Weather Icon

Η Ελλάδα εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Σ. Αραβία

Η Ελλάδα εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Σ. Αραβία

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, στο Ριάντ (φωτ. ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ).

Βασίλης Νέδος

Την απόφαση για ολοένα και στενότερη συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε, κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ Αλέξη Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ Ρουγάιλι, με τον οποίο και είχαν εκτενείς επαφές για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζήτησαν, επίσης, για την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας, την αξιοποίηση εκπαιδευτικών διευκολύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με τη συμμετοχή άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να αποστείλει στη Σαουδική Αραβία μια πυροβολαρχία αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Patriot, μαζί με περίπου 120 άτομα προσωπικό χειρισμού και υποστήριξης του συστήματος.

Χθες, ο κ. Φλώρος και ο Σαουδάραβας ομόλογός του παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της διμερούς αεροπορικής άσκησης «Falcon Eye II». Η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) συμμετείχε στην άσκηση με τέσσερα F-16, τα οποία πραγματοποίησαν σειρά σεναρίων, για πρώτη φορά σε σαουδαραβικό έδαφος. Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος της διμερούς άσκησης («Falcon Eye I»), τότε με τη συμμετοχή σαουδαραβικών F-15, τα οποία επιχείρησαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Η σταδιακή ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία αποτελεί το τελευταίο σκέλος της προσπάθειας της Ελλάδας να αποκτήσει έρεισμα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Μετά την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Σαουδική Αραβία αποτελεί μια χώρα η οποία σε γενικές γραμμές εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετάσχει στα πολλαπλά και πολυμερή σχήματα συνεργασίας.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube