REAL TIME |

Weather Icon

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στον αγώνα κατά της διχοτόμησης – Τι λένε στο Newpost μέλη των δύο κοινοτήτων για τη ζωή τους στο νησί

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στον αγώνα κατά της διχοτόμησης – Τι λένε στο Newpost μέλη των δύο κοινοτήτων για τη ζωή τους στο νησί

Όποιος δεν έχει αφουγκραστεί την κοινωνία της, δεν μπορεί να συλλογιστεί πολιτισμικά Κύπρος τι σημαίνει. Οι νέες γενιές οραματίζονται τη λύση και ο Ερντογάν προσπαθεί να περάσει τα δικά του σχέδια. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στον αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη χωρίς συρματοπλέγματα.

Εκείνο το βράδυ τραγουδούσαν οι άνθρωποι, «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις» και δεν ήξερες ποιος ήταν ο Τούρκος και ποιος ο Ρωμιός. Ήταν η νύχτα που η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζουλφί Λιβανελί, «ένωσαν» χριστιανούς και μουσουλμάνους, μεσούσης καλοκαιριού, απέναντι από το Λήδρα Πάλλας.  Μια μουσική συγκυρία που έφερε κοντά δυο λαούς που έχουν την ίδια επιθυμία, να ζήσουν ελεύθεροι μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Οι άνθρωποι στην Κύπρο ζουν στους δικούς τους ρυθμούς.  Όποιος δεν  έχει αφουγκραστεί την κοινωνία της,  δεν μπορεί να συλλογιστεί πολιτισμικά Κύπρος τι σημαίνει. Ακμάζει ανάμεσα σε τρεις Ηπείρους… καταβάλλοντας  τεράστιες προσπάθειες να βρει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, αλλά οι μυρωδιές της Ανατολής της «θυμίζουν» την γεωγραφική της  θέση. Άλλωστε από την αρχαιότητα η Κύπρος αποτελούσε στρατηγικό σημείο για την Μέση Ανατολή. Ευλογία ή κατάρα; Η στρατηγική αξία της Κύπρου είναι αυτή που την έκανε επιθυμητή στις ηγεμονικού χαρακτήρα χώρες.  Η Κύπρος τους παρέχει δυνατότητα για πλούτο και πάνω σε αυτό σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια χωρίζοντας τους λαούς με συρματοπλέγματα.

Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι  – Όταν διάβασα την ιστορία σου το βράδυ είχα πυρετό

Η Τουρκική εισβολή  του 1974,  δεν έφερε μόνο νεκρούς και αγνοούμενους, διαίρεσε και δυο λαούς. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.  Δυο λαούς που ζούσαν  ανέκαθεν ειρηνικά μεταξύ τους,  σεβόντουσαν ο ένας την θρησκεία του άλλου, δημιουργώντας με το πέρασμα του χρόνου μια κοινή πολιτισμική συμπεριφορά με διαφορετικό υπόβαθρο. Όταν συνομιλείς με Τουρκοκύπριους, εκπλήσσεσαι όταν διαπιστώνεις ότι διαχωρίζουν τους εαυτούς τους από τους  έποικους, δηλαδή από τους Τούρκους που ήρθαν να κατοικήσουν  στο νησί μετά την εισβολή. Οι  Τουρκοκύπριοι αντιδρούν στην αντίληψη της Τουρκίας ότι αποτελούν μέρος του τουρκικού έθνους και στις προσπάθειες «διαπαιδαγώγησης» και «πειθάρχησης». Γι αυτό αν κάνουμε μια αναδρομή προς τα πίσω θα θυμηθούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι  υπερψήφισαν το σχέδιο Ανάν. Ωστόσο οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί  που δεν ένιωσαν  ποτέ το αίσθημα  ότι η Τουρκία μπήκε στην Κύπρο το 74΄για να τους Ελευθερώσει.

Το Κυπριακό αποτελεί γι΄ αυτούς πλέον, πεδίο ταυτότητας. Αφορά τον τρόπο που πολιτεύονται, την πολιτισμική έκφραση και την επιμονή στην κοσμικότητα. Ακόμα και τον τρόπο διεξαγωγής της κομματικής αντιπαράθεσης. Σε όλα αυτά υπάρχουν απόπειρες παρέμβασης της Τουρκίας και σε αυτό η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιστέκεται. Η επίλυση ή η μη επίλυση του Κυπριακού θα καθορίσει το αν θα επιβιώσει η τουρκοκυπριακή ταυτότητα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube