REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 17 Μαΐου 2021

Η μαφία κυβερνά την Τουρκία και ο Ερντογάν ξεπουλάει το χρυσό και τα «ασημικά» της χώρας

Η μαφία κυβερνά την Τουρκία και ο Ερντογάν ξεπουλάει το χρυσό και τα «ασημικά» της χώρας

Του Μιχάλη Ψύλου από την εφημερίδα Δημοκρατία

Σικάγο στην εποχή του Αλ Καπόνε θύμιζε το βίντεο στο youtube: Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ ,ντυμένος όπως ο Ντον Κορλεόνε στην ταινία «ο Νονός» να κατηγορεί υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν ότι συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Πεκέρ κρατάει μάλιστα στα χέρια του το βιβλίο του Μάριο Πούζο, «Ομερτά», σε μια συμβολική κίνηση ότι θα σπάσει τον όρκο της σιωπής που δίνουν οι μαφιόζοι.

Ουδείς γνωρίζει φυσικά αν οι κατηγορίες του Πεκέρ αληθεύουν. «Αλλά και ένα στα 1000 να είναι αλήθεια από όλα όσα λέει ο Πεκέρ , υπάρχει τεράστιο πρόβλημα» τονίζει στην DW ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεμίλ Τσισέκ, καλώντας την τουρκική δικαιοσύνη να παρέμβει.

Ο αρχιμαφιόζος ,αλλά και «αξιότιμος επιχειρηματίας» Πεκέρ, είχε καταδικαστεί το 2007 σε ποινή κάθειρξης 14 ετών με την κατηγορία της συγκρότησης και καθοδήγησης εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης ληστειών, πλαστογραφίας κλπ. Αποφυλακίστηκε σύντομα όμως και εμφανίστηκε ως ένθερμος υποστηρικτής του Ερντογάν, βοηθώντας σημαντικά το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στις εκλογές. «Αν γονατίσει ο Ερντογάν, θα γονατίσει και η Τουρκία», είχε ισχυριστεί επανειλημμένα μάλιστα, ο Πεκέρ, για να βραβευτεί το 2017 ως ο «φιλάνθρωπος επιχειρηματίας της χρονιάς» από την εφημερίδα Milliyet.

Η κυβέρνηση Ερντογάν του είχε δώσει αστυνομικούς για να τον προστατεύουν, καθώς ο Πεκέρ είχε… απειλήσει Τούρκους ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που είχαν υπογράψει ένα κείμενο υπέρ της ειρήνης ότι «θα κάνει μπάνιο με το αίμα που θα ρέει από το σώμα τους!». Όταν οι ακαδημαϊκοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, τα τουρκικά δικαστήρια θεώρησαν τις απειλές του αρχιμαφιόζου ως …. ελευθερία έκφρασης. Τότε, ο Πεκέρ ήταν βέβαια προστατευόμενος του καθεστώτος. Αντίθετα, χιλιάδες απλοί Τούρκοι πολίτες που θα τολμήσουν να επικρίνουν στο διαδίκτυο την εξουσία, συλλαμβάνονται αμέσως και καταδικάζονται για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας!

Η μαφία και ο γαμπρός του Ερντογάν

Όλα αυτά φούσκωσαν τα μυαλά του αρχιμαφιόζου με αποτέλεσμα να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τον γαμπρό του Προέδρου Ερντογάν και πρώην Υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που παραιτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020.Ξαφνικά, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Sabah ,στην οποία κυρίαρχο ρόλο παίζει ο αδελφός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Σερχάτ, άρχισε να συκοφαντεί τον Πεκέρ και να τον κατηγορεί ότι ηγείται εγκληματικής οργάνωσης. Τι συνέβη; Φαίνεται ότι κάπου τα «χάλασαν στη μοιρασιά» με το καθεστώς ,με αποτέλεσμα ο μαφιόζος να διαφύγει μέσω Βόρειας Μακεδονίας και Κοσόβου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου κρύβεται ,καθώς είχε αρχίσει να φοβάται για τη ζωή του. Με τρία βίντεο που ανέβασε στο youtube και τα είδαν κάπου έξι εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, ο Πεκέρ κατηγορεί ανθρώπους του καθεστώτος Ερντογάν ότι συνδέονται με τη μαφία. Κατονομάζει μάλιστα έναν πρώην υπουργό Εσωτερικών και τον γιο του που είναι βουλευτής του Ερντογάν, για βιασμούς ,δολοφονίες και λαθρεμπόριο με κοκαΐνη από την Κολομβία.

«Αυτές οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές, διότι τα ονόματα των κατηγορουμένων οδηγούν μόνο σε ένα συμπέρασμα, εάν είναι αλήθεια: το τουρκικό κράτος κάνει δουλειές με δομές της μαφία», γράφει η γερμανική Suddeutcshe Zeitung σε ανταπόκριση του πολύ γνωστού δημοσιογράφου Τόμας Αβενάριους από την Κωνσταντινούπολη. «Εξακολουθεί να υπάρχει το διαβόητο “βαθύ κράτος” της δεκαετίας του 1990, όπου η τουρκική αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν τις αιματηρές υπηρεσίες του οργανωμένου εγκλήματος και τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές Γκρίζους Λύκους για να εξαλείψουν την αντιπολίτευση και να καταπολεμήσουν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK)», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Στις καταγγελίες Πεκέρ έσπευσαν μάλιστα να απαντήσουν οι πιο στενοί συνεργάτες του Ερντογάν: Ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Φεχρετίν Αλτούν ,αλλά και ο πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δείχνοντας την ανησυχία του Παλατιού ,αλλά και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Στήριξη στον Ερντογάν προσέφερε και ένας άλλος αρχιμαφιόζος: Ο διαβόητος Αλλαατίν Τσακιτζί , ανταγωνιστής του Πεκέρ στο οργανωμένο έγκλημα, που έσπευσε να υπερασπιστεί το καθεστώς Ερντογάν. Για την ιστορία, ο Τσακιτζί αποφυλακίστηκε πέρυσι μετά από χάρη που του έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος και τις επίμονες προσπάθειες του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Τσακιτζί με ανάρτησή του στο Twitter υπεραμύνθηκε της …οικονομικής πολιτικής Ερντογάν και προανήγγειλε μάλιστα ότι αν επανεκλεγεί Πρόεδρος «θα διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία από 9.000 σε 18.000 δολάρια». Ο μαφιόζος ,προειδοποίησε μάλιστα τους αντιπάλους του Ερντογάν ότι «όταν έρθει η ώρα, το κράτος μας θα κλειδώσει όπου τους αξίζει να βρίσκονται ,όλους όσοι έχουν μολυνθεί με κάθε είδους παράνομη βρωμιά,και θα καθαρίσει τα σπλάχνα του από εκείνους που συνεργάζονται με αυτούς τους ανθρώπους στους κρατικούς θεσμούς»

Δεν πρέπει να παραξενεύει η στάση του Τσακιτζί: Η μαφία στην Τουρκία έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την εθνικιστική ακροδεξιά. Η τουρκική μαφία είχε συμμαχήσει με τη φασιστική οργάνωση των “Γκρίζων Λύκων», στην προσπάθεια εξόντωσης αριστερών και κομμουνιστών πολιτών , ιδίως στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Από τον Φεβρουάριο του 2018 , που ο Ερντογάν συγκυβερνά μαζί με τον ακροδεξιό Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ρόλος της μαφίας στην πολιτική ενισχύθηκε σημαντικά και οι «νονοί», όπως ο Τσακιτζί και ο Πεκέρ, έγιναν δημόσια ,καθεστωτικά πρόσωπα!

Εξαφανίστηκαν 128 δις δολάρια και 208 τόνοι χρυσού

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εζγκιούρ Εζέλ , δεν έκρυψε τα λόγια του: «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική συμμαχία αποτελείται από το AKP, το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης και τη μαφία».

Πολύ εύστοχα, η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Birkun,έγραψε: «Ενώ περιμέναμε να γίνουμε Ιράν, αποδείξαμε να είμαστε Κολομβία ή Μεξικό. Λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο».

Την ίδια ώρα ,οι Τούρκοι πολίτες εξακολουθούν να διερωτώνται που πήγαν τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα ,τα οποία «έκαψε» όσο καιρό ήταν υπουργός Οικονομικών ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ για να στηρίξει δήθεν την τουρκική λίρα. Παρά τη διάθεση μάλιστα του τεράστιου αυτού ποσού , η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια «εξαφανίστηκαν» από την άνοιξη του 2019 ως το φθινόπωρο του 2020-λίγο πριν δηλαδή ,παραιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο γαμπρός του Ερντογάν. Όταν μάλιστα πήγε να ερευνήσει την υπόθεση ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης της Τουρκίας, Νάτσι Αγκμπάλ, ο Ερντογάν τον απέλυσε!

Το ερώτημα θέτει συνεχώς και μετ` επιτάσεως η τουρκική αντιπολίτευση .Ακόμη και ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός μποξέρ Ουνσάλ Αρίκ εκτύπωσε το ερώτημα «που πήγαν τα 128 δις. δολάρια σε …μπλουζάκι , το οποίο φοράει στις προπονήσεις του! .

Αλλά οι όποιες απόπειρες για εξήγηση ακούγονται από την κυβέρνηση Ερντογάν, είναι αντιφατικές και ουδείς πείθεται. Τώρα αποδεικνύεται μάλιστα ότι «χάθηκαν» και κάπου 208 τόνοι χρυσού από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων τουρκικών τραπεζών , κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του γαμπρού του Ερντογάν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ερντογάν, ο μεγαλύτερος …κτηματομεσίτης

Στην τελευταία έκθεση που ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σχετικά με τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας στο τέλος Απριλίου , ήταν 512 τόνοι και όχι 720, που είχε ανακοινώσει η Αγκυρα . Η εξαφάνιση 208 τόνων από τα αποθέματα χρυσού προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό νέες συζητήσεις στο τουρκικό κοινοβούλιο, αλλά τα ερωτήματα που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έμειναν αναπάντητα.

Αλλωστε, εκτός από το χρυσό, το καθεστώς Ερντογάν έχει ξεπουλήσει και τα «ασημικά» της χώρας- ιδιωτικοποιώντας τη δημόσια περιουσία. Στα 19 χρόνια που το ΑΚΡ του Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία , οι ιδιωτικοποιήσεις έφτασαν τα 62,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ωθώντας πολλούς στην Άγκυρα να κάνουν λόγο για «το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο στον κόσμο» και να αποκαλούν τον Ερντογάν ως «τον παγκόσμιο κτηματομεσίτη», γράφει η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Duvar. Η σύγκριση είναι καταλυτική: Καθ ‘όλη τη διαδικασία μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε στην Τουρκία το 1986, έχουν πραγματοποιηθεί πωλήσεις δημόσιας περιουσίας ,ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση το κόμμα ΑΚΡ το 2002 , οι ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονταν μόλις σε οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια.Για να οκταπλασιαστούν στα χρόνια του Ερντογάν. «Πρόκειται για μια απίστευτη λεηλασία δημόσιων εργοστασίων, βιομηχανικών συγκροτημάτων και ανθρώπων», λέει ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Τεκίν Μπιγκόλ και προσθέτει: Το καθεστώς Ερντογάν «έχει εξαντλήσει το ίδιο το θησαυροφυλάκιο, η χώρα έχει χρεοκοπήσει και τώρα σκέφτονται να πουλήσουν ότι πολύτιμο έχει απομείνει σε ολόκληρη τη χώρα για να καλύψουν το χάος τους. Πωλούν τη χώρα σπιθαμή προς σπιθαμή».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube