REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κύπρος , Τουρκία 31 Μαΐου 2021

H Toυρκική βάση UAV στην Κύπρο αποτελεί ένα πρόβλημα που ΗΠΑ θα πρέπει να λύσουν

H Toυρκική βάση UAV στην Κύπρο αποτελεί ένα πρόβλημα που ΗΠΑ θα πρέπει να λύσουν

Η απόφαση της Τουρκίας να μεταφέρει πολλά από τα επιθετικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Geçitkale στη βόρεια Κύπρο σημαίνει ότι η επιθετικότητα και οι εδαφικές παραβιάσεις της στην περιοχή θα γίνουν πολύ χειρότερες, δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο National Interest την Κυριακή.

Ο Ρούμπιν είπε ότι η μετακίνηση των αεροσκαφών στην Κύπρο ήταν τόσο απειλητική για τη Δυτική συμμαχία όσο η αγορά πυραύλων αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία το 2019. “Οι δράσεις UAV της Τουρκίας είναι τόσο επικίνδυνες για το ΝΑΤΟ όσο και η χρήση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400”, δήλωσε ο Ρούμπιν.

Οι τουρκικές αρχές μετέτρεψαν ένα αχρησιμοποίητο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου σε αεροπορική βάση για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Η βάση θα ανοίξει επίσημα στις 20 Ιουλίου, την 47η επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο, ανέφερε η τηλεόραση του CNN Türk στις 29 Μαΐου.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Dalaman στη νότια επαρχία Muğla για να πετάξει τα drone, με το Geçitkale να λειτουργεί ως προσωρινή βάση για προσγειώσεις.  «Τα καλά λόγια δεν θα φέρουν ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Η μόνη στρατηγική που θα λειτουργήσει στην περιοχή είναι να δείξει στον Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα να χάσει από την κατάργηση του status quo από ό, τι πρέπει να κερδίσει », είπε.

Η Τουρκία έχει απειλήσει την περιφερειακή ασφάλεια παραβιάζοντας τα ύδατα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Λιβάνου, δήλωσε ο Ρούμπιν. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται τώρα μέσα στην αναβαθμισμένη γκάμα επιχειρήσεων των αεροσκαφών Bayraktar-TB2 της Τουρκίας, είπε. Η Ουάσιγκτον επαινεί την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ για να διευκολύνει τους σπασμένους δεσμούς, αλλά τέτοιος έπαινος «πείθει τον Ερντογάν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αδύναμες και θα υποκύψουν σε περαιτέρω επιθετικότητα», δήλωσε ο Ρούμπιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να σταματήσουν να εξάγουν εξαρτήματα ή τεχνολογία που βοηθά την Τουρκία να κατασκευάσει τα drone, είπε. «Πολλά τουρκικά αεροσκάφη περιλαμβάνουν είτε τεχνολογία αντίστροφης μηχανικής από αμερικανικά drone είτε εισαγόμενα αμερικανικά εξαρτήματα. Το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει για να αποτρέψει την περαιτέρω πώληση ή μεταφορά οποιουδήποτε αμερικανικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube