Weather Icon

Έσπασαν το φράγμα του 1,1 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές στην Ισπανία

Έσπασαν το φράγμα του 1,1 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές στην Ισπανία

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες, που κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς την Ισπανία και μάλιστα σε ποσοστό 13,69%, κατατάσσοντας τη χώρα μεταξύ των κρατών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο την περασμένη χρονιά (πηγή: Ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού DataComex). Μάλιστα, η Ελλάδα σκαρφάλωσε δέκα θέσεις και είναι ο 48ος προμηθευτής της Ισπανίας από τον 58ο που ήταν το 2019. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία διαφέρουν σημαντικά με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία υπολογίζει εξαγωγές προς την Ισπανία συνολικής αξίας μεγαλύτερης του 1,1 δισ. ευρώ.

Κυρίαρχη θέση στον κατάλογο των ελληνικών εξαγωγών στην Ισπανία κατέχουν και για το 2020 τα Μηχανήματα, καταλαμβάνοντας το 18,5% της αξίας του συνόλου των εξαγωγών, μειωμένα, όμως, κατά 10,3%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η κατηγορία, Ιχθυηρά, η οποία σημείωσε αύξηση εξαγωγών κατά 50,4%. Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στο παγκόσμιο εμπόριο, οι περισσότερες κύριες κατηγορίες προϊόντων από Ελλάδα προς Ισπανία σημείωσαν άνοδο. Αξιοσημείωτη αύξηση σημειώθηκε στην κατηγορία Φρούτα, αφού οι εξαγωγές αυτών αυξήθηκαν κατά 18,5 εκατ. ευρώ. Μεγάλη ποσοστιαία αύξηση σημείωσαν και οι Μηχανές, συσκευές της τάξης του 60%. Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις κατηγορίες Ορυκτά καύσιμα και στα είδη ρούχων.

Μεγάλο μερίδιο επί του συνόλου στις εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ισπανία αποτέλεσαν οι Μηχανές επεξεργασίας δεδομένων (17% επί του συνόλου) ενώ η αύξηση των ιχθυηρών, κατά 61%, ανέβασε τη συγκεκριμένη κατηγορία στη δεύτερη θέση, καταλαμβάνοντας ποσοστό 14% έναντι 8% το 2019. Σημαντική αύξηση στο μερίδιό τους παρουσίασαν και τα Φαρμακευτικά προϊόντα και τα πετρελαϊκά προϊόντα.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube