REAL TIME |

Weather Icon

Διάβημα του Ιράκ στην Τουρκία, για παράνομη παρουσία του Ακάρ στο ιρακινό έδαφος

Διάβημα του Ιράκ στην Τουρκία, για παράνομη παρουσία του Ακάρ στο ιρακινό έδαφος

Ερμπίλ (Rûdaw) – Το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Επιτετραμένο της τουρκικής πρεσβείας στη Βαγδάτη για τη μετάβαση του Hulusi Akar στο έδαφος της περιοχής του Κουρδιστάν «χωρίς προηγούμενο συντονισμό».

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιρακινού Ειδησεογραφικού Πρακτορείου (INA), ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Υπουργείου Εξωτερικών Νίζαρ Ελ-Καντιράλα κάλεσε τον Επιτετραμένο της τουρκικής Πρεσβείας  και του επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας.

Ο Ελ Καντιράλα εξέφρασε τη δυσφορία του για την  επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χούλουσι Ακάρ στην περιοχή επιχειρήσεων εντός του εδάφους της περιοχής του αυτόνομου Κουρδιστάν, χωρίς προηγούμενο “συντονισμό” με τη Βαγδάτη.

Ο Νίζαρ Ελ-Καντιράλα καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σούλεμαν Σοϊλού, σχετικά με την πρόθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να δημιουργήσουν μόνιμη στρατιωτική βάση στο έδαφος της περιοχής του Κουρδιστάν.

Υπογραμμίζοντας ότι “απορρίπτουν επίσης την παραβίαση του ιρακινού εδάφους και του εναέριου χώρου από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις”, ο Υφυπουργός του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, El Kadirallah, δήλωσε ότι “η διατήρηση τέτοιων προσεγγίσεων βλάπτει τις φιλικές σχέσεις, είναι κατά της καλής γειτονίας και παραβιάζουν τους σχετικούς διεθνείς νόμους. “

Ο Ιρακινός αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης στη γειτονική Τουρκία «ότι η επίλυση κοινών προβλημάτων ασφάλειας με μονομερείς στρατιωτικές λύσεις δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος».

Ο Hulusi Akar είχε περάσει στην περιοχή Haftanin, που είναι έδαφος του αυτόνομου Κουρδιστάν και ανήκει στην επικράτεια του Ιράκ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ήρθε στο Σιρνάκ στις 2 Μαΐου με τους στρατιωτικούς αξιωματούχους να τον συνοδεύουν.

Ο Akar και η συνοδεία του πήγαν στο χωριό Yekmalê (Yemişli) του Uludere (Qileban) με ελικόπτερο και από εκεί στο ύψωμα Bilic Tepesi της περιοχής Haftanin, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει προσωρινή βάση.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σόγλου, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις που διεξάγει ο τουρκικός στρατός στην περιοχή Κουρδιστάν, δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί στρατιωτική βάση για τον έλεγχο της περιοχής της Μετίνα.

Σύμφωνα με άρθρο του Γιουσέλ Καγιαόγλου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Türkiye, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής  του ΑΚΡ (MKYK), είπε ότι θα δημιουργηθεί στρατιωτική βάση στην περιοχή του Μετίνα στο έδαφος του Κουρδιστάν.

Πηγή:

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube