Διεθνή
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στους δρόμους πολλών πόλεων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Δεκάδες χιλιάδες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους καθώς συνεχίζονται τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στους δρόμους πολλών πόλεων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Δεκάδες χιλιάδες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους καθώς συνεχίζονται τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Στη Γαλλία περίπου 22.000 άνθρωποι συμμετείχαν συνολικά στις 60 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, εκ των οποίων 3.000 στο Παρίσι, παρά την απαγόρευση των αρχών με την αιτιολογία ότι σε αντίστοιχη κινητοποίηση το 2014 είχαν ξεσπάσει ταραχές.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Παρίσι. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης ξέσπασαν το απόγευμα χθες στη συνοικία Μπαρμπ, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού.
“Η Παλαιστίνη θα ζήσει. Η Παλαιστίνη θα νικήσει”, φώναζαν οι διαδηλωτές οι οποίοι κρατούσαν ή φορούσαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ μια ομάδα περίπου 100 ατόμων φώναζε “Ισραήλ δολοφόνε”.
Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο, Μαδρίτη
Στο Λονδίνο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρα να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.
“Η βρετανική κυβέρνηση είναι συνεργός σε αυτές τις πράξεις για όσο προσφέρει στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη στο Ισραήλ”, κατήγγειλαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης. Σύμφωνα με τους ίδιους, μεταξύ των οποίων ήταν η οργάνωση Stop the War και η μουσουλμανική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, στη διαδήλωση συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι.
Στη Ρώμη μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην βασιλική Σάντα Μαρία Μαγκιόρε, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. “Δεν είναι ανάγκη να είσαι μουσουλμάνος για να στηρίζεις την Παλαιστίνη, αρκεί να είσαι άνθρωπος”, έγραφε ένα πανό.
Στη Γερμανία χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων πόλεων έπειτα από έκκληση φιλοπαλαιστινιακών ομάδων. Οι διαδηλωτές φώναζαν “Ελευθερώστε τη Γάζα”, “Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν” ή “Σώστε τη Σέιχ Τζάρα”, τη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση από Εβραίους εποίκους.
Στη Μαδρίτη περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά. “Η σιωπή των μεν είναι τα βάσανα των δε”, “Ιερουσαλήμ, αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης”, έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
“Μας σφαγιάζουν. Ζούμε μια κατάσταση στην οποία συνεχίζεται η Νάκμπα (καταστροφή, στα αραβικά) τον 21ο αιώνα”, δήλωσε η 37χρονη Αμίρα Σέιχ- Άλι κόρη Παλαιστίνιων προσφύγων, αναφερόμενη στον όρο που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να περιγράψουν την εκδίωξή τους από τη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Στη Βαρσοβία περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι που ζουν στην Πολωνία, διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ. Με παλαιστινιακές σημαίες στο χέρι, κρατούσαν πανό που έγραφαν “Σταματήστε το Ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων” ή “Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης”.
2.000 στο Μπρούκλιν
Όπως στην Ευρώπη, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, στη συνοικία Μπρούκλιν, φωνάζοντας “Ελεύθερη Παλαιστίνη” και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.
“Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα και τα παιδιά της Γάζας δεν θα πρέπει να σκοτώνονται”, δήλωσε η Άλισον Ζαμπράνο, μια 20χρονη φοιτήτρια από το γειτονικό Κονέκτικατ.
“Λέω στον (Αμερικανό πρόεδρο Τζο) Μπάιντεν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν αυτούς τους φόνους. Στηρίξτε τα θύματα, σταματήστε την καταπίεση”, πρόσθεσε ο Μάσχουρ Άχμαντ, ένας 73χρονος Παλαιστίνιος που ζει στη Νέα Υόρκη εδώ και 50 χρόνια.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, όπως στη Βοστόνη και την Ουάσινγκτον.
Στον Καναδά χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τορόντο και το Μόντρεαλ.
Στην Τυνησία πορείες πραγματοποιηθήκαν σε πολλές πόλεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές που φορούσαν παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τύνιδας προτού πραγματοποιήσουν πορεία στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Διεθνή
Αμερικανοί πεζοναύτες κατηγορούνται για βιασμούς στην Οκινάουα
Περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάουα, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Η συμπεριφορά πολλών από αυτούς όμως γίνεται συχνά η αιτία δυσπιστίας και οργής μέρους του πληθυσμού.

Αντιμέτωπα με έρευνες για φερόμενους βιασμούς στην Οκινάουα της Ιαπωνίας βρίσκονται δυο μέλη του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, όπως ανέφερε την Πέμπτη η αστυνομία του αρχιπελάγους.
«Πεζοναύτης των ΗΠΑ, ηλικίας περίπου 20 ετών, υπάρχουν υποψίες ότι βίασε μια υπήκοο Ιαπωνίας σε αμερικανική στρατιωτική βάση τον Μάρτιο και ότι τραυμάτισε άλλη μια γυναίκα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δεύτερος Αμερικανός στρατιωτικός, περίπου συνομήλικος του πρώτου, φέρεται επίσης να βίασε γυναίκα σε άλλη βάση τον Ιανουάριο, διευκρίνισε.
Οι δυο υποθέσεις διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Τζορτζ Γκλας, που μόλις ανέλαβε τη θέση, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεργαστεί «πλήρως» με τις ιαπωνικές αρχές. «Δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας που οικοδομήσαμε εδώ και δεκαετίες με τους Ιάπωνες οικοδεσπότες μας, και δεσμεύομαι να κάνω το παν για να αποφευχθεί οι πράξεις αυτές να θέσουν σε κίνδυνο τους δεσμούς μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάουα, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Η συμπεριφορά πολλών από αυτούς όμως γίνεται συχνά η αιτία δυσπιστίας και οργής μέρους του πληθυσμού. Την Παρασκευή στην Οκινάουα, Αμερικανοί στρατιωτικοί συμμετείχαν μαζί με κατοίκους και τοπικούς αντιπροσώπους σε νυχτερινές περιπολίες. Το εγχείρημα, το πρώτο του είδους από το 1973, έγινε κοντά σε αμερικανική αεροπορική βάση έπειτα από αλλεπάλληλες υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων που αποδόθηκαν σε Αμερικανούς στρατιωτικούς.
Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αστυνομικών αρχών, το 2024, 80 μέλη ή υπεργολάβοι του αμερικανικού στρατού κατηγορήθηκαν για διάφορα ποινικά αδικήματα στην Οκινάουα.
Διεθνή
Αποκαλυπτικά βίντεο! Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν on camera τι συνέβη στο Κουρσκ

Βίντεο με Ουκρανούς στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία παρουσιάζει το SouthFront. Στα βίντεο, οι στρατιώτες περιγράφουν τις εμπειρίες τους από την επιχείρηση. Οι μαρτυρίες περιλαμβάνουν αναφορές σε βαριές απώλειες, ελλιπή υποστήριξη και αποδιοργάνωση κατά την υποχώρηση.
Η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2024, όταν ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα και κατέλαβαν προσωρινά περιοχές στη ρωσική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούτζα. Ήταν μια προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει κάποια “χαρτιά” ως ανταλλάγματα με χαμένη της εδάφη, όπως η περιοχή της Ζαπορίζια όπου υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διαπραγματευτική διαδικασία με τη Ρωσία. Αν και αρχικά θεωρήθηκε στρατηγική επιτυχία, η επιχείρηση αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις, όπως ισχυρή ρωσική αντίσταση και δυσκολίες στον ανεφοδιασμό, οδηγώντας τελικά σε υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.
Τα βίντεο είναι υποτιτλισμένα στα αγγλικά:
Διεθνή
Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με 9 νεκρούς!
«Το Κίεβο υφίσταται επίθεση από εχθρικούς πυραύλους», ανέφεραν αρχικά οι στρατιωτικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσω Telegram.

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 63 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, σε ρωσική επιδρομή με πυραύλους και drones τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο Κίεβο.
Με τους αριθμούς να μη σταματούν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έδωσαν νέο προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για «εννιά ανθρώπους νεκρούς» και «63 τραυματίες», από τους οποίους «42 εισήχθησαν σε νοσοκομεία», συμπεριλαμβανομένων «έξι παιδιών», καταγγέλλοντας το «μαζικό πλήγμα» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Κίεβο.
«Το Κίεβο υφίσταται επίθεση από εχθρικούς πυραύλους», ανέφεραν αρχικά οι στρατιωτικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσω Telegram. Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές αρχικά έκαναν λόγο για υλικές ζημιές σε δυο συνοικίες του Κιέβου και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε σε καταφύγια.
Δημοσιογράφοι διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων άκουσαν ισχυρές εκρήξεις και μηχανές drones στους αιθέρες της ουκρανικής πρωτεύουσας. Είδαν εξάλλου πολίτες να βρίσκουν καταφύγιο στο υπόγειο πολυκατοικίας καθώς ηχούσαν οι σειρήνες της αεράμυνας.
Η προηγούμενη ρωσική πυραυλική επιδρομή στο Κίεβο είχε γίνει στην αρχή του τρέχοντα μήνα.
Πλήγματα και στο Χάρκοβο
Παράλληλα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ έκανε λόγο επίσης μέσω Telegram για πλήγματα της Ρωσίας με επτά πυραύλους και drones, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε θύματα μέχρι στιγμής.
Σε ανακοίνωσή του μέσω Telegram, ο Αντρίι Γέρμακ, γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας, κατήγγειλε πως ο Εώσος πρόεδρος «Πούτιν δεν δείχνει παρά μόνο την επιθυμία (του) να σκοτώνει».
Αξίωσε να «παύσει πυρ» και «οι επιθέσεις εναντίον αμάχων να σταματήσουν».
Η επιδρομή εξαπολύθηκε ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε στην Ουάσιγκτον πως είναι «πολύ κοντά» η επίτευξη «συμφωνίας» ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος που άρχισε το 2022 και μερικές ώρες αφού καταφέρθηκε εναντίον του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «εμπρηστικό» σχόλιό του για την Κριμαία, χερσόνησο που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, κάτι που δεν αναγνωρίζει η ουκρανική κυβέρνηση ούτε το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Ο Ζελένσκι απέρριψε την παραχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία στο πλαίσιο ενός πιθανού ειρηνευτικού σχεδίου. Επίσης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συμμορφώνεται πάντα με το Σύνταγμα της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σύμμαχοι του Κιέβου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ενεργήσουν σεβόμενοι τις θέσεις της. Αυτή ήταν μια έμμεση αναφορά στις έντονες επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου για τη δήλωσή του ότι τυχόν αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα της Ουκρανίας.
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”