Αναλύσεις
Η Τουρκική Επίθεση Φιλίας στην Αίγυπτο Οι Στόχοι και Οι Προοπτικές της.

Συνέντευξη Καθηγητού του Πανεπιστημίου Καϊρου και Αρθρογράφου της εφημερίδας Αλ Αχράμ
.
Του Μιχαήλ Στυλιανού
.
Η επίσκεψη τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο απασχόλησε το πρωινό δελτίο ειδήσεων του δικτύου Ρ.Τ. στο Παρίσι , με συνέντευξη του αρθρογράφου της ΄Αλ Αχράμ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου Χισάμ Μουράντ (Hicham Murad).
.
Σε ερώτηση για τα κίνητρα αυτής της αιφνίδιας μεταστροφής των αισθημάτων της Άγκυρας απέναντι στο Κάιρο, ο κ. Μουράντ την απέδωσε βασικά στην επιδίωξη της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στην ομάδα των μεσογειακών χωρών που συνδιαλέγονται για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου και στην διευκόλυνση που πρόσφερε το γεγονός ότι το Κατάρ γεφύρωσε τις σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία και την παράταξη των αραβικών χωρών που αποστρέφονται το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.
.
Για τα θέματα που προβλέπει πως θα συζητηθούν στο Κάιρο, ανέφερε την Λιβύη και την επιθυμία της Τουρκίας να χαραχτεί η ΑΟΖ μεταξύ αυτής και της Αιγύπτου και να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
.
Στο ερώτημα εάν κατά την κρίση του η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία μπορεί να έχει επιπτώσεις στις στενές συμμαχικές σχέσεις της Γαλλίας με την Αίγυπτο, δοθείσης της γνωστής ιδιαίτερης συμπάθειας του Γάλλου προέδρου προς τον Ερντογάν, ο καθηγητής Μουράντ είπε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήδεται των προνομιακών σχέσεων της με την Γαλλία και δεν πρόκειται να προβεί σε οτιδήποτε μπορεί να «τσαλακώσει» τις σχέσεις της με μεσογειακούς συμμάχους όπως και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ και η Ε.Ε.
.
Για το αν προβλέπει σύσφιγξη των τούρκο- αιγυπτιακών σχέσεων ως αποτέλεσμα της επίσκεψης και επόμενη επίσκεψη σε επίπεδο κορυφής Ερντογάν-Σίσυ, ο σχολιαστής της « Άλ Αχράμ» απάντησε ότι δεν βλέπει νωρίς τέτοιαν εξέλιξη και ότι ο βαθμός της αποκατάστασης των σχέσεων θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά της Αγκύρας στο θέμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, των οποίων φιλοξενεί το στρατηγείο. Ανέφερε ότι έκλεισαν μεν οι τρεις ράδιο/τηλεοπτικοί σταθμοί τους που λειτουργούσαν στην Τουρκία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση αρνείται πάντα να εκδώσει τα στελέχη της οργάνωσης στην Αίγυπτο που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, η οποία παραμένει το στρατηγείο αυτής της οργάνωσης.
.
Αυτή την φράση διατύπωσε με τονισμένη κατηγορηματικότητα, ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση.
.

Αναλύσεις
Τεράστια καταστροφή
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 31 Μαρτίου 2025
Τα θέματα του δελτίου
1. Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εκδήλωση για την απειλούμενη αρμενική πολιτιστική κληρονομιά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ | 00:20
2. Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έφθασε στην Αρμενία | 02:02
3. Απεριόριστα τα μεταλλευτικά αποθέματα στο Ζανγκεζούρ | 03:03
4. Με την παράνομη είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική σας ασφάλεια προειδοποιεί Πρεσβεία των ΗΠΑ | 04:43
5. Οι απόπειρες των ΗΠΑ να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για το ΝΑΤΟ | 05:37
6. Πιθανή τριμερής συνεργασία Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν και ΗΠΑ δεν είναι προς το συμφέρον της Αρμενίας | 06:47
7. Πώς εξηγείται η ασυνεπής πολιτική του Τραμπ έναντι του Ιράν; | 08:28
Αναλύσεις
Συντονισμένη επίθεση του τουρκικού Τύπου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Δύο μεγάλες φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, “Χουριέτ” και “Μιλιέτ”, κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα που στόχευαν ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά

Η ξαφνική «έκρηξη» αρνητικών αναφορών στον τουρκικό Τύπο γύρω από το Κυπριακό δεν είναι τυχαία.
Επιμέλεια: Μαρία Ζαχαράκη, SigmaLive
Μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και ενώ το ελληνοϊσραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ κατηγορείται για «αντι-τουρκικές ενέργειες», οι μεγαλύτερες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας εξαπολύουν συντονισμένη επίθεση κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Χουριέτ κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους ότι αρνούνται ακόμη και να δεχτούν νερό από την Τουρκία, η Μιλιέτ τους χαρακτηρίζει υπεύθυνους για την επανεμφάνιση «τρομοκρατικών ομάδων», ενώ η Τουρκιγέ μιλά για αντι-τουρκικές ενέργειες σε αθλητικά γήπεδα και στα σχολεία.
Μετά την άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη (17-18 Μαρτίου), τα τουρκικά μέσα παρουσίασαν θετικά την εξέλιξη.
Μετά τη Γενεύη, το Κυπριακό περιθωριοποιήθηκε στην τουρκική ειδησεογραφία, με εξαίρεση ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Τουρκιγέ” (25 Μαρτίου), που παρουσίαζε τη συνάντηση ως θρίαμβο της τουρκικής διπλωματίας.
Η τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και τουρκικού αντιπροέδρου στο Παρίσι (27 Μαρτίου) σχεδόν παραμελήθηκε από τα τουρκικά μέσα, μέχρι που έφτασε η 29η Μαρτίου.
Η αιφνίδια κλιμάκωση της 29ης Μαρτίου
Δύο μεγάλες φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, “Χουριέτ” και “Μιλιέτ”, κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα που στόχευαν ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά:
Χουριέτ: “Τους δώσαμε νερό, δεν το πήραν”, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι απορρίπτει κάθε συνεργασία με το ψευδοκράτος, ακόμα και σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η διανομή νερού από την Τουρκία.
Μιλιέτ: “70 χρόνια η ίδια ιστορία”, υποστηρίζοντας ότι η εμφάνιση της ομάδας “Αγωνιστική Απελευθερωτική Επαναστατική Έπαλξη” στην ελληνοκυπριακή πλευρά επιβεβαιώνει την εχθρική στάση των Ελληνοκυπρίων απέναντι στους Τουρκοκύπριους.
Την ίδια στιγμή, η “Τουρκιγέ” φιλοξένησε σειρά καταγγελτικών δημοσιευμάτων, όπως:
Επικριτικό ρεπορτάζ για αντιτουρκικά συνθήματα σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Κύπρο.
Ανάλυση που παρουσίαζε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να τιμήσει την ίδρυση της ΕΟΚΑ ως εχθρική κίνηση.
Καταγγελίες ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την “δίωξη” της μαντίλας στα Κατεχόμενα, σε συνδυασμό με «σιωνιστικές επιρροές».
Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Άγκυρας
Η συντονισμένη αυτή «επίθεση» κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με:
Εντατικοποίηση καταγγελιών για το «αντιτουρκικό λόμπι» στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Φιντάν στην Ουάσιγκτον (25 Μαρτίου).
Την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ (30 Μαρτίου), την οποία τουρκικά εθνικιστικά μέσα παρουσίασαν ως μέρος αντιτουρκικών σχεδιασμών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ακόμη και οι σχετικά μετριοπαθείς εφημερίδες του ομίλου Demiroren, όπως η “Χουριέτ”, συμμετείχαν ενεργά στην εκστρατεία αρνητικής προπαγάνδας. Η χρονική συγκυρία της κλιμάκωσης προκαλεί πάντως το ερώτημα, αν πρόκειται για μια εσκεμμένη επικοινωνιακή στρατηγική εκ μέρους της Άγκυρας.
Αναλύσεις
Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Ο Τραμπ δεν πρέπει να στηρίξει έναν χαμένο στην Τουρκία! Ήρθε η ώρα να πετάξουμε τον Ερντογάν
Η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η εποχή του Ερντογάν πρέπει να τελειώσει. Οι Τούρκοι μπορούν είτε να κάνουν το επόμενο βήμα, είτε δεν θα έχουν κανέναν παρά μόνο τον εαυτό τους να κατηγορήσει για την κάθοδο της Τουρκίας στη δικτατορία, την κρατική αποτυχία και τελικά τον εμφύλιο πόλεμο.

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν, Middle East Forum
Δύο εκατομμύρια Τούρκοι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συλλάβει τον κύριο αντίπαλό του, τον Εκρεμ Ιμαμόγλου, για πλαστές κατηγορίες διαφθοράς και τρομοκρατίας. Οι Τούρκοι δεν είναι ηλίθιοι. βλέπουν τον κυνισμό του Ερντογάν και σχολιάζουν τις ειρωνείες του: Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Ιμαμόγλου για διαφθορά, αλλά ο Ερντογάν όχι μόνο έχει εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς που χρονολογούνται από τη δική του θητεία ως δήμαρχος, αλλά έκτοτε έχει συσσωρεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ανεξήγητο πλούτο. Κατηγορεί τον Ιμάμογλου για υποστήριξη της τρομοκρατίας, αλλά Τούρκοι δημοσιογράφοι φωτογράφισαν την υπηρεσία πληροφοριών του Ερντογάν να μεταφέρει όπλα σε μια θυγατρική της Αλ Κάιντα στην Τουρκία.
Το λάκτισμα είναι η απόφαση του Ερντογάν να ακυρώσει το πανεπιστημιακό πτυχίο του Ιμάογλου, χωρίς το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την προεδρία. Όχι μόνο το πτυχίο του Ερντογάν ήταν απατηλό , αλλά οι λόγοι για την απόρριψη του πτυχίου του Ιμαμόγλου ήταν η παρανομία του πανεπιστημίου που φοίτησε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Όπως με τα πανεπιστήμια της, έτσι και με ολόκληρο το καθεστώς της.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως νικητή και περιφρονεί τους ηττημένους. Ενώ μπορεί κάποτε να έβλεπε τον Ερντογάν ως ισχυρό άνδρα, είναι πλέον σαφές ότι ο επίδοξος σουλτάνος δεν φοράει ρούχα. Ο Τραμπ και η ομάδα του έχουν δίκιο: Η Τουρκία είναι σημαντική, αλλά η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν είναι συνώνυμα. Με απλά λόγια, ο Τραμπ πρέπει να απορρίψει τον Ερντογάν.
Οι επίλεκτοι στρατιώτες της Τουρκίας ορκίζονται πίστη στο κράτος και στο λαό της Τουρκίας, όχι σε έναν άνθρωπο που περιφρονεί το σύνταγμα και το κράτος δικαίου.
Οι Τούρκοι διαδηλωτές τώρα αγωνίζονται για την ψυχή του έθνους τους. Κάθε διαδηλωτής στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είναι τόσο σημαντικός για το μέλλον της σύγχρονης Τουρκίας όσο και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Οι διαμαρτυρίες μπορεί να έχουν σημασία στις δημοκρατίες. Ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία. Για να πετύχουν, πρέπει να βαδίσουν στα ανάκτορα και τις φυλακές της Τουρκίας. Εάν ο Ερντογάν δεν πάει με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο και δεν φύγει από τη χώρα , θα πρέπει να τον συλλάβουν, εν αναμονή της δίκης, ακόμα κι αν τα πάθη είναι τέτοια που όσοι τον φτάσουν πρώτοι μπορεί απλώς να τον κρεμάσουν και να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατούμενους, από τον Ιμαμόγλου μέχρι τον κρατούμενο Κούρδο πολιτικό Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τον φιλάνθρωπο Οσμάν Κεβάλα .
Ο Ερντογάν, όπως ο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, μπορεί να μπει στον πειρασμό να συνεχίσει. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα το πουν ποτέ ευθέως, ο Λευκός Οίκος πιθανότατα δεν θα κοίταζε στραβά τα περιφερειακά κράτη που θα πρόσφεραν ανταμοιβή σε οποιονδήποτε σωματοφύλακα του Ερντογάν στρέφει τα όπλα του στον επίδοξο δεσπότη για να τον συλλάβει ή, αν αντισταθεί, να τον σκοτώσει. Εξάλλου, οι επίλεκτοι στρατιώτες της Τουρκίας ορκίζονται πίστη στο κράτος και στο λαό της Τουρκίας, όχι σε έναν άνθρωπο που τηρεί το σύνταγμα και το κράτος δικαίου με περιφρόνηση.
Η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η εποχή του Ερντογάν πρέπει να τελειώσει. Οι Τούρκοι μπορούν είτε να κάνουν το επόμενο βήμα, είτε δεν θα έχουν κανέναν παρά μόνο τον εαυτό τους να κατηγορήσει για την κάθοδο της Τουρκίας στη δικτατορία, την κρατική αποτυχία και τελικά τον εμφύλιο πόλεμο.
-
Αναλύσεις1 εβδομάδα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!