Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Απάντηση με αφορμή ένα σχόλιο

Δημοσιεύτηκε στις

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε τις 30 Μαρτίου 2009 και αποτελεί απάντηση σε σχολιαστή που αναπαράγει την προπαγάνδα των Τούρκων και εκείνων που δεν θέλουν την ελληνοκουρδική προσέγγιση. Η προπαγάνδα αυτή λέει ότι “οι τσέτες μας έσφαξαν στον Πόντο και τη  Μικρά Ασία και οι τσέτες ήταν Κούρδοι”. 
Διάταξη μάχης του τουρκικού στρατού, 19-21 Απριλίου 1921, από τις επιχειρήσεις κατάπνιξης της επανάστασης των Κούρδων του Κότσγκιρι, μια περιοχή που γειτνιάζει με τον Πόντο.

Aνώνυμε φίλε

δεν ξέρω πόσο καλά γνωρίζεις την ιστορία της Ανατολής και διάφορες πτυχές της, για να την επικαλείσαι, με επιχειρήματα, μάλιστα, που τα κυκλοφορούσαν διάφοροι κύκλοι στα ελληνικά υπουργεία, τη δεκαετία του ’90, για να πείσουν τους Έλληνες πολιτικούς και διπλωμάτες ότι οι πραγματικοί μας φίλοι είναι οι Τούρκοι. Οι ίδιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν πόσο κακοί και “τρομοκράτες” ήταν οι Κούρδοι που “μας πετάλωναν” και πόσο ποταπός ήταν ο Οτζαλάν, που δεν μιλούσε καν κουρδικά (ο Άπο έμαθε τουρκικά στο σχολείο, αφού η μητρική του γλώσσα ήταν τα κουρδικά) και άρα δεν έπρεπε να τον στηρίζουμε.

Δεν θέλω να σου πω ποιοί ήταν εκείνοι οι κύκλοι για να μην ανοίξουν και πάλι συζητήσεις που δεν κλείνουν ποτέ και για να μην στεναχωρήσω εσένα και τους αναγνώστες μας.

Το σωστό λοιπόν, σε σχέση με την ιστορία και τη στάση των Κούρδων απέναντι στους Έλληνες, είναι ότι από τα τέλη του 19ου αιώνα, μερικοί Κούρδοι φύλαρχοι συμφώνησαν με το οθωμανικό κράτος και έβαλαν τους πολεμοχαρείς Κούρδους των φυλών τους, και ΟΧΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ, να συμμετέχουν σε διωγμούς Αρμενίων.

Ήταν τότε που συγκροτήθηκαν τα Συντάγματα Χαμιντιέ (Hamidiye Alaylar), τα οποία, όμως, συμμετείχαν και σε σφαγές κουρδικών φατριών που αντιστέκονταν και δεν συμμαχούσαν με το οθωμανικό κράτος. Όπως γίνεται και σήμερα, που ορισμένοι Κούρδοι, ισχνή μειοψηφία, γίνονται πολιτοφύλακες επ’ αμοιβή και πολεμούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών που μάχονται για την ελευθερία.

Στη διάρκεια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, ελάχιστοι Κούρδοι συμμετείχαν σε διωγμούς και σφαγές Ελλήνων, που είχε ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙ το οθωμανικό κράτος. Και λέω ελάχιστοι γιατί οι Κούρδοι δεν πολέμησαν εναντίον των Ελλήνων και ζούσαν μακρυά από τις περιοχές που κατοικούσαν Έλληνες.

Πάντως, όσο διαρκούσε η γενοκτονία και ήταν σε εξέλιξη οι εκτοπισμοί στα ενδότερα της Ανατολίας, κάποιοι άλλοι Κούρδοι, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού αυτού, βοηθούσαν τους Έλληνες που περνούσαν από διάφορες περιοχές του Κουρδιστάν, βαδίζοντας προς το θάνατο στα καραβάνια του θανάτου.

Αν διαβάσεις το βιβλίο “Ούτε τ’ όνομά μου” (Εκδόσεις Γκοβόστη), θα μάθεις ιστορία, την οποία επικαλείσαι και θα δεις ότι οι Κούρδοι ήταν στο πλευρό μας και μας βοηθούσαν και μιλάμε για τον απλό λαό.

Εγώ την έμαθα την ιστορία από τους συγγενείς μου, που συμμετείχαν στα καραβάνια του θανάτου, από την Αμάσεια στο Ντιγιαρμπακίρ και μετά στην Τρίπολη του Λιβάνου. Εκείνοι μου μίλησαν για τη βοήθεια των Κούρδων, χάρη στους οποίους διασώθηκαν, όσοι διασώθηκαν.

Σκίτσο που δείχνει τούρκους στρατιώτες να περικυκλώνουν την περιοχή Κότσγκιρι, στην εξέγερσή τους το 1921

Την ίδια περίοδο, τo 1921, και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, οι Κούρδοι Αλεβίτες της φυλής Κότσγκιρι, στην περιοχή Ντέρσιμ-Ερζινγκιάν-Σεβάστειας, επαναστάτησαν εναντίον της κυβέρνησης του Μουσταφά Κεμάλ, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στο δοκιμαζόμενο ελληνικό στρατό. Κι αυτό γιατί υποχρέωσαν τον Μουσταφά Κεμάλ να στρέψει ένα σώμα στρατού και τον ίδιο των σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, Τοπάλ Οσμάν εναντίον των επαναστατημένων Κούρδων του Κότσγκιρι, αλαφρώνοντας την πίεση που δέχονταν ο Ελληνικός Στρατός στο Μικρασιατικό Μέτωπο από τον στρατό του Κεμάλ αλλά και οι Έλληνες του Πόντου από τις συμμορίες του Τοπάλ Οσμάν.

Τελικά, η επανάσταση του Κότσγκρι πνίγηκε στο αίμα από τον τουρκικό στρατζό και τα συντάγματα εθελοντών του Τοπάλ Οσμάν, σε ένα διάλειμμα των σφαγών του στον Πόντο.

Αν ψάξει κανείς καλά, ίσως βρει ότι πίσω από εκείνη την επανάσταση, που έχασαν τη ζωή τους πάνω από δέκα χιλιάδες Κούρδοι, να κρύβεται η Ελλάδα και να αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι εκείνοι έχασαν τη ζωή τους και στην ουσία θυσιάστηκαν για τα εθνικά μας συμφέροντα. Λέω, ίσως.

Πάντως, για κείνα τα γεγονότα και τη συμμετοχή κάποιων Κούρδων σε διωγμούς και σφαγές Αρμενίων και Ελλήνων, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ναι αυτός που παραδώσαμε στους διώκτες του Τούρκους “φίλους” μας, ζήτησε εξ ονόματος των Κούρδων που εκπροσωπεί -και όπως αποδείχτηκε από τις χθεσινές εκλογές, εκπροσωπεί τη συντριπτική πελιοψηφία του λαού του- συγνώμη από την Ελλάδα και από τους Έλληνες και δήλωσε ότι όταν απελευθερωθεί το Κουρδιστάν, το πρώτο μνημείο που θα στηθεί στο Ντιγιαρμπακίρ, θα είναι αυτό της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Ανατολής.

Τέλος πάντων, αυτά για την ιστορία και τη διπλωματία.

Όσον αφορά το επιχείρημά σου, και σωστός να ήταν ο ισχυρισμός σου, αυτό τί σημαίνει, ότι δεν πρέπει να σταθμίσουμε τί μας συμφέρει τώρα;

Δηλαδή, οι Γερμανοί που κατέστρεψαν την Ελλάδα πριν από πενήντα χρόνια, δεν είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες;

Τί λογική είναι αυτή;

Επίσης λές ότι αν οι Κούρδοι αναλάβουν γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή, θα ζητήσουν έξοδο στο Αιγαίο.

Σωστά. Και αυτό τί σημαίνει;

Ότι θα θεωρούμε τους Κούρδους εχθρούς και οι Τούρκοι υπεύθυνοι της Γενοκτονίας, της εθνοκάθαρσης, της κατοχής της Κύπρου και των προκλήσεων στο Αιγαίο θα είναι οι φίλοι μας και θα τους στέλνουμε συλληπητήρια τηλεγραφήματα ως χώρα, όταν σκοτώνονται στρατιώτες σε μάχες με Κούρδους μαχητές;

Συγνώμη αν διακρίνεις φίλε μου επιθετικότητα στο κείμενο, αλλά, αν υπάρχει, αυτό δεν αφορά εσένα, αλλά τους “υπεύθυνους” που χειρίζονται εδώ και δεκαετίες τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, οι οποίοι, σε συνεργασία με τους εγκάθετους, οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και συνεχίζουν, για να τη ρίξουν στο βάραθρο.

φιλικά

Σάββας Καλεντερίδης

Διεθνή

Η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει το Πακιστάν ως επίκεντρο της τρομοκρατίας

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ράντχιρ Τζαϊσβάλ, δήλωσε ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει δείξει σαφή κατανόηση της δεινής θέσης της Ινδίας και αναγνώρισε ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ είχε ως στόχο Ινδούς τουρίστες και ότι το επίκεντρο της τρομοκρατίας βρίσκεται πέρα ​​από τα σύνορα, στο Πακιστάν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ράντχιρ Τζαϊσβάλ, δήλωσε την Τρίτη ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει δείξει σαφή κατανόηση της δεινής θέσης της Ινδίας και αναγνώρισε ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ είχε ως στόχο Ινδούς τουρίστες και ότι το επίκεντρο της τρομοκρατίας βρίσκεται πέρα ​​από τα σύνορα, στο Πακιστάν.

Είπε ότι πολλοί ξένοι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα της Ινδίας να αμύνεται και να προστατεύει τους πολίτες της, τονίζοντας ότι το επίκεντρο της τρομοκρατίας βρίσκεται στο Πακιστάν.

Απαντώντας σε ένα ζήτημα σχετικά με τη «υπερσυνδέσεις» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ο Jaiswal, κατά την ομιλία του στην ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε: «Υπάρχει ευρεία κατανόηση στον κόσμο ότι οι Ινδοί τουρίστες ήταν θύματα τρομοκρατίας στο Pahalgam και ότι το επίκεντρο της τρομοκρατίας βρίσκεται πέρα ​​από τα σύνορα στο Πακιστάν. Αρκετοί ξένοι ηγέτες, στις συνομιλίες τους με Ινδούς ομολόγους τους, αναγνώρισαν το δικαίωμα της Ινδίας να αμύνεται και να προστατεύει τον λαό της».

Πρόσθεσε: «Εφιστώ επίσης την προσοχή σας στο δελτίο τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 25ης Απριλίου, το οποίο αναφέρει ότι – «υπάρχει ανάγκη να λογοδοτήσουν οι δράστες, οι διοργανωτές, οι χρηματοδότες και οι χορηγοί αυτής της κατακριτέας τρομοκρατικής πράξης και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Τόνισαν επίσης ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτές τις δολοφονίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.»

Ο Τζαϊσβάλ μίλησε επίσης για την αναστολή της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού (IWT) και τόνισε ότι ενώ η συνθήκη βασίστηκε αρχικά στις αρχές της καλής θέλησης και της φιλίας, «το Πακιστάν διατήρησε αυτές τις αρχές σε αναστολή προωθώντας τη διασυνοριακή τρομοκρατία».

«Μετά την απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας του Υπουργικού Συμβουλίου (CCS), η Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού έχει τεθεί σε αναστολή. Θα ήθελα επίσης να σας γυρίσω λίγο πίσω. Η Διεθνής Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού συνήφθη με πνεύμα καλής θέλησης και φιλίας, όπως ορίζεται στο προοίμιο της συνθήκης. Ωστόσο, το Πακιστάν έχει θέσει σε αναστολή αυτές τις αρχές προωθώντας τη διασυνοριακή τρομοκρατία εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τώρα, σύμφωνα με την απόφαση της CCS, η Ινδία θα διατηρήσει τη συνθήκη σε αναστολή έως ότου το Πακιστάν αποκηρύξει αξιόπιστα και αμετάκλητα την υποστήριξή του στη διασυνοριακή τρομοκρατία. Λάβετε υπόψη ότι η κλιματική αλλαγή, οι δημογραφικές μεταβολές και οι τεχνολογικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει νέες πραγματικότητες και επί του πεδίου», δήλωσε ο Jaiswal.

Ο Jaiswal, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε επίσης ότι η προσπάθεια του Πακιστάν να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεών του είναι μάταιη, δεδομένης της μακράς ιστορίας του στην υποστήριξη της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις τρομοκρατικών υποδομών που καταστράφηκαν από την Ινδία ήταν υπεύθυνες για τον θάνατο όχι μόνο Ινδών αλλά και πολλών άλλων αθώων σε όλο τον κόσμο.

«Έχουμε δει τη δήλωση που έκανε η πακιστανική πλευρά. Το γεγονός ότι ένα έθνος που έχει καλλιεργήσει την τρομοκρατία σε βιομηχανική κλίμακα πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες είναι αυτο-απατηλασία. Οι εγκαταστάσεις τρομοκρατικών υποδομών που κατέστρεψε η Ινδία ήταν υπεύθυνες όχι μόνο για τους θανάτους Ινδών αλλά και πολλών άλλων αθώων σε όλο τον κόσμο. Τώρα υπάρχει μια νέα κανονικότητα. Όσο πιο γρήγορα το συνηθίσει το Πακιστάν, τόσο το καλύτερο», είπε.

Τα σχόλια του Τζαϊσβάιλ έγιναν μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ότι το Ισλαμαμπάντ «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να εξαπολύσει επιθέσεις σε «αυτοάμυνα» μετά τις διασυνοριακές επιθέσεις της Ινδίας στις 7 Μαΐου.

Ο Νταρ χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Ινδίας ως «πόλεμο» και «ευσεβή προσπάθεια εδραίωσης της ηγεμονίας της» και ισχυρίστηκε ότι «Ήμασταν πολύ σίγουροι ότι η συμβατική μας ικανότητα και οι δυνατότητές μας είναι αρκετά ισχυρές ώστε να τους νικήσουμε τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ινδία: Τα πυρηνικά του Πακιστάν πρέπει να τεθούν υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να θέσει υπό την επίβλεψή του τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ρατζνάθ Σινγκ, μερικές ημέρες μετά το τέλος της χειρότερης στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις σε διάστημα σχεδόν τριών δεκαετιών.

Φονικές μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στις δύο χώρες την περασμένη εβδομάδα αφότου η Ινδία έπληξε «στρατόπεδα τρομοκρατών» όπως λέει στο Πακιστάν σε αντίποινα για μια επίθεση στο ινδικό Κασμίρ τον περασμένο μήνα που κόστισε τη ζωή σε 26 τουρίστες και η οποία όπως λέει υποστηρίχθηκε από το Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και οι δύο χώρες έστειλαν πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στον εναέριο χώρο της άλλης τις ημέρες που ακολούθησαν, προτού επιτευχθεί εκεχειρία το Σάββατο, 10 Μαΐου.

«Είναι τα πυρηνικά όπλα ασφαλή στα χέρια ενός τέτοιου ανεύθυνου και επικίνδυνου έθνους;» είπε ο Σινγκ απευθυνόμενος σε στρατιώτες στη θερινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ Σριναγκάρ. «Πιστεύω ότι τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν πρέπει να τεθούν υπό την επίβλεψη του ΔΟΑΕ».

Το Πακιστάν ζητεί εμπεριστατωμένη έρευνα για τη ινδική «μαύρη αγορά» πυρηνικών υλικών

Το Πακιστάν καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές, προσθέτοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως “αν πρέπει να ανησυχούν, τότε ο ΔΟΑΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να το κάνουν [να ανησυχούν] για τις επαναλαμβανόμενες κλοπές και τα περιστατικά που συνδέονται με το εμπόριο πυρηνικού και ραδιενεργού υλικού στην Ινδία”.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια σε γεγονότα που συνέβησαν όπως λέει το 2021 και «υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια μαύρη αγορά ευαίσθητων και διπλής χρήσης υλικών στην Ινδία». Ζήτησε «εμπεριστατωμένη έρευνα» για το θέμα αυτό. Κατηγορίες τις οποίες η Ινδία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, το πακιστανικό ΥΠΕΞ υποστήριξε εξάλλου πως οι δηλώσεις του Ινδού ΥΠΕΞ δείχνουν “την ανασφάλεια και την απελπισία” της Ινδίας για την “αποτελεσματική άμυνα και αποτροπή (του Πακιστάν) απέναντι στην ινδική επιθετικότητα μέσω συμβατικών μέσων”, ανέφερε το υπουργείο.

Ο ΔΟΑΕ (IAEA, το αγγλικό ακρωνύμιο) είναι υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Βιέννη που εποπτεύει τα πυρηνικά προγράμματα προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτά είναι ειρηνικά. Ο ΔΟΑΕ εποπτεύει αρκετές ινδικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς βάσει μιας συμφωνίας του 2008.

Η Ινδία και το Πακιστάν έγιναν πυρηνικές δυνάμεις έπειτα από πυρηνικές δοκιμές το 1998 και την επί δεκαετίες εχθρότητά τους που κατέστησε την περιοχή –την πιο πολυπληθή στον κόσμο– ένα από τα πιο επικίνδυνα πυρηνικά σημεία ανάφλεξης.

Η πλέον πρόσφατη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών της Νότιας Ασίας κλιμακώθηκε ανησυχητικά το Σάββατο και για λίγο υπήρξαν φόβοι ότι τα πυρηνικά οπλοστάσια θα έμπαιναν στο παιχνίδι, καθώς ο πακιστανικός στρατός δήλωσε πως το ανώτατο σώμα που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα του επρόκειτο να συγκληθεί.

Όμως ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι δεν είχε προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση.

Στρατιωτικοί αναλυτές είπαν ότι αυτός μπορεί να ήταν ο τρόπος του Πακιστάν να υπαινιχθεί ότι έχει την πυρηνική επιλογή καθώς το Ισλαμαμπάντ ακολουθεί πολιτική «πρώτης χρήσης»[πυρηνικών όπλων] εφόσον η ύπαρξή του τεθεί υπό απειλή σε μια σύγκρουση — κάτι που σημαίνει ότι το Πακιστάν μπορεί να διενεργήσει προληπτικά πυρηνικό πλήγμα σε έναν εχθρό ακόμη κι αν δεν έχει δεχθεί επίθεση από πυρηνικά όπλα αυτού του εχθρού.

Τραμπ: Η σύγκρουση έχει διευθετηθεί

«Ελπίζω ότι δεν θα βγω από εδώ σε δύο ημέρες… για να ανακαλύψω ότι δεν έχει διευθετηθεί, όμως νομίζω ότι έχει διευθετηθεί και μιλήσαμε μαζί τους για το εμπόριο, ας κάνουμε εμπόριο αντί για πόλεμο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε Αμερικανούς στρατιώτες σε μια βάση στο Κατάρ.

Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός το Σάββατο, κάτι που υποδηλώνει ότι επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα της διπλωματίας και της πίεσης της Ουάσινγκτον.

Το Πακιστάν ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον για την εμπλοκή της, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με την τελευταία δήλωσή του.

Δεν υπάρχει κάποια νέα απάντηση ούτε από το Νέο Δελχί σήμερα. Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το θέμα του εμπορίου δεν τέθηκε στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και πως η συμφωνία να σταματήσουν οι εχθροπραξίες επιτεύχθηκε απευθείας με το Ισλαμαμπάντ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε τη Δευτέρα πως η Ινδία θα πλήξει κρησφύγετα τρομοκρατών κατά μήκος των συνόρων ξανά αν σημειωθούν νέες επιθέσεις στο έδαφός της και πως δεν πρόκειται να αποτραπεί από τον «πυρηνικό εκβιασμό» του Ισλαμαμπάντ, όπως είπε.

Το Πακιστάν χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μόντι “προκλητικούς και εμπρηστικούς ισχυρισμούς”, λέγοντας πως συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση.

Η κυρίως ινδουιστική Ινδία και το μουσουλμανικό Πακιστάν έχουν πολεμήσει τρεις φορές στο παρελθόν, τις δύο για την περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια, την οποία διεκδικούν και οι δύο στην ολότητά του αλλά κυβερνούν ένα τμήμα του.

Η Ινδία κατηγορεί επίσης το Πακιστάν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές που πολεμούν τις δυνάμεις ασφαλείας στο δικό της τμήμα του Κασμίρ, όμως το Ισλαμαμπάντ αρνείται την κατηγορία.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Φιντάν: Αναμένουμε από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή να εκπληρώσει τη συμφωνία της Δαμασκού

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως παράρτημα της μαχητικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η οποία πολέμησε το τουρκικό κράτος για τέσσερις δεκαετίες και η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε αποφασίσει να αφοπλιστεί και να διαλυθεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία αναμένει από την συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG να εκπληρώσει μια συμφωνία που η ομάδα συμφώνησε με τη συριακή κυβέρνηση, βάσει της οποίας πρόκειται να ενσωματωθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως παράρτημα της μαχητικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η οποία πολέμησε το τουρκικό κράτος για τέσσερις δεκαετίες και η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε αποφασίσει να αφοπλιστεί και να διαλυθεί.

«Βλέπουμε ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα από το YPG μέχρι στιγμής. Αναμένουμε ότι αυτά τα βήματα θα γίνουν πράξη», είπε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην επαρχία Αττάλειας της νότιας Τουρκίας.

«Για να επιτευχθεί σταθερότητα στη Συρία, πρέπει να υπάρξει μια συνολική κυβέρνηση, μια ενιαία νόμιμη ένοπλη δύναμη», πρόσθεσε.

Το YPG ηγείται των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που ελέγχουν μεγάλο μέρος της πλούσιας σε πετρέλαιο βορειοανατολικά της Συρίας και που υπέγραψαν συμφωνία με τη Δαμασκό τον Μάρτιο για να ενταχθούν στους νέους κρατικούς θεσμούς της Συρίας.

Τι προέβλεπε η συμφωνία

Η συμφωνία του Μαρτίου κάλεσε επίσης τα ελεγχόμενα από τις SDF συνοριακά περάσματα, ένα αεροδρόμιο και κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Συρία να γίνουν μέρος της διοίκησης της Δαμασκού. Η εφαρμογή αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν ήταν σαφές πώς θα ενσωματωθεί η στρατιωτική επιχείρηση των SDF.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική8 λεπτά πριν

Πρόσκληση από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ στον Ρούμπιο για συμμετοχή σε συνάντηση «3+1»

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών απηύθυναν με κοινή τους επιστολή πρόσκληση προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να συμμετάσχει στην επόμενη...

Άμυνα23 λεπτά πριν

Πως μεταφράζεται η στρατιωτική εξάρτηση του Πακιστάν από την Κίνα;

Το Πεκίνο φαίνεται να χρησιμοποιεί το Ισλαμαμπάντ ως πεδίο δοκιμών για την αξιολόγηση και βελτίωση των στρατιωτικών του τεχνολογιών.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Καλά οργανωμένη εκστρατεία ψηφιακής κατασκοπείας! Προσπάθεια χακαρίσματος κυβερνητικών email στην Ελλάδα

Η εκστρατεία RoundPress είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αυξανόμενης πολυπλοκότητας και στόχευσης στον τομέα της κυβερνοκατασκοπείας, ειδικά όταν πρόκειται για κρατικά υποστηριζόμενες APT...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Συγκλόνισε την Ευρώπη η κραυγή της Κλαυδίας! Ερμηνεία που συντάραξε τη Eurovision (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα μηνύματα για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής και η άριστη σκηνοθεσία με τα οπτικά εφέ που έκλεψαν τις...

Άμυνα3 ώρες πριν

Indian Defence  Research Wing: Έντονο ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας για τους πυραύλους Rudram 1 και 2

Αξιωματούχοι της HAF έχουν συνεργαστεί με ινδούς ομολόγους τους για να διερευνήσουν την ενσωμάτωση αυτών των πυραύλων στον στόλο των...

Δημοφιλή