REAL TIME |

Weather Icon

Εύστοχη και επιβεβλημένη κίνηση για την Αμμόχωστο – Απαιτούν αποζημιώσεις και ενοίκια από το 1974

Εύστοχη και επιβεβλημένη κίνηση για την Αμμόχωστο – Απαιτούν αποζημιώσεις και ενοίκια από το 1974

Προσφυγή για ενοίκια στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων

Mιχάλης Χατζηβασίλης   

Εξελίξεις σημειώθηκαν γύρω από δύο προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από πολίτες της Δημοκρατίας που αφορούν περιουσίες στο Βαρώσι και την Τύμπου. Οι πολίτες ζητούν επιστροφή των περιουσιών τους και αποζημιώσεις για ενοίκια από το 1974. 

Για πρώτη φορά το Κτηματολόγιο έδωσε γραπτή εκτίμηση για τα οφειλόμενα ενοίκια για πολυκατοικία που βρίσκεται εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ενώ η τουρκική πλευρά ζήτησε παράταση για να καταθέσει τις θέσεις της. Επιχείρησε επίσης όπως βάλει το ΕΒΚΑΦ στη διαδικασία από το παράθυρο. 

Σύμφωνα με τον νομικό Αχιλλέα Δημητριάδη που εκπροσωπεί τους αιτητές και στις δύο υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μία σχετίζεται με το Βαρώσι και η άλλη με την Τύμπου. Αυτές οι δύο υποθέσεις μετά από διάφορα προδικαστικά ζητήματα που έθεσαν οι Τούρκοι και απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο, το ΕΔΑΔ ζήτησε από την τουρκική πλευρά μέχρι τις 14 Μαΐου (αύριο δηλαδή) να καταχωρήσει προδικαστικές ενστάσεις. Εδώ η Τουρκία ζητεί όπως εμπλακεί στη διαδικασία και το ΕΒΚΑΦ, κάτι που απορρίπτουν οι αιτητές.

Στη μια υπόθεση που αφορά στο Βαρώσι, αιτητές είναι η εταιρεία K. V. Mediterranean Tours Ltd που είναι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας. Αρχικά είχαν προσφύγει στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα η οποία είπε ότι μπορεί στη διαδικασία να εμπλακεί και το ΕΒΚΑΦ. Για την απόφαση αυτή έγινε προσφυγή από τους αιτητές η οποία κερδήθηκε και η τουρκική πλευρά άσκησε έφεση και τώρα οι δύο πλευρές είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Βασικά, όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, ζητεί το ΕΒΚΑΦ να εμπλακεί στη διαδικασία διότι υποστηρίζει ότι οι περιουσίες στο Βαρώσι είναι δικές του από πολύ παλιά και παρόλο που οι Βρετανοί τις πούλησαν, δεν είχαν δικαιοδοσία να το κάνουν γι’ αυτό και εξακολουθούν να ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ.

Η πλευρά των αιτητών απάντησε ότι έγινε ο αποικιακός συμβιβασμός το 1960, το ΕΒΚΑΦ πήρε 1,5 εκατομμύριο στερλίνες, ο δρ Κουτσιούκ μετέπειτα αντιπρόεδρος ήταν και πρόεδρος του Υψηλού Συμβουλίου του ΕΒΚΑΦ και υπόγραψε εκ μέρους του προς πλήρη και τελική εξόφληση των απαιτήσεων από το αγγλικό Στέμμα, και διερωτήθηκε γιατί τώρα ζητούνται οι περιουσίες. Επιπρόσθετα, οι αιτητές έχουν το κλασικό επιχείρημα ότι η πολυκατοικία τους ανήκει και τη ζητούν πίσω, η οποία βρίσκεται στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου. Με την προσφυγή της η εταιρεία ζητεί αναγνώριση από το ΕΔΑΔ ότι υπάρχει παραβίαση δικαιώματος περιουσίας, να επιστραφεί και να δοθούν ενοίκια από το 1974 συν τους τόκους.

Ενώ αύριο ήταν ορισμένη η υπόθεση ώστε η Τουρκία να βάλει τις παρατηρήσεις της, τελικά ζήτησε παράταση γιατί δεν έχει βρει όλες τις πληροφορίες της και το ΕΔΑΔ της έδωσε χρόνο μέχρι τις 11 Ιουνίου. 

Όπως σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, στην παρούσα υπόθεση το διακύβευμα είναι το επιχείρημα ΕΒΚΑΦ, το οποίο είχε επιχειρήσει και στην υπόθεση Αρέστη – Ξενίδη να εμπλακεί και δεν του επετράπη, όπως και στην υπόθεση Λόρδου. Τώρα αυτή είναι η τρίτη φορά που επιχειρεί το ΕΒΚΑΦ να εμπλακεί σε παρόμοια διαδικασία, με το αφήγημα ότι είναι δικές του οι περιουσίες. 

Η υπόθεση έχει και την πολιτική της διάσταση, αφού εδώ η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται επειδή την προσφυγή υποβάλλει πολίτης της, να έρθει αρωγός όπως έγινε σε πλείστες προσφυγές στο ΕΔΑΔ. Στην περίπτωση αυτή, η Δημοκρατία, έχει μιαν υποτονική, όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Δημητριάδης, αντιμετώπιση των πραγμάτων.

«Για να αντιληφθείτε τα δεδομένα», αναφέρει, «ενώ εμείς καταθέσαμε 25σέλιδο έγγραφο όπως και η πλευρά των Τούρκων, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε έγγραφο με δυόμισι σελίδες. Ελπίζουμε ότι τώρα θα αλλάξει τη στάση της και να ανταποκριθεί όπως σε παλαιότερες υποθέσεις».

Επίσης, χθες, μετά από μεγάλη διαδικασία δόθηκε η εκτίμηση της αξίας της πολυκατοικίας από το Κτηματολόγιο, μετά που αποδεκτήκαμε να πληρώσουμε τρεις χιλιάδες ευρώ, το συντομότερο δυνατό. Το σημαντικό εδώ είναι ότι πρώτον έχουμε την επίσημη εκτίμηση της αξίας για τα ενοίκια, άρα δεν βασιζόμαστε μόνο πάνω στην εκτίμηση του ιδιώτη εκτιμητή που διορίσαμε. Δεύτερον, έχουμε την αξία των ελεύθερων περιοχών, ενώ η τουρκική πλευρά βάζει τις αξίες των κατεχομένων. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube