Weather Icon
Συρία , Τουρκία 3 Μαΐου 2021

Η Τουρκία προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή στην Συρία – Κλείνει το φράγμα νερού στους Σύριους

Η Τουρκία προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή στην Συρία – Κλείνει το φράγμα νερού στους Σύριους

Χωριανόπουλος Άγγελος

Χωριά σε όλη τη βόρεια Συρία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού καθώς η Τουρκία συνεχίζει να περιορίζει τον εφοδιασμό, ανέφερε την Κυριακή το πρακτορείο Northern Press Agency (NPA).

Σύμφωνα με τους κατοίκους που πήραν συνέντευξη από το NPA, η έλλειψη νερού θέτει σε κίνδυνο τα προς το ζην τους περιορίζοντας την ποσότητα νερού που διατίθεται για πόση, για ηλεκτρικό ρεύμα και για τη γεωργία. Ένας αξιωματούχος στην ανατολική επαρχία Deir Ezzor είπε ότι ήδη δύο σταθμοί ύδρευσης έχουν κλείσει εκτός λειτουργίας, λόγω του ελέγχου της Τουρκίας στο νερό που ρέει κάτω από τον ποταμό Ευφράτη στη Συρία.

Στο Χαλέπι, η κατάσταση για τους κατοίκους έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη. Όπως και στο Deir Ezzor, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν σύντομα δύο μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που ποτίζουν τμήματα του Aleppo καθώς και της Raqqa. Ένας αγρότης που πήρε συνέντευξη εξήγησε ότι η καλλιέργεια είναι η διαβίωση για πολλούς στο Χαλέπι και τα μπλοκαρίσματα της Τουρκίας πλήττουν πολλές κοινότητες που βασίζονται στη γεωργία.\

Η Άγκυρα αρνείται ότι σκόπιμα κόβει τις προμήθειες. Κατηγορείται για παρέμβαση στον εφοδιασμό με νερό ως μέσο υπονόμευσης του ελέγχου των κουρδικών συριακών αρχών στα βορειοανατολικά, τον οποίο επιτέθηκε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένας ερευνητής στο Human Rights Watch χαρακτήρισε τις πολιτικές της Τουρκίας ως «καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τόσο οι Κούρδοι όσο και η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησαν την Τουρκία ότι είναι υπεύθυνη για την έλλειψη νερού. Η Ρωσία, ο κύριος σύμμαχος της Συρίας και ένας μεσολαβητής στη βορειοανατολική Συρία, στο παρελθόν παρενέβη διπλωματικά για να αποκαταστήσει το νερό που ρέει στην περιοχή. Το νερό που ρέει από τον άνω ποταμό Ευφράτη στην Τουρκία προς τη Συρία διέπεται από διεθνείς συμφωνίες που καθορίζουν πόση ποσότητα νερού υποτίθεται ότι θα λάβει η Συρία.

Με πληροφορίες από mehrnews, ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube