Weather Icon

Η ώρα των αποφάσεων για τις φρεγάτες: Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας η «ακτινογραφία» των πλοίων – Έφτασε και η πρόταση των Αμερικανών

Η ώρα των αποφάσεων για τις φρεγάτες: Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας η «ακτινογραφία» των πλοίων – Έφτασε και η πρόταση των Αμερικανών

Πλέον, οι προτάσεις των ‘’μνηστήρων’’ για τις νέες φρεγάτες του Στόλου θεωρούνται τελικές με την ειδική επιτροπή του ΓΕΝ να ολοκληρώνει την αξιολόγηση εντός των επόμενων ημερών.

Ως οριστικές θεωρεί πλέον το Πολεμικό Ναυτικό τις προτάσεις των ‘’μνηστήρων’’ για τις νέες φρεγάτες του Στόλου με την ειδική επιτροπή του ΓΕΝ να ολοκληρώνει την αξιολόγηση εντός των επόμενων ημερών. Η πρόταση των Αμερικανών η οποία έφτασε χθες στα χέρια του επιτελείου δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας αφού δεν προέκυψε κάτι νέο σχετικά με την διαμόρφωση των MMSC ούτε επίσης προέκυψε ενδιάμεση λύση για μεταχειρισμένο πλοίο η οποία να αλλάζει τα δεδομένα. Και παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι αναμένεται Αμερικανική ρελάνς στις ισχυρές Ευρωπαϊκές προτάσεις ειδικά με μεταχειρισμένα πλοία η οποία θα δώσει ‘’πόντους’’ στο συνολικό ‘’πακέτο’’.

Όπως έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο η απόφαση για τις φρεγάτες ‘’έπρεπε να είχε ληφθεί χθες’’ και πλέον τα χρονικά όρια στενεύουν ασφυκτικά για οποιαδήποτε καθυστέρηση έστω και λίγων μηνών. Τόσο για τα καινούργια πλοία του Στόλου, όσο και για τα μεταχειρισμένα αλλά και για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ η οποία έχει καθυστερήσει. Ο ΕΜΖ(εκσυγχρονισμός μέσης ζωής) όσον αφορά τις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ με δεδομένο ότι συμπληρώνουν 30 χρόνια υπηρεσίας θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει πριν από δέκα χρόνια όμως τότε οι πιστώσεις για τον Στόλο δεν κάλυπταν καν τις ανάγκες για καύσιμα και αναλώσιμα.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και άλλοι ‘’μνηστήρες’’ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν μέσα στους επόμενους μήνες όμως πλέον όπως ξεκαθαρίζουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό η αξιολόγηση δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο και οι έως τώρα προτάσεις θεωρούνται ως οι οριστικές. Περιθώρια υπάρχουν μόνο σχετικά με την περαιτέρω συμπίεση του κόστους αλλά και την ταχύτητα στην παράδοση και εκεί θεωρείται ότι πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια.Έπειτα από την αρχική επιλογή των καλύτερων προτάσεων και μέχρι να ‘’κλειδώσει’’ η οριστική απόφαση εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιωθούν παράμετροι της συμφωνίας. Προβάδισμα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουν οι Ευρωπαϊκές προτάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό ναι μεν να αναζητά την υπέρβαση αλλά ταυτόχρονα μέσα στο προκαθορισμένο κόστος το οποίο κυμαίνεται περίπου στα 4 δις για τα καινούργια πλοία και στο 1 δις για τα μεταχειρισμένα και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Πλεονέκτημα επίσης φαίνεται να έχουν τα πλοία τα οποία ήδη κατασκευάζονται αφού έτσι μειώνεται το ρίσκο που μπορεί να προκύψει από πλοία τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί. Σε αυτή την περίπτωση σημασία έχει φυσικά και το κύρος του κατασκευαστή αν τελικά προκριθεί μια τέτοια επιλογή.

Επιπλέον έπειτα και από την Αμερικανική πρόταση για τις MMSC φαίνεται ότι η απόφαση για διαχωρισμό της απόκτησης καινούργιων πλοίων από την ενδιάμεση λύση των μεταχειρισμένων κερδίζει συνεχώς έδαφος. Οι Ολλανδικές και Βελγικές Μ αποτελούν ξεκάθαρα το μεγάλο φαβορί με το Πολεμικό Ναυτικό να εξετάζει τόσο τα οικονομικά δεδομένα-τα οποία φαίνεται ότι είναι σε λογικό πλαίσιο-όσο και τον χρόνο παράδοσης, παράμετρος που αποτελεί κομβικό σημείο. Και αυτό γιατί εάν τα πλοία δεν παραχωρούνται άμεσα το ενδεχόμενο συμφωνίας απομακρύνεται.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube