Weather Icon
Newsroom 26 Μαΐου 2021

ΕΕ: O Μεγάλος Απών

ΕΕ: O Μεγάλος Απών
 Της Μύρνας Νικολαΐδου
 Διέρρηξε τα ιμάτια της η ΕΕ για- το πολύ σοβαρό κατά άλλα- περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου της Ryanair στο Μίνσκ και την σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου. Έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα αεροσκάφη της Λευκορωσίας και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφεύγουν τις πτήσεις αεροσκαφών τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Ενώ κάλεσε για πρόσθετες κυρώσεις σε οντότητες και επιχειρήσεις. Και οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, την Δευτέρα το βράδυ. Πρωτοφανές (!) αν αναλογισθεί κανείς ότι σε άλλες περιπτώσεις,  η λήψη των όποιων μέτρων ή κυρώσεων για ακόμη σοβαρότερα περιστατικά μπορεί να διαρκέσει μήνες αν όχι και χρόνια.

Φυσικά αναφερόμαστε στις κυρώσεις που ακόμη αναμένουν Ελλάς και Κύπρος για τις  συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις που αποτελούν ευθεία επίθεση σε κράτος μέλος της ΕΕ. Σαν να μην πέρασε μια ημέρα, την Δευτέρα η Τουρκία επανήλθε στις συνήθεις πρακτικές της. Με απόλυτη φυσικότητα ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μας ενημέρωσε ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να κάνει νέες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας μάλιστα ότι αν και υπήρξαν ενδείξεις για φυσικό αέριο, δεν έχει υπάρξει οικονομικά σημαντική ανακάλυψη. «Οι ειδικοί μας ερευνούν τα στοιχεία κάθε γεώτρησης, με τα σεισμικά στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλές ακόμη γεωτρήσεις κοντά σε εκείνες όπου είχαμε ενδείξεις για φυσικό αέριο… Ο χρόνος θα δείξει, αλλά διατηρούμε τις ελπίδες μας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν προοπτικές», είπε, σύμφωνα με το Reuters. Τουλάχιστον ο Τούρκος υπουργός διατηρεί την αισιοδοξία του! Και γιατί να μην την διατηρεί όταν η Άγκυρα συνεχίζει ανενόχλητη να εκφράζει παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις. Η τουρκική καθεστωτική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» επιμένει ότι  ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα θέσει θέμα «τουρκικής»  μειονότητας στην Θράκη κατά τον β γύρο των διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθεί κατά τα φαινόμενα την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί εκτοξεύει απίστευτες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδος. Κατηγόρησε την Αθήνα για πολιτική «αφομοίωσης και φασισμού» στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή αποκάλεσε ελληνόπουλα τα παιδιά στα Πομακοχώρια.
.
Αυτά μάλλον δεν είναι τόσο σοβαρά για τους Ευρωπαίους ηγέτες εν αντιθέσει με την σύλληψη αντικαθεστωτικών στην Λευκορωσία. Βέβαια, το  Μίνσκ δεν φημίζεται για την μεγάλη έκθεση ιταλικών και ισπανικών τραπεζών στην χώρα του. Ούτε εκβιάζει την Γερμανία με το μεταναστευτικό. Ούτε φυσικά αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά, που συνεχίζει να επηρεάζει το καθεστώς και το μέγεθος των κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ σε τρίτες χώρες, που δείχνουν να μην την υπολογίζουν διόλου. Ωστόσο αυτή η πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών»  δεν πείθει κανέναν. Ούτε της προσδίδει το κύρος και την διεθνή επιρροή που υποτίθεται ότι επιδιώκει.  Μπορεί η Ευρωβουλή να προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την περασμένη εβδομάδα και να ζήτησε μέχρι και την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν η Άγκυρα συνεχίσει την ίδια πρακτική. Αλλά δυστυχώς δεν είναι η Ευρωβουλή που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Ούτε αυτή που καθορίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Όσο η ΕΕ λειτουργεί με βάση τα ιδιαίτερα και ευκαιριακά συμφέροντα των μεγάλων κρατών μελών, όσο υποκύπτει σε στυγνούς εκβιασμούς και επιτρέπει να προσβάλλονται κατάφωρα και κατ εξακολούθηση τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της, είναι καταδικασμένη να ζει στο περιθώριο. Στο περιθώριο της διεθνούς πολιτικής σκηνής, στην οποία αναμετρώνται πλέον οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, με την ΕΕ να παραμένει ο μεγάλος απών
.
energeia
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube