Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η μεγαλύτερη αντιβρετανική διαδήλωση στην ιστορία της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις

Διαδηλωτές έξω από τα Δικαστήρια Πάφου

Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης

Έγινε στις 16 Μαρτίου 1955, κατά την προανάκριση της σύλληψης του πλοιαρίου «Άγιος Γεώργιος» στη Χλώρακα – Από το βράδυ της 15ης Μαρτίου μια ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, μ’ επικεφαλής τον Κώστα Ν. Χατζηκωστή (σημερινό Πρόεδρο του συγκροτήματος «Δίας»), ανάμεσά τους και ο μετέπειτα ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης, συσκέφθηκαν κι αποφάσισαν την επόμενη μέρα να οργανώσουν μαχητική διαδήλωση.

Η μεγαλύτερη και πιο μαχητική αντιβρετανική διαδήλωση, προτού ακόμη αρχίσει ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ, οργανώθηκε στην Πάφο, στις 16 Μαρτίου 1955, ημέρα της προανάκρισης της υπόθεσης των συλληφθέντων αγωνιστών της Χλώρακας και των μελών του πληρώματος του πλοιαρίου «Άγιος Γεώργιος», που μετέφερε οπλισμό για τον Αγώνα. Από το βράδυ της 15ης Μαρτίου μια ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, μ’ επικεφαλής τον Κώστα Ν. Χατζηκωστή (σημερινό Πρόεδρο του συγκροτήματος «Δίας»), ανάμεσά τους και ο μετέπειτα ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης, συσκέφθηκαν κι αποφάσισαν την επόμενη μέρα να οργανώσουν μαχητική διαδήλωση. Να πορευθούν έξω από τα δικαστήρια της Πάφου και ν’ αξιώσουν την απελευθέρωση των υποδίκων αγωνιστών και τη φυγή των Βρετανών κατακτητών από την ελληνική Κύπρο. Ειδοποιήθηκαν όλοι οι μαθητές και το πρωί της 16ης Μαρτίου εγκατέλειψαν τα θρανία τους και μ’ επικεφαλής ελληνικές σημαίες, κραυγάζοντας συνθήματα, όπως «Να φύγουν οι Άγγλοι από την Κύπρον», «Ένωσιν και μόνον Ένωσιν», «Ελευθερία στους υποδίκους», «Ελευθερία ή Θάνατος», πορεύτηκαν προς τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Θεοδώρου, όπου τελείτο η Λειτουργία της Προηγιασμένης.

image005.jpg

Μιχάλης Παπαντωνίου

Μετά τη Θεία Λειτουργία, μίλησε πρώτος στους συγκεντρωμένους μαθητές, που είχαν κατακλύσει τον χώρο έξω από τον ναό, ο μοναχός του Αγίου Νεοφύτου Μερακλής και τους είπε: «Έχομεν συναθροισθεί εδώ δια να προσευχηθώμεν, κορίτσια και αγόρια, διά τους 13 κατηγορουμένους υποδίκους και όπως επαινέσωμεν αυτούς ως πρωτεργάτας της ελευθερίας μας». Στη συνέχεια μίλησε ο Μιχαήλ Δημητρίου-Ψαράς, ο οποίος αναφέρθηκε «στους στρουθοκάμηλους και ιμπεριαλιστές του Λονδίνου, οι οποίοι κρατούν τους Έλληνας της Κύπρου υποδούλους». Και καταλήγοντας τόνισε : «Θα αγωνισθώμεν με όλας μας τας δυνάμεις, διά να απαιτήσωμεν την ελευθερίαν μας και, αν παραστεί ανάγκη, να χύσωμεν και την τελευταίαν σταγόνα του αίματός μας». Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής, ο οποίος με παλλόμενη φωνή τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Αγαπητοί συμμαθηταί, σήμερα καλούμεθα να εκφράσωμεν την ολόψυχον συμπαράστασίν μας προς τους αγωνιστάς που δικάζονται από το αποικιακόν δικαστήριον και να διατρανώσωμεν την στερράν και αμετάκλητον απόφασίν μας, να αγωνισθώμεν διά την ελευθερίαν της φιλτάτης ιδιαιτέρας πατρίδος μας. Είναι καιρός να πούμε κατάμουτρα στους Άγγλους ότι δεν έχουν πλέον θέσιν εις την από αιώνων Ελληνικήν Κύπρον. Είμεθα Έλληνες. Έχομεν ιστορίαν τριών, σχεδόν, χιλιάδων ετών. Ο βασιλεύς και αρχιερεύς της πόλεώς μας Κινύρας είχε δωρίσει εις τον αρχιστράτηγον των Ελλήνων, βασιλέα των Μυκηνών Αγαμέμνονα χάλκινον θώρακα, όταν έγινε η εκστρατεία των Ελλήνων κατά της Τροίας. Έλληνες της Κύπρου επολέμησαν εις όλους τους απελευθερωτικούς αγώνας του Έθνους και αρκετοί έβαψαν με το αίμα τους τα πεδία των μαχών, διά την δόξαν και το μεγαλείον του Ελληνισμού. Οι αλύτρωτοι Έλληνες της Κύπρου ζητούμεν την ελευθερίαν μας. Και θα αποκτήσωμεν την Ελευθερίαν μας, είτε το θέλουν οι Άγγλοι είτε όχι. Ζήτω η Ένωσις». Καταλήγοντας ο Κώστας Χατζηκωστής, όπως είχε συμφωνηθεί από το προηγούμενο βράδυ με τον Λάμπρο Φωτίου, για παραπλάνηση των Βρετανών, είπε: «Και τώρα, παιδιά, να μεταβούμε ήσυχα στις τάξεις μας».

image013.jpg

Ευάγγελος Κουταλιανός

Η ομιλία του όμως πυροδότησε τη μαχητικότητα των μαθητών και αποτέλεσε το έναυσμα για την εξέγερσή τους. Αγνοώντας, όπως ήταν προσχδιασμένα, την προσποιητή έκκλησή του για ειρηνική επιστροφή στα θρανία, ο Λάμπρος Φωτίου βγήκε από το ιερό του μητροπολιτικού ναού με την Ελληνική Σημαία και η ανθρωποθάλασσα των μαθητών πορεύτηκε προς τα δικαστήρια, όπου διεξαγόταν η προανάκριση των αγωνιστών της Χλώρακας και του πληρώματος του «Αγίου Γεωργίου», κραυγάζοντας αντιβρετανικά συνθήματα και ψάλλοντας εθνικά εμβατήρια και τον Ύμνο της Κύπρου του Γιάννη Περδίου:

Η Κύπρος μας που στέναζε τόσους αιώνας σκλάβα

και μάτωναν τα χέρια της απ’ τα βαριά δεσμά

απ’ την ψυχή της έχυσε την όμορφη της λάβα

κι άνοιξε δρόμο φωτεινό να βρει τη λευτεριά.

Σε κάθε πόλη και χωριό τη λάβα της απλώνει

σκλαβιάς να λιώσουν σίδερα και να ξεσκλαβωθεί

και στους ανέμους που φυσούν τη φλόγα της φουντώνει

και φλέγεται στης Μάνας της τους κόρφους να ριχτεί.

Ας έρθουν όσοι λέγανε την Κύπρο μας τσιγγάνα

Και την πλαστογραφούσανε χωρίς καμιά ντροπή

Να δουν κι αυτοί πως φλέγεται για τη γλυκιά της Μάνα

Κι η γλώσσα τους να ρουφηχτεί πριν σύρριζα κοπεί.

image001.jpg

Έφοδος στη δικαστική αίθουσα

Με τους μαθητές ενώθηκαν εκατοντάδες πολίτες και όλοι μαζί πολιόρκησαν τα δικαστήρια και ζητούσαν την απελευθέρωση των υποδίκων. Κάποια στιγμή επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να μπουν στη δικαστική αίθουσα και ν’ απελευθερώσουν τους υπόδικους αγωνιστές. Οι πιο τολμηροί συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, διέσπασαν τον κλοιό κι έφθασαν μέχρι την είσοδο της δικαστικής αίθουσας, οπότε η ακρόαση της υπόθεσης διακόπηκε, η δικαστική αίθουσα εκκενώθηκε και οι υπόδικοι μετακινήθηκαν από αστυνομικούς σε ασφαλέστερο μέρος από την εσωτερική είσοδο των δικαστών. Ο Βρετανός διοικητής της Πάφου, ανήσυχος από αυτήν την εξέλιξη, διέταξε την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων γύρω από τα δικαστήρια, για ν’αποτραπεί η είσοδος των διαδηλωτών στη δικαστική αίθουσα. Κράτησε δυο ολόκληρες ώρες η πολιορκία των δικαστηρίων από τους διαδηλωτές και οι συγκρούσεις τους με τους αστυνομικούς, οι οποίο στο μεταξύ ενισχύθηκαν και άρχισαν συλλήψεις μαθητών και πολιτών. Όταν ηρέμησαν κάπως τα πράγματα και οι διαδηλωτές άρχισαν ν’ αποχωρούν για να μη συλληφθούν, συνεχίστηκε η διακοπείσα ακρόαση της υπόθεσης.

image011.jpg

Τελικά κατά τις συγκρούσεις συνελήφθησαν 16 μαθητές και 16 πολίτες. Ανάμεσά τους ο Κώστας Χατζηκωστής , ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο μετέπειτα Χλωρακιώτης αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κώστας Κυριάκου Πενταράς. Όλοι κατηγορήθηκαν για οχλαγωγία και οδηγήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου στις 17 Μαΐου, όπου επιβλήθηκαν ποινές, εις μεν τους μαθητές μεταξύ προστίμου 5 λιρών και φυλάκισης οκτώ εβδομάδων, εις δε τους πολίτες ποινές προστίμου από δύο λιρών μέχρι φυλάκισης ενός έτους. Εκδίδοντας την απόφασή του ο πρόεδρος του δικαστηρίου Κώστας Ζαννετίδης επισήμανε ότι: «Ο πιο μικρός κατηγορούμενος Κώστας Χατζηκωστής φάνηκε ο πιο σοφός και κάλεσε τους συμμαθητές του να μεταβούν ήσυχα στα σπίτια τους, γι’ αυτό και του επιβλήθηκε το πιο μικρό πρόστιμο». Πού να ‘ξερε ο «σοφός» δικαστής, ότι όλα τα σχετικά με την παρέλαση είχαν μελετηθεί και σχεδιαστεί από το προηγούμενο βράδυ!

Οι 16 καταδικασθέντες μαθητές ήταν: Λαυρέντιος Χαραλαμπίδης, δόκιμος μοναχός Αγίου Nεοφύτου, Φυλακτής Ανδρέας Κυπριανού, Ανδρέας Αντωνίου Στόκκος, Ευαγόρας Μιλτιάδη Παλληκαρίδης, Χριστόδουλος Γεωργίου, Κωστάκης Ν. Χατζηκωστής, Ανδρέας Βρυώνη Ηλιάδης, Δημήτριος Κωνσταντινίδης (μαθητές του Γυμνασίου Πάφου), Πανάρετος Χρ. Χατζησάββας, Ανδρέας Γ. Γαλαταριώτης, Σπύρος Χρυσοστόμου, Μιχαήλ Δημητρίου- Ψαράς, Ανδρέας Γεωργίου Μαυρονικόλας, Γεώργιος Αριστοδήμου-Πυρκάς και Χριστάκης Γ. Μανώλης (του Κολεγίου Πάφου).

image015.jpg

Οι 13 αγωνιστές στο Κακουργιοδικείο

Όταν, όπως προαναφέρθηκε, οι διαδηλωτές άρχισαν ν’ αποχωρούν, συνεχίστηκε η προανάκριση της υπόθεσης των 13 αγωνιστών της Χλώρακας. Η διαδικασία ήταν συνοπτική. Το δικαστήριο τούς παρέπεμψε σε απευθείας δίκη σε έκτακτο Κακουργιοδικείο, που συνήλθε στην Πάφο στις 2 Μαΐου. Οι κατηγορούμενοι ήταν οι ακόλουθοι: Ευάγγελος Λουκά –Κουταλιανός, 50 ετών, από τη Σαλαμίνα της Ελλάδας, κυβερνήτης του «Αγίου Γεωργίου», Μιχαήλ Γεωργίου Χριστοδουλάκης,21 ετών από τη Νικήτη Χαλκιδικής, μηχανικός πλοίων, Αργύριος ή Αργύρης Ιωάννου – Μέλος, 38 ετών, από τον Πόρο, ναυτικός, Μιχαήλ Θεοδώρου Αλιφραγκής, 28 ετών, από τη Θήρα (Σαντορίνη), 28 ετών κάτοικος Πειραιά, Αργύρης Γεωργίου Καραδήμας,34 ετών, από τη Λειβαδιά, κάτοικος Ρόδου, μηχανικός πλοίων, Σωκράτης Λοϊζίδης Κωνσταντίνου, από το Κάτω Δίκωμο, κάτοικος Αθηνών, Δικηγόρος, Κώστας Λεωνίδα, από τη Χλώρακα, 40 ετών, παντοπώλης, Νικόλαος Γεωργίου Μαυρονικόλας, 26 ετών, από τη Χλώρακα, 26 ετών, γεωργός, Νικόλας Κυριάκου Πενταράς, 19 ετών, από τη Χλώρακα, ράπτης, Χριστόδουλος Νικολάου Πενταράς, 28 ετών, από τη Χλώρακα, ράπτης, Χριστάκης Νικολάου, από το Κτήμα, κάτοικος Χλώρακας, κτίστης, Κυριάκος Γεωργίου Μαυρονικόλας, 22 ετών, από τη Χλώρακα, ξυλουργός και Μιχαήλ Παπά Αντωνίου – Μίχαλος, 20 ετών, από τη Χλώρακα, άνεργος.

image003.jpgΗ τελική μορφή του κατηγορητηρίου, μετά από μερικές τροποποιήσεις εκείνου που απαγγέλθηκε κατά την προανάκριση, είχε ως εξής: α) Συνηγορία ή ενθάρρυνση εκτέλεσης παράνομης πράξης, κατά παράβαση των άρθρων 55, 60 (α) (1) και του άρθρου 365 του Ποινικού Κώδικος (κεφάλαιο 13). β) Προπαρασκευή για χρησιμοποίηση όπλων εναντίον της Κυβέρνησης, κατά παράβαση των άρθρων 40, 20, 21, του Ποινικού Κώδικα. Γ) Υποκίνηση εμφύλιου πολέμου κατά παράβαση των άρθρων 39, 45 και 20 του Ποινικού Κώδικα.

Η δίκη κράτησε 6 μέρες και οι κατηγορούμενοι με τους συγγενείς τους, όπως και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός, περίμεναν με αγωνία την απόφαση του Κακουργιοδικείου. Στην αγόρευσή του ο γενικός αντεισαγγελέας Μουρίρ Εφένδης ζήτησε την αυστηρή τιμωρία των κατηγορουμένων και τόνισε ότι πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να εμποδίσει άλλους να διαπράξουν τα ίδια. Μετά την αγόρευσή το δικαστήριο αποσύρθηκε για να ετοιμάσει την απόφασή του. Σε 10 περίπου λεπτά οι δικαστές επανήλθαν στις έδρες τους. Προτού επιβληθεί η ποινή ο αρχιδικαστής Έρικ Χάλιναν κάλεσε τον καθέναν από τους 11 κατηγορούμενους ξεχωριστά αν έχουν να πουν κάποιο λόγο που δεν πρέπει να καταδικαστούν και αυτοί, κατά σειράν, απάντησαν:

Ευάγγελος Κουταλιανός: Ως Έλληνας έπραξα το καθήκον μου και είχα ιερή υποχρέωση να βοηθήσω τους αδελφούς μου του νησιού της Κύπρου.

Μιχαήλ Χριστοδουλάκης: Δεν έχω να πω τίποτε.

Ανάργυρος Μέλλος: Συμφωνώ με την απολογία του Ευάγγελου Κουταλιανού.

Μιχαήλ Αλιφραγκής: Δεν έχω να πω τίποτε.

Αργύρης Καραδήμας: Συμφωνώ με όσα είπε ο πλοίαρχος.

Σωκράτης Λοϊζίδης: Είμαι Κύπριος, Έλληνας υπήκοος. Πιστεύω στις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αυτοδιαθέσεως των λαών. Συνεπής προς τις αρχές αυτές έπραξα ό,τι έπραξα.

Κώστας Λεωνίδα: Είμαι Έλληνας Κύπριος και έκαμα το καθήκον μου για την ελευθερία της Κύπρου. Άν είμαι ένοχος για όσα έκαμα, είμαι στη διάθεση του δικαστηρίου.

Νικόλας Μαυρονικόλας: Η απολογία του Κώστα Λεωνίδα αντιπροσωπεύει και τη δική μου γνώμη.

Χριστόδουλος Πενταράς: Ζητώ από το δικαστήριο να μη με κρίνει ως κοινόν εγκληματία. Καθετί που έπραξα, το έπραξα για την ελευθερία της Πατρίδας μου. Πιστεύω ότι στον εικοστόν αιώνα οι λάτρεις της ελευθερίας δεν πρέπει να τιμωρούνται.

Χριστάκης Νικολάου: Συμφωνώ με όσα είπε ο Χριστάκης Πενταράς.

image009.jpg

Κώστας Ν. Χατζηκωστής

Οι περήφανες, αποστομωτικές απαντήσεις των αγωνιστών, όπως ήταν επόμενο, άφησαν άναυδους του δικαστές, οι οποίοι αποσύρθηκαν για να επιστρέψουν σε δέκα λεπτά στις έδρες τους και ν’ ανακοινώσει ο αρχιδικαστής Έρικ Σάλιναν τις ακόλουθες ποινές φυλάκισης: Σωκράτης Λοϊζίδης 12 χρόνια, Ευάγγελος Κουταλιανός 4, Αργύρης Καραδήμας 6, Αργύρης Μέλλος 5, Κώστας Λεωνίδα 4, Νικόλας Μαυρονικόλας 4, Χριστάκης Πενταράς 4, Νικόλας Πενταράς 3, Χριστάκης Νικολάου 3 χρόνια φυλάκιση και Μιχάλης Χριστοδουλάκης και Μιχάλης Αλιφραγκής 12 μήνες.

Οι αγωνιστές της Χλώρακας και το πλήρωμα του «Αγίου Γεωργίου» μεταφέρθηκαν αμέσως στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας με αστυνομικά αυτοκίνητα τύπου «Μαύρη Μαρία», συνοδευόμενα από άλλα αστυνομικά αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν ένοπλοι αστυνομικοί.

Πηγή: Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τελεσίγραφο από Ρωσία! Επίθεση με Taurus θα σημαίνει άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Μόσχα, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (…) θα θεωρηθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας σε εχθροπραξίες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σε αντίθετη γραμμή από τον Σολτς

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξη του την Κυριακή υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτό το πυραυλικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο είχε ήδη καταγγείλει τη Δευτέρα τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» εάν το Βερολίνο προχωρήσει με την κίνηση αυτή.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η εκτόξευση αυτών των πυραύλων είναι αδύνατη χωρίς την άμεση βοήθεια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).

Η Ρωσία είχε στο παρελθόν απειλήσει τη Δύση όταν ΗΠΑ και Βρετανία προμήθευσαν το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Αφού το Κίεβο χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους, η Μόσχα απάντησε εκτοξεύοντας τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik (Ορέσνικ – «φουντουκιά» στα ρωσικά) εναντίον ενός μεγάλου ουκρανικού στρατιωτικού εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό τον πύραυλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό Ρώσων διπλωματών από εκδηλώσεις μνήμης για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Bundestag να αποκλείσει πρέσβεις της Ρωσίας και Λευκορωσίας από ειδική συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στις 8 Μαΐου για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση της Bundestag ακολουθεί σύσταση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να μην προσκληθούν εκπρόσωποι των δύο αυτών χωρών εν μέσω διαφωνιών για τη συμμετοχή Ρώσων αξιωματούχων σε κρατικές εκδηλώσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αν και το σύνολο των ξένων διπλωματών έλαβαν επίσημη πρόσκληση, η Bundestag τόνισε ότι ακολούθησε το πρωτόκολλο ακολουθώντας τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Αυτή η γνωμοδότηση οδήγησε, μεταξύ άλλων, στο να μην προσκληθούν οι πρέσβεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας», δήλωσε εκπρόσωπος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Εκπρόσωποι άλλων πρεσβειών θα συμμετάσχουν με τους Γερμανούς βουλευτές για την εκδήλωση στην αίθουσα της ολομέλειας της Bundestag που θα τιμήσει το τέλος του πολέμου και μαζί με αυτό, το τέλος της εκστρατείας βίας και γενοκτονίας της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ευρώπη. Καλεσμένοι από το εξωτερικό δεν προσκλήθηκαν.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής πρεσβείας στο Βερολίνο τόνισε ότι ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία Ολέκσι Μακέγιεφ θα παρευρεθεί «φυσικά» στην εκδήλωση και χαιρέτισε την απόφαση της Bundestag να μην προσκαλέσει τον Ρώσο πρέσβη.

Αντίδραση Ζαχάροβα

Χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η γερμανική απόφαση αποκλεισμού Ρώσων και Λευκορώσων διπλωματών από τις επετειακές εκδηλώσεις αποτελεί προσβολή από τους «ιδεολογικούς κληρονόμους και τους άμεσους απογόνους» εκείνων που διέπραξαν τις δολοφονίες του Χίτλερ.

Χθες Τετάρτη, ο Ρώσος πρέσβης στη Γερμανία Σεργκέι Νετσάγιεφ παρευρέθηκε σε τελετή μνήμης έξω από το Βερολίνο. Η σιωπηλή εκδήλωση στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου κοντά στο Βερολίνο έγινε προς μνήμη της Μάχης στα Υψώματα Ζέελοβ. Η Μάχη αυτή ήταν μια από τις τελευταίες μάχες του του Β’ ΠΠ κατά την προέλαση του σοβιετικού στρατού προς το Βερολίνο, λίγο πριν τη συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας τον Μάιο του 1945. Τουλάχιστον 30.000 Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια από τις πιο σκληρές μάχες για τον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος αποτελούνταν από Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους.

Η εκδήλωση αυτή προκάλεσε πολιτικές τριβές αφού το γερμανικό ΥΠΕΞ δημοσίευσε το ενημερωτικό του έντυπο του με το οποίο συμβούλευε να μην προσκληθούν Ρώσοι αντιπρόσωποι – μια κίνηση που οι βουλευτές της τοπικής βουλής του κρατιδίου στο Βραδεμβούργο είπαν ότι αυτό ατιμά τους πεσόντες Σοβιετικούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι Ρώσοι εκπρόσωποι δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση για την εκδήλωση, αλλά ο Νετσάγιεφ δεν εμποδίστηκε να παρευρεθεί σε αυτή και έγινε ευγενικά δεκτός. Στην εκδήλωση μνήμης συμμετείχε και ο πρέσβης της Λευκορωσίας στη Γερμανία Αντρέι Σούπλιακ.

Ο Νετσάγιεφ εξέφρασε τη λύπη του για τον αποκλεισμό Ρώσων εκπροσώπων από την εκδήλωση της ομοσπονδιακής Βουλής. «Οι σκέψεις για την άμεση πολιτική κατάσταση δεν πρέπει να υπερισχύουν των ζητημάτων ιστορικής μνήμης και της ιστορικής συμφιλίωσης των λαών των χωρών μας», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην εφημερίδα Izvestia, που είναι υπέρ του Κρεμλίνου.

Ο Μακέγιεφ είπε ότι η παρουσία του Ρώσου πρέσβη στην εκδήλωση μνήμης για την ιστορική μάχη των σοβιετικών κατά του ναζιστικού στρατού ήταν ένας χλευασμός των θυμάτων τόσο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και του σημερινού πολέμου, μιλώντας για τις πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις ουκρανικές πόλεις Κρίβι Ριχ και Σούμι που σκότωσαν 55 αμάχους, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία να εργαλειοποιήσει τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να δικαιολογήσει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. «Είναι αναμενόμενο από τη ρωσική πλευρά να εκμεταλλευτεί και να συνδέσει απρεπώς τις εκδηλώσεις με την δικαιολόγηση του επιθετικού της πολέμου κατά της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

SPD: Παράλογη η σύσταση

Μέλη της κυβέρνησης του κρατιδίου Βρανδεμβούργου, της οποίας ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τη συμμετοχή της αριστερής Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) εξέφρασαν οργή για τη σύσταση αυτή του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι μια διπλωματική – για να το θέσω κομψά – όχι πολύ φιλική ενέργεια προς τους απογόνους των ανθρώπων που είναιGErM θαμμένοι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της BSW Νίλς-Όλαφ Λίντερς. «Το να θέλεις να τους απαγορεύσεις να πάνε στους τάφους των προγόνων τους είναι απολύτως απαράδεκτο», είπε.

Η βουλευτής του SPD, Σίνα Σένμπρουν χαρακτήρισε τη σύσταση του υπουργείου Εξωτερικών «παράλογη». «Φυσικά τα πάντα μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά για εμάς σήμερα αυτό θα πρέπει να αφορά πάνω απ’ όλα τη μνήμη των νεκρών», τόνισε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό rbb inforadio.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Με «σοβαρό υποσιτισμό» υποφέρουν πάνω από 400.000 παιδιά στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο «σοβαρού υποσιτισμού» είναι πάνω από 400.000 παιδιά στη Συρία, έπειτα από την αναστολή της βοήθειας των ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα η ΜΚΟ Save the Children, που δηλώνει ότι υποχρεώθηκε να περιορίσει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Σε ανακοίνωση, ο Μπουτζάρ Χόξχα, διευθυντής της Save the Children για τη Συρία, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καλύψει επειγόντως το έλλειμμα της χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες είναι «πιο μεγάλες από ποτέ» έπειτα από χρόνια πολέμου και οικονομικής κατάρρευσης. «Περισσότερα από 416.000 παιδιά εκτίθενται σήμερα σε μεγάλο κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού μετά την ξαφνική αναστολή της ξένης βοήθειας», τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την αμερικανική βοήθεια.

Στον «πάγο» πάνω από το 1/3 των προγραμμάτων για τη σίτιση στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέλυσε την USAID, την αμερικανική υπηρεσία ανάπτυξης, η οποία διαχειριζόταν ετήσιο προϋπολογισμό 42,8 δισεκ. δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας από μόνη της το 42% της ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως.

Το πάγωμα της βοήθειας αυτής ανάγκασε τη Save the Children να διακόψει περισσότερο από το ένα τρίτο των προγραμμάτων της για τη σίτιση στη Συρία, απόφαση που επηρεάζει περισσότερα από 40.500 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Χόξχα δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει «τη χειρότερη στιγμή» καθώς «οι ανάγκες στη Συρία είναι μεγαλύτερες από ποτέ».

Οι πάντα ανοιχτές κλινικές της Save the Children δείχνουν «αύξηση των περιπτώσεων υποσιτισμού», πρόσθεσε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Σχεδόν 14 χρόνια σύγκρουσης στη Συρία, σχεδόν κατέστρεψαν το σύστημα υγείας και τις υποδομές της χώρας.

Τον Φεβρουάριο, το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) εκτίμησε ότι εννέα Σύροι στους δέκα ζουν πλέον μέσα στη φτώχεια και έρχονται αντιμέτωποι με την επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ σημειώνει ότι «ο υποσιτισμός αυξάνεται, κυρίως στα παιδιά».

Σύμφωνα με τη Save the Children, περισσότερα από 650.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών στη Συρία υποφέρουν στο εξής από «χρόνιο υποσιτισμό» και περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια παιδιά σε όλη τη χώρα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, «ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της κρίσης».

Καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει «επειγόντως» για να καλύψει το έλλειμμα, ο Χόξχα υπογράμμισε ότι τα παιδιά της Συρίας «πληρώνουν το τίμημα αποφάσεων που λαμβάνονται χιλιάδες χιλιόμετρα» μακριά από τα σπίτια τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή11 λεπτά πριν

Τελεσίγραφο από Ρωσία! Επίθεση με Taurus θα σημαίνει άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία,...

Άμυνα41 λεπτά πριν

«Ασπίδα του Αχιλλέα» – Σκέψεις με αφορμή τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών για την περίοδο 2025-36

Η παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών του νέου μακροπρόθεσμου προγραμματισμού αμυντικών...

Άμυνα1 ώρα πριν

Τινάξαμε στον αέρα τον εξοπλιστικό σχεδιασμό!

Παρέμβαση του αντιναυάρχου ε.α. Στέλιου Φενέκου στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Διεθνή1 ώρα πριν

Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό Ρώσων διπλωματών από εκδηλώσεις μνήμης για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Bundestag να αποκλείσει πρέσβεις της Ρωσίας και Λευκορωσίας από ειδική συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στις...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Επιτέλους ξύπνησε η Αθήνα…

Η σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Ελλάδα και πώς αμφισβητεί «Γαλάζια Πατρίδα» και Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Δημοφιλή