Weather Icon

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί την Κύπρο και τους τουρκοκυπρίους για τα σχέδιά της στην Αν. Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί την Κύπρο και τους τουρκοκυπρίους για τα σχέδιά της στην Αν. Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική

Ερντογάν: Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν μπορεί να τεθεί ούτε καν σαν πρόταση

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ θα πρέπει πάντα να διαβάζουμε και να αξιολογούμε τα όσα λέγει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Κύπρο. Όχι γιατί θεωρούνται νέες θέσεις, αλλά επειδή με κάθε ευκαιρία ο ισλαμοφασίστας δικτάτορας φρεσκάρει τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς, τις επαναλαμβάνει και τις προτάσσει. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να τις εδραιώνει.

Ο Ερντογάν σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, έσπευσε να δηλώσει πως η χώρα του δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για επιβολή των σχεδιασμών του. Πρέπει, μεταξύ άλλων, να σημειωθεί μια αναφορά του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με την Κύπρο: «Θα αναζητούμε μέχρι τέλους το δίκαιο του τουρκοκυπριακού λαού. Όμως, θα ήθελα να σας πω, ότι δεν εμπιστευόμαστε κανέναν εκτός από τον εαυτό μας».

ΕΠΙ της ουσίας, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί την προσέγγιση της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών για άρση των τουρκικών εγγυήσεων, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και εξασφάλιση της ασφάλειας στην Κύπρο από την ΕΕ. Κοντολογίς, η Άγκυρα δεν αποδέχεται να αποχωρήσει από την Κύπρο και αποτρέπει την όποια συνεννόηση και την επίτευξη συμφωνίας.

«Είναι εκτός συζήτηση να αφήσουμε την Κύπρο στα χέρια των Ελληνοκυπρίων… Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν μπορεί να τεθεί ούτε καν σαν πρόταση. Εμείς θα συνεχίσουμε τη διπλωματία με χώρες τις προσεχείς ημέρες σε διεθνείς πλατφόρμες…».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ξεκινά διπλωματική εκστρατεία για ενημέρωση για τη θέση της Άγκυρας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Η εκστρατεία αυτή αποσκοπεί να πείσει διεθνείς παίκτες ότι η πρόταση της τουρκικής πλευράς είναι η μόνη εφικτή, μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων και αλλεπάλληλων διαδικασιών.

ΤΟ γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να βρεθεί στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, για τα πανηγύρια ενόψει της επετείου της εισβολής του 1974, δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με τα επόμενα βήματα. Η τουρκική πλευρά στην τελευταία άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό έθεσε ένα πλαίσιο, διά του εγγράφου το οποίο υπέβαλε ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ.

Πρόκειται για το έγγραφο των έξι σημείων, που η αποδοχή του οδηγεί στα δύο κράτη.

Αυτό το έγγραφο, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αποτελεί την κόκκινη γραμμή της Τουρκίας στη νέα άτυπη Πενταμερή, που δεν έχει ακόμη χρονικά καθοριστεί. Είναι δε σαφές πως η ανυποχώρητη Τουρκία θα κάνει πίσω μόνο όταν θα είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί θα είναι συνομοσπονδία. Ένα μοντέλο, το οποίο θα επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να ελέγχει πλήρως την Κύπρο.

ΧΘΕΣ ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην ίδρυση αεροπορικής βάσης για drones και για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα κατεχόμενα, «ώστε να ισχυροποιήσει την παρουσία της (Τουρκίας) στην περιοχή σε περίπτωση επίθεσης». Είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την Κύπρο ως πεδίο υλοποίησης των ευρύτερων τους σχεδιασμών. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί εκτός των άλλων, θέτει σε κίνδυνο τη χώρα και το λαό μας. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση, αν και το θέμα δεν είναι καινούργιο. Δρομολογείται από το 2019.

Η Θέση του “Φ”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube