Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Κύπρος 2021 κινείται πλέον στον αστερισμό της 29ης Μαΐου 1453

Δημοσιεύτηκε στις

Ξενής Ξενοφώντος

Σε μια χώρα που το αξιακό σύστημα έχει σχεδόν καταρρεύσει και η πολιτική έχει απαξιωθεί πλήρως από τους πολίτες, ο κάθε γνωστικός πολίτης αντιλαμβάνεται εύκολα πως η Κύπρος το 2021 θυμίζει την περίοδο του Βυζαντίου προ της άλωσης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η κύρια αιτία της βυζαντινής παρακμής ήταν η διασπάθιση των οικονομικών αποθεμάτων της αυτοκρατορίας από αλαζόνες και διεφθαρμένους αυτοκράτορες με πολυπρόσωπη αυλή, η δημιουργία φέουδων στην καθημερινή κοινωνικοοικονομική ζωή και η διάβρωση των διοικητικών θεσμών.

Τα φέουδα είχαν πολλαπλασιαστεί, έχοντας μεγάλες περιουσίες επιτείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και τον κοινωνικό αναβρασμό. Τα μοναστήρια, ως ιδιόμορφου τύπου φέουδα, όχι μόνο δεν παρήγαγαν πνευματικό και ποιμαντορικό έργο, αλλά αντιθέτως προκαλούσαν με τον ακόλαστο και πολυτελή βίο τους. Γενικά, οι δομές του κράτους αποδυναμώθηκαν. Η σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτική εξουσία έφθασε στο ναδίρ. Ο πνευματικός υποσιτισμός «άνθησε» και η κοινωνική παρακμή σε όλες τις μορφές της «λάμπρυνε» την καθημερινότητα.

Η τελευταία γραμμή άμυνας που αντέταξε το ετοιμοθάνατο βυζαντινό μόρφωμα τη δωδέκατη, με την πολιτική παρέμβαση των κορυφαίων πνευματικών προσωπικοτήτων Γεώργιου Γεμιστού – Πλήθωνος και του επισκόπου Νικομήδειας Βησσαρίωνα και τη γενναία θυσία του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ήλθε πολύ αργά και δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μοιραίο.

Συμπερασματικά, η Κωνσταντινούπολη δεν αλώθηκε από τη στρατιωτική δύναμη του Μεχμέτ του Β΄ του Πορθητή. Προήλθε κατά κύριο λόγο από την κοινωνική αναρχία, αποσάθρωση, διαφθορά, ανισότητα, εξαθλίωση του δημόσιου βίου, αναρρίχηση σε δημόσια αξιώματα φαύλων και φιλήδονων ανθρώπων, διαφθορά των αξιωματούχων, ηττοπάθεια των αρχόντων, αφήνοντας παράλληλα το κράτος αθωράκιστο σε έσωθεν και έξωθεν κινδύνους.

Η προσπάθεια οχύρωσης της τελευταίας στιγμής και η σύναψη στρατιωτικής συμμαχίας με τους Γενουάτες της Δύσης, μέσω ευτελών κινήτρων, ήταν αδύνατο να αλλάξει την ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση. Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου να ακουστεί το θρυλούμενο Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ.

Κύπρος, 2021

Φρονώ πως παρόμοιες στιγμές ζούμε σήμερα στην Κύπρο.

Τηλεγραφικά, καταγράφω όμοιες εικόνες του σήμερα και του βυζαντινού χθες:

Σάπιο πολιτικό σύστημα, διαφθορά – διαπλοκή στον δημόσιο βίο, οικονομική χρεοκοπία, κοινωνική ανισότητα, αναξιοκρατία, ηττοπάθεια αξιωματούχων, κοινωνικοοικονομικά φέουδα [φέουδα Συνεργατισμού, τραπεζικά φέουδα, συνδικαλιστικά φέουδα, φέουδα υπόκοσμου, επαγγελματικά φέουδα π.χ. μεγαλοδικηγόροι, μεγαλολογιστές, εργοδοτικά φέουδα, ποδοσφαιρικά φέουδα, φέουδα τοπικής αυτοδιοίκησης, φέουδα- παραμάγαζα μεταναστών, φέουδα – παραμάγαζα ξένων φοιτητών και εργατών ] αμυντική αποδυνάμωση και απουσία αντιστάσεων της κοινωνίας των πολιτών στις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές της εξουσίας.

Αυτή η καταθλιπτική εικόνα, η οποία έχει αμαυρωθεί την τελευταία δεκαετία από τεράστια οικονομικά σκάνδαλα και φρικαλέες πολιτικές συμπεριφορές με αιχμή την τραγωδία στο Μαρί, το τραπεζικό έγκλημα, την οικονομική κατάρρευση, το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων με ταυτόχρονη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό από ημετέρους της διακυβέρνησης, το λουκέτο του Συνεργατισμού και το κατάπτυστο Επενδυτικό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων ξεφτίλισαν το κυπριακό κράτος πλήττοντας θανάσιμα την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Βαρύνουσας σημασίας είναι η γνώμη των πολιτών για τους θεσμούς σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Οι πολίτες ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ: Τα κόμματα με 87%, τους πολιτικούς με 86%, την απελθούσα Βουλή με 80%, την Κυβέρνηση με 74%, τη δημόσια υπηρεσία με 59%, τις συντεχνίες με 58 %, τη Δικαιοσύνη με 57%, την Εκκλησία με 55%.

Ιδιαίτερα τραγική είναι η εικόνα που εκπέμπουν οι πολιτικοί αρχηγοί ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ καθώς το 70% – 75% των πολιτών τους απαξιώνει.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν, η Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων, οι οποίοι χαίρουν της εκτίμησης και της καταδεκτικότητας της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σε μια εποχή που επισυμβαίνουν στη γειτονιά μας κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ο νεο-οθωμανός Ερντογάν απειλεί ευθέως και επισήμως με διχοτόμηση της Κύπρου, το κράτος παραμένει ευάλωτο, ανοχύρωτο και ανήμπορο να αντιδράσει αποτελεσματικά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που νιώθουν στο πετσί τους την κρυάδα της οικονομικής εξαθλίωσης και την ανασφάλεια λόγω της αμυντικής ανεπάρκειας της χώρας, αισθάνονται έντονα ότι ζούμε σήμερα στιγμές της βυζαντινής παρακμής.

Ο καθένας μας, λοιπόν, ας προβληματιστεί και ας αναλάβει τις ευθύνες τους, συλλογικές και ατομικές, προκειμένου να αποτραπεί η άλωση. Προς τούτο, οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν μια πρώτη χρυσή ευκαιρία.

Ο πολίτης έχει υπέρτατο χρέος να συμμετάσχει αθρόα στην εκλογική διαδικασία τιμωρώντας τα μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν / συγκυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια κι έσυραν τον τόπο στο σημερινό χάος. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος της κοινωνικής ανασυγκρότησης και της εθνικής αναγέννησης της δεινοπαθούσας πατρίδας.

Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

DKRO: Η πιο εξεζητημένη δύναμη ασφαλείας του Κρεμλίνου

Έχει τις ρίζες του σε μερικές από τις πιο αιματηρές σελίδες της Σοβιετικής Ενωσης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αν και αριθμεί μόνο περίπου 2.000 αξιωματικούς, το DKRO είναι η πιο εξεζητημένη δύναμη ασφαλείας του Κρεμλίνου, η ελίτ. Χρησιμοποιεί την ισχύ της για να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες σε ολόκληρη τη Ρωσία να παρακολουθούν, να εκφοβίζουν ή να συλλαμβάνουν αλλοδαπούς αλλά και Ρώσους που υποπτεύεται ότι συνεργάζονται μαζί τους.

O δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» Εβαν Γκέρσκοβιτς, που συνελήφθη από την DKRO, περιγράφει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Ρωσίας και τη δράση της μυστικής υπηρεσίας, η οποία ηγείται της μεγαλύτερης εκστρατείας εσωτερικής καταστολής από την εποχή του Στάλιν
ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ – Ο κατάσκοπος στο μπροστινό μέρος της καμπίνας άνοιξε την κουρτίνα. Είχε περάσει τις προηγούμενες ώρες οργανώνοντας τις τελευταίες προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων Ανατολής – Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Καθώς οι πιλότοι άναψαν τις μηχανές για να απογειωθούν για ένα αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Τουρκίας, ήρθε στο πίσω μέρος του αεροπλάνου για να δει τους 16 κρατουμένους που συνόδευε προς στην ελευθερία, μια ομάδα Αμερικανών, Ρώσων και Γερμανών στις πρώτες τους ώρες εκτός φυλακής.

Κοιτώντας τους επιβάτες από πάνω μέχρι κάτω, το βλέμμα του «κλείδωσε» σε έναν από τους κρατουμένους – εμένα. Με κοίταζε σιωπηλός για σχεδόν ένα λεπτό. Επειτα γύρισε στη θέση του και έκλεισε τις διαχωριστικές κουρτίνες. Εμεινα να αναρωτιέμαι για αυτόν τον άντρα που ηγείτο της ανταλλαγής και ο οποίος φαινόταν να κρατά τη μοίρα μου στα χέρια του.

Ρεπορτάζ μέσα στη ρωσική φυλακή
Οταν με συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας το 2023 – ήμουν ο πρώτος ξένος ανταποκριτής που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο – δεν σταμάτησα να κάνω ρεπορτάζ. Κατά την αποφυλάκισή μου αποφάσισα να βρω ποιος ήταν ο άνδρας που με συνέλαβε και να μάθω περισσότερα για τη μονάδα κατασκοπείας που εκτελούσε τις εντολές του.

Κατά τη διάρκεια της 16μηνης φυλάκισής μου συνάδελφοι στη «Wall Street Journal» έκαναν παράλληλη έρευνα.

Μαζί ταυτοποιήσαμε τον άνδρα αυτόν του αεροπλάνου ως τον υποστράτηγο Ντμίτρι Μινάεφ και τώρα μπορούμε να αποκαλύψουμε μια σειρά από λεπτομέρειες για τη μονάδα που διευθύνει: το Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπείας – γνωστό ως DKRO – που βρίσκεται στον πυρήνα του αδιαφανούς καθεστώτος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εν καιρώ πολέμου.

Ανάμεσα στα ευρήματά μας:

-Το DKRO διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στο μεγαλύτερο κύμα καταστολής στη Ρωσία από την εποχή του Στάλιν, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης του υπουργείου Αμυνας μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

– Το τμήμα έλαβε εντολή να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Βαντίμ Κρασίκοφ από φυλακή στη Γερμανία, ενός ρώσου δολοφόνου καταδικασμένου για τη δολοφονία ενός εχθρού του Πούτιν το 2019 σε πάρκο του Βερολίνου.

-Στη συνέχεια, το DKRO διηύθυνε μια εκστρατεία σύλληψης αμερικανών πολιτών σε ρωσικό έδαφος.

-Το DKRO χρησιμοποίησε τον αμερικανό πρώην πεζοναύτη Πολ Γουέλαν και εμένα ως ανταλλακτικό δόλωμα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Κρασίκοφ.

-Μεταξύ των αποστολών του DKRO ήταν να παρενοχλεί και να παρακολουθεί δυτικούς διπλωμάτες στη Ρωσία, πιέζοντας ακόμη και μαθητές στο σχολείο της αμερικανικής πρεσβείας να κατασκοπεύουν τους συμμαθητές τους.

Παρά την αυξανόμενη σημασία του DKRO για το καθεστώς, δεν υπήρχε σχεδόν καμία αναφορά για τη μονάδα πουθενά στο Διαδίκτυο, μέχρι που η «WSJ» ανέφερε πέρυσι ότι βρισκόταν πίσω από τη σύλληψή μου. Σχεδόν κανένας εκτός ενός στενού κύκλου ρώσων ειδικών και αξιωματικών των υπηρεσιών πληροφοριών δεν είχε ακούσει ποτέ για αυτήν.

Οσο περισσότερο πιέζαμε για να απαντηθεί το απλό ερώτημα «ποιος στη Ρωσία συνέλαβε Αμερικανούς;» τόσο περισσότερο αποκαλύπταμε τον μυστικό εσωτερικό μηχανισμό που επέτρεψε στον Πούτιν να σφίξει τη γροθιά του σε όλη τη Ρωσία, δημιουργώντας αυτό που ένας ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ χαρακτήρισε ως μια ατμόσφαιρα πολιτικής δίωξης «πρωτοφανούς στην πρόσφατη ιστορία».

Η ελίτ των υπηρεσιών ασφαλείας του Κρεμλίνου

Αν και αριθμεί μόνο περίπου 2.000 αξιωματικούς, το DKRO είναι η πιο εξεζητημένη δύναμη ασφαλείας του Κρεμλίνου, η ελίτ. Χρησιμοποιεί την ισχύ της για να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες σε ολόκληρη τη Ρωσία να παρακολουθούν, να εκφοβίζουν ή να συλλαμβάνουν αλλοδαπούς αλλά και Ρώσους που υποπτεύεται ότι συνεργάζονται μαζί τους.

Οι αξιωματικοί της αμείβονται αδρά, ακόμη και για τα πρότυπα της ισχυρής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) της οποίας είναι μέρος. Απολαμβάνουν μπόνους για επιτυχημένες επιχειρήσεις, πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια χαμηλού κόστους, ακόμη και διακοπές στα παραθαλάσσια θέρετρα της Ρωσίας. Κανένας αξιωματικός του DKRO δεν φέρεται να έχει αυτομολήσει στη Δύση.

Για να καταλάβουμε πώς πραγματικά κυλά η εξουσία στο κράτος ασφαλείας του Πούτιν, παρακολουθήσαμε την αόρατη άνοδο αυτής της σκιώδους μονάδας ελίτ κατασκόπων. Μιλήσαμε με Ρώσους και Δυτικούς που στοχοποιήθηκαν από το DKRO, καθώς και με αξιωματούχους ασφαλείας και πληροφοριών και διπλωμάτες που προσπάθησαν να μάθουν τα μυστικά του. Πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας, εξόριστοι και αντιφρονούντες πρόσθεσαν τις δικές τους απόψεις.

Εκφοβισμός αντιπάλων και στο εξωτερικό
Κατά τη διαδικασία αυτή, δύο από τους συναδέλφους μου στη «WSJ» παρακολουθούνταν ξεκάθαρα στους δρόμους της Βιέννης και της Ουάσιγκτον με σκοπό προφανώς τον εκφοβισμό. Αμέσως μετά τη δημοσίευση ενός σχετικού άρθρου, δημοσιογράφοι κατακλύστηκαν από εκατοντάδες spam emails, παράλληλα με προσπάθειες επαναφοράς των κωδικών πρόσβασής τους. Ενας έλαβε ένα μήνυμα μέσω μεσάζοντα ότι η FSB ήθελε να τον καλέσει στη Μόσχα για ανάκριση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αργότερα δύο από αυτούς ως persona non grata.

Στο εσωτερικό, το DKRO έχει διατάξει τις συλλήψεις εκατοντάδων Ρώσων που κατηγορούνταν για κατασκοπεία, συνεργασία ή προδοσία. Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η υπηρεσία που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον σχεδιασμό αυτής – η FSB – κέρδισε έναν εσωτερικό αγώνα εξουσίας για το ποιος θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία.

Συγκεκριμένα, το DKRO, μαζί με την πτέρυγα στρατιωτικών πληροφοριών της FSB, ηγήθηκε μιας εκκαθάρισης στο υπουργείο Αμυνας. Δεκάδες αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για διαφθορά. Σε μια ανατριχιαστική επανάληψη της ιστορίας, πολλοί στάλθηκαν στο Λεφόρτοβο – τη διαβόητη φυλακή όπου οι προκάτοχοι του DKRO επί Στάλιν έστελναν τους εξόριστους κομμουνιστές και κατασκόπους των Ναζί για να βασανιστούν και να εκτελεστούν.

Ζωή στην κόλαση του Λεφόρτοβο

Τον Μάρτιο του 2023 οδηγήθηκα κι εγώ σε αυτή τη φυλακή από μια ομάδα της FSB. Ηταν μοναδικό πλεονέκτημα να παρατηρεί κανείς πώς μια τόσο μικρή μονάδα κατάφερε να βοηθήσει να μετατραπεί η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο αστυνομικό κράτος.

Τα μικροσκοπικά κελιά υψίστης ασφαλείας υποδέχονταν τακτικά νέους ρώσους αξιωματούχους που έιχαν συλληφθεί υπό την επίβλεψη του DKRO για προδοσία, κατασκοπεία για λογαριασμό της Δύσης ή για συνωμοσία με την Ουκρανία. Είναι τόσοι πολλοί οι φυλακισμένοι εκεί για τέτοιες υποθέσεις από την αρχή του πολέμου, που αξιωματούχοι της FSB από το Πρώτο Ανακριτικό Τμήμα μού είπαν ότι χρειάστηκε να διπλασιάσουν το προσωπικό τους.

Στο Λεφόρτοβο ήταν που κατάλαβα την εξουσία της σκιώδους αυτής δύναμης που μου είχε αφαιρέσει την ελευθερία. Εκεί, ο επικεφαλής ανακριτής για την υπόθεσή μου μού εξήγησε ότι είχα συλληφθεί και κατηγορηθεί ως πράκτορας της CIA επειδή το DKRO είχε πει ότι αυτό ήμουν. «Αυτό είναι αρκετό για μένα» μου είπε.

Ο φονικός πόλεμος των κατασκόπων

Το DKRO έχει τις ρίζες του σε μερικές από τις πιο αιματηρές σελίδες της Σοβιετικής Ενωσης. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι πράκτορες των Ναζί διείσδυσαν στη Σοβιετική Ενωση, ο Στάλιν ανέπτυξε μια αντικατασκοπική υπηρεσία που προοριζόταν να συλλαμβάνει τους κατασκόπους πίσω από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η υπηρεσία με το όνομα SMERSH, ρωσική συντομογραφία του Smert’ Shpionam (Θάνατος στους Κατασκόπους), ανέπτυξε μια «εργαλειοθήκη κόλπων» με σκοπό να αναγνωρίζει τους συνεργάτες των Ναζί και να τους παρασύρει σε περίτεχνες παγίδες όπου αιχμαλωτίζονταν ή σκοτώνονταν. Με το τέλος του πολέμου, η SMERSH εξελίχθηκε στην υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών KGB. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η KGB χωρίστηκε σε τρεις ξεχωριστές, ανταγωνιστικές υπηρεσίες από τον πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν.

Ο Πούτιν διηύθυνε μία από αυτές, την FSB, και όταν έγινε πρόεδρος, το 2000, εκείνη αναδείχθηκε στην κορυφή. Ο πρώτος διευθυντής της FSB, Νικολάι Πατρούσεφ, είδε τη Ρωσία ως ένα φρούριο πολιορκημένο από τη Δύση και αναβάθμισε τον ρόλο του DKRO στην παρακολούθηση επισκεπτών, αμερικανών επιχειρηματιών και διπλωματών, σύμφωνα με έναν πρώην επικεφαλής μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οταν ο Πούτιν επισκέπτεται τα κεντρικά γραφεία της FSB για να μιλήσει στο διοικητικό της συμβούλιο κάθε άνοιξη, υπάρχει ένα σημείο που διαβάζει σχεδόν πάντα φωναχτά: τον αριθμό των κατασκόπων που συνελήφθησαν τον προηγούμενο χρόνο. Είναι σαν μια επιταγή ότι ο αριθμός του επόμενου έτους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος.

Το 2011 οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι συνέλαβαν 199 άτομα να κατασκοπεύουν για λογαριασμό των αντιπάλων του Κρεμλίνου. Μέχρι το 2020: 495. Παράλληλα, τουλάχιστον 53 Ρώσοι έχουν καταδικαστεί για προδοσία μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με μόλις τέσσερις το 2018. Πριν από λίγο καιρό, η πάταξη των οικονομικών εγκλημάτων και όχι η καταστολή της διαφωνίας ήταν αυτή που άνοιγε τον δρόμο προς την εξουσία για τους αξιωματικούς της FSB. Μπορούσαν να εκβιάσουν συμβόλαια ή επιχειρηματικές συμφωνίες ανοίγοντας μια ψευδή έρευνα. Ενδεικτικά, πριν από τον πόλεμο, η FSB εξέταζε έναν στους έξι ρώσους επιχειρηματίες.

Κράτος εν κράτει τα στελέχη της FSB

Σήμερα όμως οι υποθέσεις κατασκοπείας και προδοσίας είναι το πιο πολύτιμο νόμισμα για τους φιλόδοξους της FSB. Οι απόφοιτοι της κατασκοπευτικής υπηρεσίας κυριαρχούν στην ελίτ της Ρωσίας, όπου περίπου το 80% των ανώτατων στελεχών του Πούτιν είναι νυν ή πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της FSB. Στα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 3%, σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Ολγα Κριστανόφσκαγια.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε την προεδρική όρεξη για κατασκόπους και προδότες – πραγματικούς ή φανταστικούς – η δουλειά ανατέθηκε στο DKRO. Ο ρόλος του είναι να σχεδιάζει και να ενορχηστρώνει επιχειρήσεις, αλλά σπάνια φαίνεται διότι «δανείζεται» κορυφαίους αξιωματικούς από άλλα τμήματα της FSB για συγκεκριμένες εργασίες και στη συνέχεια τους εναλλάσσει.

Ενας από τους λίγους ρώσους αξιωματούχους που έχουν αρκετά προνόμια για να παίζουν χόκεϊ επί πάγου με τον πρόεδρο είναι ο επικεφαλής της πρώτης υπηρεσίας της FSB, η οποία επιβλέπει το DKRO, υποστράτηγος Βλαντισλάβ Μενστσίκοφ. Ο ίδιος ενημέρωσε προσωπικά τον Πούτιν πριν και μετά τη σύλληψή μου, όπως ανέφερε η «WSJ» ενώ ήμουν έγκλειστος.

Ο υφιστάμενός του, που διοικεί το DKRO – ο άνδρας στο αεροπλάνο, ο υποστράτηγος Μινάεφ – έχει πρακτικό ρόλο στην επιλογή των Αμερικανών που θα συλληφθούν και με ποιους Ρώσους θα τους ανταλλάξουν. Βραβευμένος με το διάσημο μετάλλιο «Ηρωας της Ρωσίας» για γενναιότητα στον πόλεμο στην Τσετσενία, περιγράφεται από τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών ως τρομακτικά οξυδερκής. «Καταλαβαίνει τα πάντα για το περιβάλλον του» είπε ένας δυτικός αξιωματικός που τον έχει συναντήσει πολλές φορές.

Ο Μινάεφ συνήθως μένει στη σκιά, αλλά ήταν παρών από την αρχή μέχρι το τέλος της ανταλλαγής της 1ης Αυγούστου. Τον είδα για πρώτη φορά όταν με συνόδευσαν από τη φυλακή Λεφόρτοβο σε ένα γκρίζο πούλμαν μαζί με άλλους κρατουμένους το πρωί της ανταλλαγής. Ηταν εκπρόσωπος της FSB, μας ανακοίνωσε, χωρίς να πει το όνομά του.

Ο αξιωματικός που τον συνόδευε ήταν πρώην επικεφαλής μιας υποδιαίρεσης του DKRO που παρακολουθεί ξένους δημοσιογράφους, το «Δέκατο Τμήμα» της. Ο Σεργκέι Λάτκοφ εργάζεται τώρα για τον Πούτιν στην προεδρική διοίκηση. Ο Λάτκοφ ήταν ο πρώτος ρώσος αξιωματούχος που υποδέχθηκε ο Πούτιν όταν το προεδρικό αεροσκάφος επέστρεψε στη Μόσχα μεταφέροντας τους ρώσους αιχμαλώτους που απελευθέρωσε η Δύση ως αντάλλαγμα: κατασκόπους, χάκερ και έναν δολοφόνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το DKRO για μια σειρά από περίεργα περιστατικά που θόλωσαν τα όρια μεταξύ κατασκοπείας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του σκύλου ενός αμερικανού διπλωμάτη, της παρακολούθησης των μικρών παιδιών ενός πρέσβη και των σκασμένων λάστιχων σε οχήματα πρεσβείας.

Τρομοκρατία και εκβιασμοί

Το 2020, ένας αξιωματικός του DKRO είπε σε έναν μαθητή του σχολείου της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα ότι η μητέρα του κρατούνταν και θα ελευθερωνόταν μόνο εάν ο μαθητής άρχιζε να κάνει παρέα με μια λίστα παιδιών διπλωματών και μάθαινε τα χόμπι και τα σχέδια διακοπών των οικογενειών τους. Οι ρωσικές αρχές αργότερα διέταξαν το κλείσιμο του σχολείου.

Υπάρχει μια άλλη ομάδα επισκεπτών για τους οποίους η μονάδα έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον: μεσήλικες αμερικανοί άνδρες με στρατιωτική σταδιοδρομία που πάνε στη Ρωσία για να συναντήσουν νεότερες Ρωσίδες τις οποίες γνώρισαν στο Διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογών γνωριμιών. Αρκετούς μήνες προτού ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, η αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας έστειλε ένα υπόμνημα στην Ουάσιγκτον προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των Ρωσίδων που ζητούσαν βίζα αρραβωνιαστικών K-1 για να παντρευτούν Αμερικανούς με πιστοποιητικά ασφαλείας ήταν στατιστικά απίθανος.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τον Μάρτιο τους υπηκόους του που επισκέπτονται τη Ρωσία να «προσέχουν με το Tinder και τις παρόμοιες εφαρμογές», σημειώνοντας ότι «η Ρωσία δεν είναι επί του παρόντος ο καλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός για ραντεβού με διαδικτυακό φλερτ».

Οι αξιωματικοί του DKRO επιχειρούν επίσης όλο και περισσότερο σε ξένο έδαφος, στρατολογώντας κατασκόπους και πραγματοποιώντας επιχειρήσεις δολιοφθοράς στην Ανατολική Ευρώπη. Οταν ξένοι διασχίζουν συνοριακά σημεία όπως το εσθονικό φυλάκιο Νάρβα, όπου τα όρια του ΝΑΤΟ συναντούν το ρωσικό έδαφος, το DKRO έχει ορίσει τοπικούς αξιωματικούς της FSB να τους ανακρίνουν συστηματικά, ελπίζοντας να τους στρατολογήσουν απειλώντας τους για να κατασκοπεύσουν τις πατρίδες τους. Μια φορά, οι αξιωματικοί της μονάδας διέσχισαν τα σύνορα και αφού πυροδότησαν μια χειροβομβίδα καπνού, έσυραν έναν εσθονό αξιωματούχο ασφαλείας στη Ρωσία για να τον χρησιμοποιήσουν σε ανταλλαγή με ρώσο κατάσκοπο που κρατούσε η Εσθονία.

Ωστόσο, εκεί που κυρίως εστιάζει το DKRO είναι το εσωτερικό της Ρωσίας, αφού η αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση εντείνει διαρκώς την εμμονή του Πούτιν με τους κατασκόπους.

Ενας πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε ενδεικτικά ότι ο πρόεδρος ίδρυσε κάποια στιγμή μια επιτροπή αντικατασκοπείας, προκειμένου να βρει προδότες στις τάξεις των υπόλοιπων αντικατασκοπευτικών υπηρεσιών που έψαχναν προδότες μεταξύ των ρώσων πολιτών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ερντογάν: Κάντε υπομονή και θα θριαμβεύσουμε! Μπαχτσελί: “Αφού έγινε η άλωση της Δαμασκού, πλησιάζει και η άλωση της Ιερουσαλήμ!”

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπόσχεται την άλωση της Ιερουσαλήμ –

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την άλωση της Ιερουσαλήμ ζήτσαν οπαδοί του Ερντογάν ζήτησαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας να τους ζητά να κάνουν υπομονή μέχρι να θριαμβεύσουν!

«Αρχηγέ! Πήγαινε μας  στην Ιερουσαλήμ!

Αρχηγέ! Πήγαινε μας  στην Ιερουσαλήμ!

Αρχηγέ! Πήγαινε μας  στην Ιερουσαλήμ!»

Ερντογάν: «Μην ξεχνάτε! Εσείς νεοι μην ξεχνάτε! Όποιος κάνει υπομονή, αυτός θριαμβεύει!»

«Αφού έγινε η άλωση της Δαμασκού, πλησιάζει και η άλωση της Ιερουσαλήμ»

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί υπόσχεται την άλωση της Ιερουσαλήμ.

«Όσους μας απειλούν θα τους ξεδοντιάσουμε μέσα στην Ιερουσαλήμ. Δεν ανεχόμαστε τις αθλιότητες του σιωνισμού» είπε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

Αναλυτικά ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Η ιστορία μας λέει ότι ο πρώτος σταθμός της Ιερουσαλήμ είναι η Δαμασκός. Εάν η Δαμασκός είναι ασφαλής, η Ιερουσαλήμ θα είναι επίσης ασφαλής όταν έρθει η μέρα.

Ο Ομάρ πρώτα κατέλαβε η Δαμασκό το 636 και μετά πήρε την Ιερουσαλήμ το 637. Ο Σαλαντίν κατέλαβε για πρώτα πήρε τη Δαμασκό το 1184 και μετά κατέλαβε την Ιερουσαλήμ το 1187. Ο Σουλτάνος  Σελίμ πρώτα.κατέλαβε  τη Δαμασκό το 1516 και στη συνέχεια έβαλε τη σφραγίδα του στην Ιερουσαλήμ.

Όσοι μας δείχνουν τα δόντια και μας κουνάνε το δάχτυλο  να ξέρουν πως του ξεριζώνουμε τα δόντια και είναι κοντά η στιγμή που θα το κάνουμε αυτό στην Ιερουσαλήμ. Γι αυτό το Ισραήλ πρέπει να κάνει στροφή από τα λάθη. Εμείς δεν ανεχόμαστε τις αθλιότητες  του Σιωνισμού… Δεν φοβόμαστε. Από την ώρα που νευριάσουμε μετά ας το σκεφτούν οι άλλοι.

Είναι τεράστια η νοσταλγία μας για τη θέα του Όρους των Ελαιών, η γεωγραφία της καρδιάς μας που φουντώνει με τις αναμνήσεις από την Ιερουσαλήμ, κι έχει φτάσει στο σημείο να ξεχειλίσει με μια σταγόνα.

Άρα, από τη στιγμή που έγινε η Άλωση της Δαμασκού είναι κοντά και η Άλωση της Ιερουσαλήμ!».

Ο Γκολάνι οδήγησε το αμάξι του Φιντάν και ανέβηκαν σε υψώματα της Δαμασκού

Από ψηλά θαύμασαν την πρωτεύουσα της Συρίας και μαζί ήπιαν τσάι.

Ο Φιντάν κατηγορεί το βαθύ κράτος της Αμερικής και προσεγγίζει τον Τραμπ

«Για τις ΗΠΑ είναι σημαντική η Τουρκία ή μια τρομοκρατική οργάνωση όπως το PKK»

«Ο κ. Τραμπ είχε προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα όμως δεν τον άφησε το σύστημα»

Χακάν Φιντάν: «To σύστημα της Αμερικής είναι γεμάτο με ανθρώπους που δεν κοιτάζουν μόνο το συμφέρον των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών που δεν θέλω να κατονομάσω. Όταν κάποιος κοιτάξει το συμφέρον των ΗΠΑ με μια μαθηματική εξίσωση, αν δηλαδή είναι σημαντική η Τουρκία; Η είναι σημαντική μια τρομοκρατική οργάνωση όπως το PKK. O κ. Τραμπ βλέπει τα μαθηματικά του ζητήματος. Όμως μέσα στο σύστημα υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν και δίνουν αίμα στο PKK για να εξυπηρετήσουν και άλλα συμφέροντα. Στο παρελθόν, αυτοί οι άνθρωποι δεν είδαν τα πράγματα τόσο ξεκάθαρα όσο ο κ.Τραμπ. Πιστεύω στη νέα περίοδο ο κ. Τραμπ θα είναι πιο αποφασιστικός, πιο ισχυρός και θα προσεγγίσει το ζήτημα διαφορετικά και θα σκεφτεί μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ για να επιλύσει το θέμα αυτό».

TURKIYE: «Tα γαλλικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την Πάφο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της «ΤΔΒΚ»

«Διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών στη Γαλλία»

Η προετοιμασία της πιθανής συμφωνίας Τουρκίας – Συρίας είχε ξεκινήσει από το 2020

H Tουρκία με επιστολή Σινιρλίογου είχε δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ και πως έχει συμφωνία με τη Λιβύη και με την «ΤΔΒΚ»

Δείτε εδώ

annex

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ρεπορτάζ του BBC για την ανησυχία των μειονοτήτων στη Συρία!

Οι μειονότητες της Συρίας αναζητούν ασφάλεια καθώς η χώρα σχεδιάζει νέο μέλλον

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι μειονότητες της Συρίας αναζητούν ασφάλεια καθώς η χώρα σχεδιάζει νέο μέλλον
Στη Δαμασκό, τα μέλη της κοινοτητας των Αλαουιτών του Άσαντ φοβούνται τώρα αντίποινα. Οδηγώντας στο Mezzeh 86, μια γειτονιά της εργατικής τάξης στα δυτικά της Δαμασκού, περνάμε από ένα σημείο ελέγχου που επανδρώνεται από μαχητές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Τα κτίρια είναι κατεστραμμένα και χρήζουν επισκευής.
Αυτή η περιοχή κυριαρχείται από άτομα από την αλαουιτική αίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ένα παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ, τα μέλη του οποίου αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας.
Οι Αλαουίτες έλεγχαν την εξουσία στην κατά κύριο λόγο σουνιτική μουσουλμανική χώρα για τα 50 χρόνια της διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ, κατέχοντας κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνηση, τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Τώρα, πολλοί από την κοινότητα φοβούνται αντίποινα μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από αντάρτες υπό την ηγεσία του HTS, μιας σουνιτικής ισλαμιστικής ομάδας που κάποτε ήταν παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε μετά από 24 χρόνια στην εξουσία.
Δεκάδες Αλαουίτες με τους οποίους είχαμε επικοινωνήσει τηλεφωνικά αρνήθηκαν να μας μιλήσουν, με πολλούς να λένε ότι ήταν φοβισμένοι.
Στο Mezzeh 86, η παρουσία μαχητών του HTS σε σημείο ελέγχου δεν φάνηκε να αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Πολλοί Αλαουίτες ήρθαν και μίλησαν μαζί μας – πρόθυμοι να αποστασιοποιηθούν από το καθεστώς του Άσαντ.
“Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Άσαντ, το στερεότυπο για τους Αλαουίτες είναι ότι έχουν όλες τις ευκαιρίες εργασίας και ότι είναι πλούσιοι. Αλλά, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι Αλαουίτες είναι φτωχοί και θα βρεις μόνο έναν από τους χίλιους πλούσιους”, είπε. Ο Mohammad Shaheen, ένας 26χρονος φοιτητής φαρμακείου.
“Ακόμη και όταν το HTS πήγε σε χωριά των Αλαουιτών κοντά στην ακτή, διαπίστωσαν ότι όλα τα χωριά ήταν φτωχά. Μόνο η οικογένεια Άσαντ συγκέντρωσε πλούτο”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην καρδιά των Αλαουιτών στα δυτικά της χώρας.
Ο Hasan Dawood, ένας καταστηματάρχης, είπε: «Ήμασταν σκλάβοι του – οδηγοί, μάγειρες και καθαρίστριες».
Υπάρχει επίσης μια αίσθηση προδοσίας.
“Ο Μπασάρ ήταν προδότης. Και ο τρόπος που τράπηκε σε φυγή ήταν δειλός. Έπρεπε τουλάχιστον να απευθυνθεί στον κόσμο και να μας πει τι συνέβαινε. Έφυγε χωρίς να μιλήσει, γεγονός που έκανε την κατάσταση χαοτική”, είπε ο Μοχάμαντ.
Αλλά άνθρωποι από την κοινότητα των Αλαουιτών, και μάλιστα από αυτήν τη γειτονιά, υπηρέτησαν στις βάναυσες δυνάμεις ασφαλείας του Άσαντ. Φοβούνται αντίποινα εναντίον τους, ρωτήσαμε.
“Όσοι ήταν στον στρατό και έκαναν άσχημα πράγματα τράπηκαν σε φυγή. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται. Φοβούνται την εκδίκηση”, είπε ο Thaier Shaheen, ένας εργάτης σε οικοδομές.
«Αλλά οι άνθρωποι που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους, δεν φοβούνται και έχουν μείνει πίσω».
Υπήρξαν αναφορές για μερικές δολοφονίες αντίποινων σε περιοχές της χώρας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι έγιναν από το HTS.
“Μέχρι τώρα είμαστε εντάξει. Μιλάμε με τη Hayat Tahrir al-Sham και τους σέβονται. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι από το HTS αλλά προσποιούνται ότι είναι αυτοί που απειλούν. Θέλουν να αποτύχει η κοινωνία μας και είναι αυτοί που φοβόμαστε», είπε ο Μοχάμεντ.
Μετά τον έλεγχο της Δαμασκού, το HTS και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι όσοι από το έκπτωτο καθεστώς είχαν εμπλακεί σε βασανιστήρια και δολοφονίες θα λογοδοτήσουν, αν και δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής ποια μορφή θα έχει αυτή η δικαιοσύνη.
Το HTS είπε επίσης ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων θα προστατεύονται.
Η ομάδα έχει ένα τζιχαντιστικό παρελθόν από το οποίο έχει αποστασιοποιηθεί. Αλλά έχει ένα ισλαμιστικό παρόν, και πολλοί ρωτούν τι θα σημαίνει αυτό για την πλουραλιστική κοινωνία της Συρίας.

“Δεν θέλουμε η Συρία να γίνει ένα άλλο Αφγανιστάν” – Youssef Sabbagh

“Είμαι τόσο χαρούμενος γιατί το καθεστώς Άσαντ έπεσε. Αυτό είναι σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Κανείς δεν θέλει να ζήσει υπό δικτατορία. Αλλά υπάρχει ανησυχία. Πρέπει να είμαι ρεαλιστής”, είπε ο Γιουσέφ Σαμπάγκ, χριστιανός δικηγόρος.
“Οι HTS είναι εδώ τώρα, και είναι μια ισλαμική πολιτοφυλακή. Αυτό είναι. Μακάρι, προσεύχομαι να είναι μια σύγχρονη ισλαμική πολιτοφυλακή.”
“Μιλάω όχι μόνο ως Χριστιανός, πολλοί Σύροι, Μουσουλμάνοι και όλοι, δεν θέλουμε η Συρία να γίνει ένα άλλο Αφγανιστάν, δεν θέλουμε να γίνουμε μια νέα Λιβύη. Έχουμε ήδη υποφέρει πολλά”.
Η χριστιανική κοινότητα της Συρίας είναι μια από τις παλαιότερες στον κόσμο, με τη χώρα να φιλοξενεί ορισμένους φημισμένους ιερούς τόπους.
Όταν ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Άσαντ το 2011, οι Χριστιανοί ήταν αρχικά επιφυλακτικοί στο να πάρουν θέση, αλλά τελικά μέλη της κοινότητας πολέμησαν και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αρχιεπίσκοπος της Χομς, Ζακ Μουράντ, είπε στο BBC ότι είχαν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις με το HTS και είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους με ειλικρίνεια.
Μέχρι στιγμής, τα σημάδια είναι καθησυχαστικά για πολλούς χριστιανούς.
Μπαρ και εστιατόρια που σερβίρουν αλκοόλ είναι ανοιχτά στη χριστιανική συνοικία της Παλιάς Δαμασκού και σε άλλα μέρη της πόλης. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι επίσης σε πολλά μέρη.
Σε ένα εστιατόριο στην Παλιά Πόλη, συναντήσαμε τον δικηγόρο Ouday al-Khayat, ο οποίος είναι σιίτης μουσουλμάνος.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει προσμονή και άγχος. Τα σημάδια που προέρχονται από το HTS είναι καλά, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να παρακολουθήσουμε”, είπε.
“Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τις απόψεις όλων των Σιιτών, αλλά υπάρχει μια ανησυχία για ένα σενάριο παρόμοιο με τη Λιβύη ή το Ιράκ. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η Συρία είναι διαφορετική. Η συριακή κοινωνία είναι διαφορετική για πολύ καιρό.”

«Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε [διαμαρτυρόμενοι] και να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας» – Wajiha al-Hajjar

Οδηγήσαμε περίπου 110 χιλιόμετρα (70 μίλια) νοτιοανατολικά της Δαμασκού, μέσα από μαύρους ηφαιστειακούς λόφους, στην πόλη Suweida, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Δρούζων της Συρίας.
Η πίστη των Δρούζων είναι άλλο ένα παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ, αλλά έχει τη δική της μοναδική ταυτότητα και πεποιθήσεις.
Πολλοί Δρούζοι ήταν πιστοί στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο πίστευαν ότι θα προστάτευε τις μειονότητες.
Αλλά η αντιπολίτευση αυξανόταν σταθερά κατά τη διάρκεια του πολέμου, και τα τελευταία χρόνια υπήρξαν συχνές διαμαρτυρίες.
Η τελευταία ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία της Suweida τον Αύγουστο του 2023 και συνεχίστηκε μέχρι την ημέρα που έπεσε το καθεστώς.
Ο ακτιβιστής Wajiha al-Hajjar πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις δεν καταστράφηκαν βάναυσα όπως άλλες στη Συρία, επειδή ο Άσαντ ήθελε να δείξει στον κόσμο και στους ξένους συμμάχους του ότι προστάτευε τις μειονότητες.
“Προσπάθησαν να καταστείλουν τη διαμαρτυρία μας, αλλά με διαφορετικό τρόπο – όχι μέσω όπλων ή βομβαρδισμών, αλλά στερώντας μας διαβατήρια και πολιτικά δικαιώματα και πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα. Έγινε δύσκολο να φύγουμε από τη Suweida και επιβλήθηκε ένα είδος πολιορκίας. “είπε εκείνη.
Εκατοντάδες εξακολουθούν να μαζεύονται στην πλατεία καθημερινά. Όταν το επισκεφτήκαμε, υπήρχε ένας αέρας γιορτής. Τα τραγούδια ακούγονταν σε ένα μεγάφωνο, και νεαρά κορίτσια και αγόρια έκαναν μια παράσταση γυμναστικής, οι οικογένειές τους χειροκροτούσαν και επευφημούσαν γι’ αυτά.
“Γιορτάζουμε την πτώση του καθεστώτος, αλλά αυτή η συγκέντρωση είναι επίσης επίδειξη δύναμης. Σε περίπτωση που υπάρξει ένα ακραίο καθεστώς με ακραίους νόμους, είμαστε έτοιμοι να μείνουμε σε αυτή την πλατεία και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να απαιτήσουμε ισότητα”. είπε ο Wajiha.
Η Suweida είχε ένα σχεδόν αυτόνομο καθεστώς υπό τον Άσαντ και οι Δρούζοι θέλουν αυτό να συνεχιστεί.
Είναι μόνο ένα παράδειγμα της ποικιλομορφίας και της πολυπλοκότητας της συριακής κοινωνίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση της χώρας.
ΠΗΓΗ: BBC
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

DKRO: Η πιο εξεζητημένη δύναμη ασφαλείας του Κρεμλίνου

Έχει τις ρίζες του σε μερικές από τις πιο αιματηρές σελίδες της Σοβιετικής Ενωσης.

Γενικά θέματα3 ώρες πριν

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Οι Γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο ρόλος των ΗΠΑ και η θέση της Ελλάδας

Το newshub.gr παρουσιάζει την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη εκδήλωση της ανεξάρτητης, συμμετοχικής δεξαμενής σκέψης (think tank) ΤΟ ΝΟΗΜΑ – ΚΡΗΤΗ που...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Πού αποσκοπεί το εργαστήριο μακεδονικής γλώσσας; Να θέσει ερωτήματα, όπως κάνει η επιστημονική έρευνα ή να αιτιολογήσει με την ακαδημαϊκή κάλυψη ένα πολιτικό αφήγημα;

Με αφορμή τη "μακεδονική" γλώσσα: Η επικίνδυνα μονοδιάστατη σκέψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Διεθνή4 ώρες πριν

Ερντογάν: Κάντε υπομονή και θα θριαμβεύσουμε! Μπαχτσελί: “Αφού έγινε η άλωση της Δαμασκού, πλησιάζει και η άλωση της Ιερουσαλήμ!”

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπόσχεται την άλωση της Ιερουσαλήμ -

Δημοφιλή