Weather Icon
Ουγγαρία , Τουρκία 30 Μαΐου 2021

Η προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης παρέχει ευκαιρίες στην Τουρκία

Η προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης παρέχει ευκαιρίες στην Τουρκία

Turkey Abroad 

Η Ουγγαρία, ένας συνεπής εταίρος για την Τουρκία στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ουγγαρία ξεκίνησε τη θητεία της στις 21 Μαΐου, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Péter Szijjártó να δηλώνει ότι η ημερήσια διάταξη της Βουδαπέστης θα επικεντρωθεί στην προώθηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στην αύξηση της δημοκρατικής συμμετοχής, καθώς και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και τεχνολογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Παρ ‘όλα αυτά, η προεδρία της Ουγγαρίας κίνησε την προσοχή σε ακτιβιστές και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, έχοντας επίγνωση του αυξανόμενου φιλελευθερισμού στο εσωτερικό της.  Για την Τουρκία, ωστόσο, η θητεία της Ουγγαρίας αντιπροσωπεύει την άνοδο ενός ιδεολογικού συγγενή τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και στην ΕΕ, δύο μπλοκ που σταδιακά προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια.

Ο Dr.Tamas Szigetvari, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας στη Βουδαπέστη, δήλωσε ότι, ενώ οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να είναι πιο περιορισμένες από την ΕΕ, η προεδρία της Ουγγαρίας υπόσχεται ακόμη κάποια οφέλη για την Τουρκία. Ο Svigetvari είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να ωφεληθεί λιγότερο από τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, για παράδειγμα. “Από αυτή την πλευρά, μπορεί να είναι καλά νέα για την Τουρκία, καθώς η (Ουγγαρία) δεν θα προχωρήσει τόσο πολύ με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Όπως και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ορμπάν αγκαλιάζει αυτό που βλέπει ως ιδέες που επιβάλλονται από τη Δύση και υπονομεύουν τις παραδοσιακές αξίες στη χώρα του. Οι κυβερνήσεις και των δύο ανδρών έχουν συχνά επικριθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον περιορισμό της διαφωνίας και την επέκταση των δικών τους εξουσιών.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, η κυβέρνηση του Ορμπάν μείωσε τις κοινές καταγγελίες της ΕΕ για την Τουρκία στο θέμα της Συρίας και της ανατολικής Μεσογείου, βοηθώντας τη χώρα του Ερντογάν να αποφύγει τη σκληρότερη δράση, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων. Ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Svigetvari πιστεύει ότι η Ουγγαρία θα παραμείνει «καλοήθης εταίρος» στην Τουρκία. Όμως, ενώ ο ρόλος μπορεί να έχει τα όριά του, υπάρχουν πραγματικά οφέλη από την εταιρική σχέση που μπορεί να κάνει η Τουρκία και αλλού.

«Μια μικρή χώρα όπως η Ουγγαρία είναι σε θέση να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή πολιτική και να έχει αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική, αλλά κατάφερε να επιτύχει αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν άλλες μικρότερες χώρες».

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

ahvanlnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube