REAL TIME |

Weather Icon
Κίνα 5 Μαΐου 2021

Η πληθυσμιακή κορύφωση της Κίνας επιταχύνει τη δημοσιονομική ημέρα της κρίσης

Η πληθυσμιακή κορύφωση της Κίνας επιταχύνει τη δημοσιονομική ημέρα της κρίσης

Το υψηλό κόστος διαβίωσης αποτρέπει νεαρά ζευγάρια από την αναπαραγωγή

Η μέχρι τώρα αργοκίνητη πληθυσμιακή μείωση της Κίνας επιταχύνεται. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να μελετήσει ριζικές αλλαγές στην πολιτική για χειριστεί το φαινόμενο, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το Πεκίνο έπρεπε να δημοσιεύσει αποτελέσματα από την πρόσφατη απογραφή του στις αρχές Απριλίου. Εβδομάδες αργότερα παραμένουν κουκουλωμένα, αυξάνοντας τις υποψίες ότι οι χειρότεροι από το αναμενόμενο αριθμοί «μαγειρεύονται». Οι Financial Times ανέφεραν στις 27 Απριλίου ότι ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε πέντε δεκαετίες πέρυσι, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

Αυτό το αρνήθηκε έμμεσα η στατιστική υπηρεσία, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η κορύφωση θα έρθει ήδη από το 2025, ότι και να γίνει. Ο Yi Fuxian, ένας πολύ γνωστός επιστήμονας στον τομέα της αναπαραγωγής, πιστεύει ότι ο πληθυσμός της χώρας άρχισε να συρρικνώνεται το 2018 και λέει ότι αυτό θα αποτρέψει την κινεζική οικονομία από το να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Πεκίνο ήλπιζε ότι η σταδιακή τροποποίηση της αμφιλεγόμενης «πολιτικής ενός παιδιού» το 2013 ώστε να επιτρέψει σε περισσότερες οικογένειες να έχουν έως και δύο παιδιά, θα προκαλούσε συνεχή αύξηση των ποσοστών γεννήσεων. Και όμως, όχι. Το υψηλό κόστος διαβίωσης αποτρέπει κάποια νεαρά ζευγάρια από την αναπαραγωγή. Καθώς περισσότερες γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στη σταδιοδρομία, το ποσοστό γάμου μειώνεται επίσης.

Η τρέχουσα εκτίμηση πληθυσμού 1,4 δισεκατομμυρίων μπορεί να είναι διογκωμένο. Οι τοπικές κυβερνήσεις που αναζητούν κεντρική φορολογική υποστήριξη έχουν κίνητρα να διπλομετρήσουν τους κατοίκους που μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές. Ενώ ο μέσος κατά κεφαλήν πλούτος θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, η χώρα μπορεί επίσης να έχει χτίσει παραπάνω στέγαση, να έχει επενδύσει υπερβολικά σε υποδομές και να έχει υποχρηματοδοτήσει τα προγράμματα συνταξιοδότησης για να εξυπηρετήσει στατιστικά φαντάσματα. Το μέλλον μπορεί να φανεί στη βόρεια πόλη Weihai, όπου οι θάνατοι άρχισαν να ξεπερνούν τις γεννήσεις το 2019. Οι πωλήσεις ακινήτων σύμφωνα με την επιφάνεια μειώθηκαν κατά 40% και τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν 12% το 2019. Το δημόσιο χρέος, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κυβερνητικής χρηματοδότηση, αυξήθηκε σε πάνω από 700% των φορολογικών εσόδων το 2020, εκτιμά η Guangfa Securities.

Για τη συνέχεια  OT.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube