Weather Icon

ΗΠΑ: Δώσαμε εναλλακτική λύση για τους S 400 στην Τουρκία – «Ξέρει τι πρέπει να κάνει»

ΗΠΑ: Δώσαμε εναλλακτική λύση για τους S 400 στην Τουρκία – «Ξέρει τι πρέπει να κάνει»

«Η απόκτηση των S-400 είναι πρόβλημα για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Προσφέραμε εναλλακτική λύση, ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν.

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε προχθές με τον Σεντάτ Ονάλ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Αυτή ήταν η πρώτη αμερικανική επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην Τουρκία από την έναρξη της θητείας της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε η κα Σέρμαν στο CNN TÜRK μετά τις επαφές της, αναφέρθηκε στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου.

«Ο Μπάιντεν θα εκφράσει τις ανησυχίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν» τόνισε η αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση κορυφής είναι πολύ σημαντική για την ανάδειξη των θετικών πτυχών» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) θα εκφράσει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, ειδικά για την πορεία της Τουρκίας».

«Στρατηγικός σύμμαχος»
«Η Τουρκία είναι στρατηγικός σύμμαχος και παγκόσμια γνωστή, δουλεύουμε πολύ στενά. Συνεργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες, για την Τουρκία και για το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και για την παγκόσμια τάξη», ανέφερε η Γουέντι Σέρμαν.

Δήλωσε επίσης ότι «Εχουμε παρουσιάσει εναλλακτική λύση για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία εξαιτίας των S-400. Η απόφαση είναι της Τουρκίας».

«Η παραλαβή των S-400 προκαλεί πρόβλημα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Εχουμε παρουσιάσει μια εναλλακτική λύση, ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν. Είμαστε εταίροι. Θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο. Αυτή η τεχνική λεπτομέρεια δεν είναι ζήτημα, δεν είναι πολιτικό θέμα. Η Τουρκία γνωρίζει την κατάσταση, γνωρίζει τα βήματα που χρειάζεται για να συζητήσουμε. Το πώς θα κάνουμε αυτά τα βήματα, είναι η απόφαση της Τουρκίας» υπογράμμισε η κα Σέρμαν.

Σε ό,τι αφορά στη σχέση των ΗΠΑ με τις κουρδικές δυνάμεις των YPG, υποστήριξε ότι ο μόνος σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η εξουδετέρωση του ISIS.

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Αναφερόμενη στην απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είπε: «Αυτό ήταν πολύ κακό για τα δικαιώματα των γυναικών όταν ο πρόεδρος (Ερντογάν) αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Λυπούμαστε πολύ, αυτό το πράγμα προκαλεί ανησυχία».

Πηγή: echedoros-a.gr, ilkha.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube