Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 29 Μαΐου 2021

Ένταση πριν τη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν

Ένταση πριν τη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν

Μπάιντεν-Πούτιν: Ένταση πριν από το ραντεβού των προέδρων

Σε συννεφιασμένη ατμόσφαιρα θα διεξαχθεί, κατά τα φαινόμενα, η πρώτη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας ύστερα από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιουνίου, στη Γενεύη.

Η Μόσχα εξέφρασε χθες την απογοήτευσή της για την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει οριστικά τις ΗΠΑ από τη διεθνή συνθήκη «Ανοικτών Ουρανών». «Οι ΗΠΑ διέπραξαν άλλο ένα πολιτικό σφάλμα, καταφέροντας πλήγμα στο σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε σχετικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι η επιλογή του Αμερικανού προέδρου δεν διευκολύνει τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνθήκη «Ανοικτών Ουρανών» συνομολογήθηκε το 1992 και άρχισε να ισχύει από το 2002, επιτρέποντας σε κράτη να στέλνουν μη εξοπλισμένα αεροπλάνα τους επάνω από άλλες χώρες και να συλλέγουν πληροφορίες για τα οπλικά τους συστήματα. Στόχος της συμφωνίας ήταν η ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών. Την απόφαση για απόσυρση από τη συμφωνία έλαβε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, οι ελπίδες της Μόσχας για αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση Μπάιντεν διαψεύστηκαν την Πέμπτη, όταν ανακοινώθηκε ότι δεν θα αναιρέσει την απόφαση των προκατόχων της.

Εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αναμένεται να προκαλέσουν και οι καταγγελίες της εταιρείας Microsoft για νέα, μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ εναντίον αμερικανικών και διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Microsoft, που κοινοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ομάδα χάκερ που ακούει στην ονομασία Nobelium και εδρεύει στη Μόσχα διείσδυσε σε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), η οποία διανέμει βοήθεια των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες του κόσμου και μέσω αυτής κατάφερε να πλήξει πάνω από 1.500 οργανισμούς. Μεταξύ των πληγέντων, το μεγαλύτερο αμερικανικό δίκτυο αγωγών καυσίμων, κυβερνητικές υπηρεσίες, ινστιτούτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες 23 χώρες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύφθηκε ότι οι χάκερ της Nobelium είχαν προσβάλει με ιό την εταιρεία πληροφορικής SolarWinds, γεγονός που τους επέτρεψε να ασκήσουν στη συνέχεια πειρατεία εις βάρος σειράς επιχειρήσεων και οργανισμών που προμηθεύονταν λογισμικό από την εν λόγω εταιρεία. Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ερευνούν κατά πόσον εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι της Ουκρανίας συμμετείχαν σε σχέδιο σπίλωσης του Τζο Μπάιντεν προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Παράλληλη δικαστική έρευνα διεξάγεται για τον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης και προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος συναντήθηκε με Ουκρανούς παράγοντες το 2019 και εικάζεται ότι αναζήτησε στοιχεία που θα μπορούσαν να βλάψουν τον Τζο Μπάιντεν.

Πηγές: REUTERS, A.P., Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube