Weather Icon

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν μια στρατηγική νίκη του Ελληνισμού

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν μια στρατηγική νίκη του Ελληνισμού

ΔΕΚΑΕΠΤΑ χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμπληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο. Μια ημερομηνία, μια επέτειος-σταθμός για τη χώρα μας. Μέσα από πολλές δυσκολίες, εμπόδια, τρικλοποδιές, έχοντας στήριγμά μας την Ελλάδα, καταφέραμε να ενταχθούμε στην Ε.Ε. Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, που, οραματιστής και πολιτικός με διορατικότητα, είδε πολύ νωρίς την ανάγκη η Κύπρος να ενταχθεί στην Ε.Ε. Όταν κανείς σχεδόν στην Κύπρο δεν το αντιλαμβανότα πως η πορεία για την ένταξη ήταν μονόδρομος. Ότι ήταν η μόνη επιλογή.

ΔΕΝ ήταν εύκολο το εγχείρημα. Ήταν πολύ δύσκολο καθώς για μια μεγάλη περίοδο υπήρξε διασύνδεση της ένταξης με την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, το 2002, όταν η τουρκική πλευρά τίναξε στον αέρα παρασκηνιακές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για την αποσύνδεση των δύο. Στο πεδίο της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο η Κύπρος εργάσθηκε σκληρά και προσαρμόστηκε πλήρως.

Η ΕΝΤΑΞΗ της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της χώρας μας. Ήταν στρατηγική επιλογή. Ήταν μια επιλογή που έγινε καθώς υπήρχε και υπάρχει έντονη πεποίθηση ότι συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπάρχει ασφάλεια και πως σε μια συμφωνία για το Κυπριακό οι πρόνοιες θα διασφαλίζουν ότι το κράτος θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ε.Ε. Κοντολογίς, να στηρίζεται η συμφωνία στις βασικές αρχές, τις ελευθερίες που διέπουν τη λειτουργία της Ένωσης. Πόσο αυτό θα επιτευχθεί είναι ένα στοίχημα, το οποίο θα πρέπει να κερδίσουμε. Και για να το κερδίσουμε, θα πρέπει ασφαλώς να παλέψουμε εντός και εκτός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν προς αυτή την κατεύθυνση, πεισματικά και ανυποχώρητα. Άλλωστε γι’ αυτό και ενταχθήκαμε στην Ένωση.

ΑΛΛΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενταχθήκαμε μόνο για το Κυπριακό. Πολλά είναι τα οφέλη που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και όλα τα κράτη-μέλη, από τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον διακρατικό Οργανισμό. Η εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτεροι έλεγχοι και λειτουργία του κράτους στα πλαίσια των γενικών και ειδικών κανόνων που καθορίζονται από την Ε.Ε. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι διαπιστωμένη και επιβεβαιώνεται κάνοντας συγκρίσεις με το τι ίσχυε πριν το 2004 και τι ισχύει σήμερα. 

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορωνοϊού απέδειξε πως υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τη συλλογικότητα των αποφάσεων παρά να ενεργεί κάθε κράτος-μέλος χωριστά. Αυτό, να λειτουργούν χωριστά τα κράτη-μέλη, έγινε στην αρχή. Στη συνέχεια, ωστόσο, υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις. Η δε συλλογική διαπραγμάτευση των εμβολίων, παρά τις δυσκολίες, έχει αποδειχθεί καλύτερη ως προς το αποτέλεσμα.

ΠΟΛΛΕΣ φορές διατυπώνουμε παράπονα για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι αυτή που περιμένουμε, που θέλουμε. Και έχουμε δίκαιο. Αλλά μπορεί να φανταστεί κανείς εάν δεν ήμαστε κράτος-μέλος τι θα σήμαινε; Την ίδια ώρα, η συμμετοχή της Κύπρου είναι σημαντική και για την Ε.Ε. καθώς και η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του στρατηγικού της ρόλου, λειτουργεί ως πύλη της Ευρώπης στην περιοχή. Αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε και οι εταίροι μας να το συνειδητοποιήσουν. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube