REAL TIME |

Weather Icon

H ώρα της «επιλογής» για τις νέες φρεγάτες του Στόλου – Τα κριτήρια και η κρίσιμη αξιολόγηση εν αναμονή της «ενδιάμεσης λύσης» των Αμερικανών

H ώρα της «επιλογής» για τις νέες φρεγάτες του Στόλου – Τα κριτήρια και η κρίσιμη αξιολόγηση εν αναμονή της «ενδιάμεσης λύσης» των Αμερικανών

Όμως όπως διαμήνυσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το πρώτο λόγο στην αξιολόγηση θα τον έχει το Πολεμικό Ναυτικό ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες έχει προσδιορίσει.

«Ο κορμός του πακέτου» που αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι οι τέσσερις καινούργιες φρεγάτες τόνισε εμφατικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δίνοντας και το στίγμα για το βασικό κριτήριο το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της αξιολόγησης. Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αυτό που ουσιαστικά απομένει για να κλείσουν-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου-οι φάκελοι με τις προτάσεις είναι η Αμερικανική «ενδιάμεση λύση», φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία έχει δώσει στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού το «πράσινο» φως για την τελική αξιολόγηση.

Νέο στοιχείο στη «ναυμαχία» για τις φρεγάτες αποτελεί η απόφαση όπως φαίνεται για προεπιλογή της «καλύτερης» ή των «τριών ενδεχομένως πιο ελκυστικών προτάσεων» από όλες όσες έχει στη διάθεσή του το Πολεμικό Ναυτικό προκειμένου η πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε συμφωνία «ζυγίζοντας» όλα τα δεδομένα. Όμως όπως διαμήνυσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το πρώτο λόγο στην αξιολόγηση θα τον έχει το Πολεμικό Ναυτικό ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες έχει προσδιορίσει. Στη «ζυγαριά» τοποθετείται πάντα και η ανάγκη εμπλοκής και των εγχώριων ναυπηγείων αν και όλες οι προτάσεις είναι ξεκάθαρο ότι διασφαλίζουν ότι ένας αριθμός πλοίων ή ακόμη και τα τέσσερα θα κατασκευαστούν σε Ελληνικά ναυπηγεία. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα επιλυθούν τα γνωστά προβλήματα-ιδιοκτησιακά, χρηματοδότησης, υποδομών, επενδύσεων-κάτι πάντως που δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα απλό και σίγουρα χρονικά θα αποτελέσει εμπόδιο στη σύντομη παράδοση των νεότευκτων πλοίων όπως φαίνεται να έχουν διαμηνύσει όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αμερικανική «ενδιάμεση λύση» και ενδεχομένως μια πρώτη απάντηση στην Ελληνική επιστολή ενδιαφέροντος δεν θα φτάσει στην Αθήνα ηλεκτρονικά αλλά θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Assistant Secretary US Navy James Geurtz στις 25 Μαίου. Πληροφορία η οποία δείχνει ότι οι Αμερικανοί ενδεχομένως θέλουν να δώσουν κύρος στην πρότασή τους η οποία σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ θα είναι ασυναγώνιστη. Μένει βέβαια να φανεί εάν η πρόταση των ΗΠΑ η οποία θα αφορά την ‘’ενδιάμεση λύση’’ θα αλλάξει τα δεδομένα υπέρ των Αμερικανών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό επισημαίνουν εμφατικά ότι σε καμία περίπτωση η ανάγκη για μεταχειρισμένα πλοία δεν πρέπει να μετατρέψει την «ενδιάμεση λύση» σε «ενδιάμεσο πρόβλημα» και να «φορτώσει» τον Στόλο με «δυσβάσταχτα βάρη» αμφίβολης χρησιμότητας σε βάθος χρόνου. Υπάρχει πάντως αισιοδοξία ότι και στο ζήτημα των μεταχειρισμένων πλοίων θα βρεθεί λύση η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του Στόλου.

Η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για τις «πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει δεχτεί το Πολεμικό Ναυτικό» καταδεικνύει ότι η «ναυμαχία» μεταξύ των μνηστήρων είναι σκληρή. Χαρακτηριστική η δελεαστική πρόταση των Ολλανδών οι οποίοι ουσιαστικά προσφέρουν όχι απλά τέσσερις καινούργιες φρεγάτες αλλά ένα «μικρό στόλο», ενώ τόσο το Ισπανικό όσο και το Βρετανικό πλοίο υπερβαίνουν σε χαρακτηριστικά μια φρεγάτα και παραπέμπουν σε «μίνι» αντιτορπιλικό ενώ ανάλογη είναι και δεύτερη Αμερικανική πρόταση της Gibbs & Cox.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube