REAL TIME |

Weather Icon

Μπαράζ ασκήσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα – «POSEIDON’S RAGE» με Αμερικανικά F-15 στη Σούδα και «ORION» από ειδικές δυνάμεις

Μπαράζ ασκήσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα – «POSEIDON’S RAGE» με Αμερικανικά F-15 στη Σούδα και «ORION» από ειδικές δυνάμεις

Δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν από τη Λάρισα και την 110 Πτέρυγα Μάχης στη βάση τους στο Lakenheath της Μεγάλης Βρετανίας τα δώδεκα F-15 της 493d FighterSquadron της USAFE και δεκατέσσερα Αμερικανικά F-15 από την ίδια βάση μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για μετεκπαίδευση δύο εβδομάδων με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’.

Πρόκειται αυτή τη φορά για F-15E Strike Eagle από τους ‘’Madhatters’’ της 492d Fighter Squadron τα οποία παίρνουν τη ‘’σκυτάλη’’ για να συνεχίσουν τα κοινά γυμνάσια με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και μάλιστα η άσκηση ‘’Poseidon’s Rage’’ ουσιαστικά θα είναι διακλαδική αφού το ΓΕΕΘΑ έχει σχεδιάσει μια σειρά από σενάρια στα οποία πέρα από τα Ελληνικά μαχητικά θα συμμετέχουν Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς αλλά και της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Ήδη ο σχεδιασμός της άσκησης έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, αφού μεταξύ άλλων προβλέπεται ένα από τα σενάρια να αφορά πτήσεις Ελληνικών και Αμερικανικών μαχητικών πάνω από ακριτικά νησιά τα οποία αμφισβητούν οι γείτονες και τα θεωρούν αποστρατικοποιημένα. Πάνω από νησιά όπως Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Ρόδος έχουν προγραμματιστεί εικονικές προσβολές και αποστολές Close Air Support(CAS) σε συνεργασία με Στελέχη Ειδικών επιχειρήσεων της ΔΕΠ σε ρόλο κατάδειξης στόχων Joint Terminal Attack Controller(JTAC).

Επιπλέον στην ‘’Poseidon’s Rage’’ προβλέπεται εκπαίδευση σε χαμηλά ύψη, προσβολές επίγειων στόχων και στόχων επιφανείας με πραγματικά πυρά, εναέρια μάχη και COMAO (Composite Air Operation) με συμμετοχή μεγάλου αριθμού μαχητικών. Από την άσκηση δεν θα λείψουν σενάρια αεράμυνας (Air Defense Exercise-ADEX) με συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το τελευταίο διάστημα δεν είναι τυχαίο ότι η USAFE έχει κάνει τα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας ‘’δεύτερο σπίτι’’ της αφού οι κοινές ασκήσεις διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς σταματημό. Η ολοκλήρωση της ‘’Astral Knight 21’’ με έδρα τη Λάρισα σήμανε την έναρξη της ‘’Poseidon’s Rage’’ από τη Σούδα ενώ είχε μεσολαβήσει και η άσκηση ‘’ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21’’ στη Θράκη στην οποία συμμετείχαν χερσαίες δυνάμεις από Ελλάδα και ΗΠΑ .Εκεί όπου βρέθηκε και ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Στρατηγός Christopher G. Cavoli.

Ταυτόχρονα όμως με την ‘’Poseidon’s Rage’’ θα ‘’τρέχει’’ και η μεγάλη άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ‘’ORION 21’’ με συμμετοχή Ελλάδας, ΗΠΑ, Ισραήλ, Σερβίας και Κύπρου. Τα κύρια σενάρια της άσκησης θα επικεντρωθούν στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΘ στον Αυλώνα Αττικής επίδειξη στο πλαίσιο της DV Day. Η ‘’ORION 21’’ αποτελεί όπως έχουμε ήδη αναφέρει το ‘’βάπτισμα του πυρός’’ για τη νεοσύστατη ΔΕΠ.

Εκτός όμως από τις κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με Συμμαχικές και φιλικές χώρες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν το εκπαιδευτικό μπαράζ. Χαρακτηριστικές οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Αιγαίου ενώ την επόμενη εβδομάδα αρχίζει και η ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2021’’, η μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με το σύνολο του Στόλου να βγαίνει στο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube