Weather Icon

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε συμφωνία για πώληση οπλισμού στο Ισραήλ – Έξαλλος ο Ερντογάν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε συμφωνία για πώληση οπλισμού στο Ισραήλ – Έξαλλος ο Ερντογάν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πιθανή πώληση οπλισμού αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ και πηγές του Κογκρέσου δήλωσαν τη Δευτέρα, στο Reuters ότι δεν αναμένεται από τους βουλευτές των ΗΠΑ να αντιταχθούν στη συμφωνία παρά τη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών.

Τρεις βοηθοί του Κογκρέσου δήλωσαν ότι το Κογκρέσο ενημερώθηκε επίσημα για την προβλεπόμενη εμπορική πώληση στις 5 Μαΐου, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας επανεξέτασης προτού προχωρήσουν οι μεγάλες συμφωνίες πώλησης όπλων στο εξωτερικό.

Η πώληση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post.

Το Κογκρέσο ενημερώθηκε για την προγραμματισμένη πώληση τον Απρίλιο, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας άτυπης επανεξέτασης πριν από την επίσημη ειδοποίηση στις 5 Μαΐου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η επίσημη ειδοποίηση ανοίγει ένα παράθυρο 15 ημερών για το Κογκρέσο ώστε να αντιταχθεί στην πώληση, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται παρά τη συνεχιζόμενη βία.

Η πώληση καθοδηγούμενων πυραύλων ή JDAM, που πραγματοποίησε η Boeing, θεωρήθηκε πράξη ρουτίνας εκείνη την εποχή, προτού ανάψουν τα αίματα και η κατάσταση οδηγηθεί στα εκτεταμμένα επεισόδια και στον βομβαρδισμό της Γάζας.

Δεν υπήρχαν αντιρρήσεις τότε από τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανικούς ηγέτες των επιτροπών εξωτερικού του Κογκρέσου που εξετάζουν τέτοιες πωλήσεις, ανέφεραν οι βοηθοί.

Ερωτηθείς για σχολιασμό, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι το υπουργείο απαγορεύεται σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία και κανονισμούς να σχολιάζει ή να επιβεβαιώνει λεπτομέρειες σχετικά με τη δραστηριότητα αδειοδότησης που σχετίζεται με τις άμεσες εμπορικές πωλήσεις, όπως η συμφωνία JDAM.

“Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την τρέχουσα βία και εργαζόμαστε για την επίτευξη βιώσιμης ηρεμίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ αποτελεί βασική αξία τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, παρά τις εκκλήσεις μερικών από τους πιο προοδευτικούς Δημοκρατικούς να λάβουν αυστηρότερη στάση εναντίον της κυβέρνησης του Ισραηλινού Προέδρου Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν γράφει ιστορία με “τα χέρια του εμποτισμένα με αίμα” στη Γάζα εγκρίνοντας την πώληση ένός τεράστιου αριθμού πυραύλων ακριβείας με καθοδήγηση στο Ισραήλ, είπε ο Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση, σε ομιλία του, λίγο μετά από τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ερντογάν προσέθεσε ότι το βήμα που έκαναν οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017 αύξησε την προθυμία του Ισραήλ να χύσει αίμα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube