ισλαμιστική ρητορική, κάνει λόγο για δήθεν “126 νεκρούς μάρτυρες στη Γάζα” και επικαλείται δηλώσεις του αρχηγού της Χαμάς.

“Το φλερτ της Τουρκίας με ισλαμιστές εξτρεμιστές ανάγεται στο παρελθόν. Το 2014 η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε αρκετά για να κλείσει τα σύνορά της καθώς τα μέλη του ISIS διέσχισαν την Τουρκία. Ο ηγέτης του ISIS, Μπαγκντάντι, βρέθηκε από τις ΗΠΑ μόλις ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα και τα μέλη του ISIS διέφυγαν από τη Ράκα στην Τουρκία. Τα μηνύματα της Άγκυρας έχουν ριζοσπαστικοποιήσει εξτρεμιστές στη Γαλλία που πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις πέρυσι στην ευρωπαϊκή χώρα. Οι διαδηλωτές υπέρ της Τουρκίας φαίνεται να βρίσκονται στην καρδιά ορισμένων αντι-ισραηλινών συγκεντρώσεων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμβάλλοντας στην αύξηση του αντισημιτισμού”, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube