REAL TIME |

Weather Icon

Ανεπαρκής η “επίθεση φιλίας” του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή

Ανεπαρκής η “επίθεση φιλίας” του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή

Η Άγκυρα έχει “μαλακώσει” την εξωτερική πολιτική της λόγω της οικονομικής πίεσης που βιώνει στο εσωτερικό της.

Η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζεται με μια χλιαρή και αδιάφορη απάντηση, ενώ την ίδια ώρα η εγχώρια δημοτικότητά του συνεχίζει να μειώνεται.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει δημόσια ότι θέλει να βελτιώσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, ενώ προγραμματίζεται διπλωματικό ταξίδι στις αρχές Μαΐου στην Αίγυπτο με τον ίδιο στόχο. Ωστόσο, οι χώρες της περιοχής έχουν ανάμεικτες αντιδράσεις απέναντι στα κελεύσματα της Τουρκίας.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε την Τετάρτη ότι η Σαουδική Αραβία θα κλείσει οκτώ τουρκικά σχολεία στην επικράτειά της, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση κορυφαίου αξιωματούχου του Ερντογάν που εξέφραζε την ελπίδα πως οι σχέσεις με το βασίλειο μπορούν να αποκατασταθούν.

Την ίδια ψυχρολουσία ένιωσε η Άγκυρα τον Μάρτιο όταν ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες είχαν ξαναρχίσει με την Αίγυπτο. Ωστόσο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου υποβάθμισε τη σημασία της επικοινωνίας με την Άγκυρα.

“Αισθάνονται ενοχλημένοι και ειλικρινά φοβισμένοι από τον Ερντογάν”, δήλωσε ο Atilla Yesilada, οικονομολόγος με έδρα την Κωνσταντινούπολη. “Ο Ερντογάν για αυτούς είναι ένας επικίνδυνος επαναστάτης που του αρέσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των άλλων χωρών”.

Για την Αίγυπτο, “κόκκινο πανί” αποτελούν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι που έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία, μακριά από το καθεστώς του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι. Σε αυτούς τους Αιγύπτιους δημοσιογράφους, που έχουν έδρα την Τουρκία και ασκούν κριτική στον Σίσι, έδωσε εντολή ο Ερντογάν να σιωπήσουν, σε μια προσπάθεια να ρίξει γέφυρες φιλίας με το Κάιρο. Η Αίγυπτος, πάντως, δεν έχει πειστεί ακόμη πως ο Ερντογάν θα απεμπολήσει αυτούς τους δημοσιογράφους και τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εάν πραγματοποιηθεί μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Yesilada, λοιπόν, πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα περιμένει μέχρι το καλοκαίρι για να δει πώς θα εξελιχθεί η τουριστική περίοδος προτού αποφασίσει εάν θα αποβάλει μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για να ευνοήσει την Αίγυπτο. Αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, θα ήταν επικερδείς πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων, κάτι που απελπισμένα έχει ανάγκη η τουρκική οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τον πολιτικό αντίκτυπο της οικονομίας μετά την ήττα του κόμματός του στις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019. Μάλιστα, μια έρευνα της τουρκικής εταιρείας Metropoll, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, έδειξε ότι το 51,6% της τουρκικής κοινής γνώμης βλέπει αρνητικά τον Ερντογάν.

“Πρέπει πραγματικά να κάνει κάτι για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος”, είπε ο Yesilada. “Κοινωνική αναταραχή, πρόωρες εκλογές, διάσπαση στο κόμμα, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί”.

Αυτή η αίσθηση έκτακτης ανάγκης έχει γίνει ήδη σαφής από τη στιγμή που ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα εθνικό lockdown που θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που καταγράφουν τα υψηλότερα ρεκόρ κρουσμάτων ημερησίως και μια συνεχιζόμενη αύξηση των μολύνσεων απειλεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τον τουρισμό, έναν κρίσιμο τομέα της οικονομίας.

Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία ανάγκασε επίσης την Τουρκία να προωθήσει τις θερμές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες βρίσκονταν σε χαμηλό σημείο λόγω του ανταγωνισμού με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα στη Μεσόγειο Θάλασσα. “Η Τουρκία γνωρίζει ότι χρειάζεται εισροή κεφαλαίων για να επιβιώσει και η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία”, δήλωσε ο Hurcan Asli Aksoy, επικεφαλής των Τουρκικών Σπουδών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Η ανάγκη για βελτιωμένες σχέσεις με την Ευρώπη έγινε ιδιαίτερα αισθητή αφού αρκετοί από τους περιφερειακούς αντιπάλους της Άγκυρας, όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ, συμφώνησαν να συνεργαστούν στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία, με τη σειρά της, αισθάνθηκε εγκλωβισμένη, αλλά το αίσθημα της απομόνωσής της το έχει προκαλέσει η ίδια στον εαυτό της εξαιτίας της μονομερούς επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της στη Συρία και τη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες των Τούρκων να προσεγγίσουν το Ισραήλ δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Η Τουρκία ήταν η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα που συνεργαζόταν με το Ισραήλ, μια χώρα περιτριγυρισμένη από εχθρούς. Όλα άλλαξαν όμως στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις όταν το Τελ Αβίβ προσέγγισε αραβικές χώρες και κατηγόρησε την Άγκυρα πως υποστηρίζει την παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς.

“Μπορούμε εύκολα να δούμε πως η Τουρκία έχει χάσει τη γοητεία που ασκούσε στο Ισραήλ”, σχολίασε ο Aksoy.

Πηγή: TheMediaLine.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube