Weather Icon

Ανάφλεξη στον Νότιο Καύκασο λόγω εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία! Ρωσικές δυνάμεις σπεύδουν στην περιοχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανάφλεξη στον Νότιο Καύκασο λόγω εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία! Ρωσικές δυνάμεις σπεύδουν στην περιοχή  (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Αναθέρμανση του μετώπου στον Νότιο Καύκασο. Αντίδραση από ΗΠΑ. Έρχονται ρωσικές δυνάμεις.

Στις 12 με 13 Μαΐου, Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλλαν στο έδαφος της Αρμενίας και συγκεκριμένα στις περιοχές Σιουνίκ και Κεγαρκουνίκ. Γι’αυτό στις 14 Μαΐου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ανέθεσε στους επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τον ΟΣΣΑ για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, ζητώντας τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας.

Αντίδραση από ΗΠΑ

Μια μέρα μετά, στις 15 Μαΐου, η εκπρόσωπος του State Department Jalina Porter, δήλωσε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και αναμένουν από το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του.

Η ρωσική στρατιωτική βοήθεια είναι καθοδόν. Το βράδυ του Σαββάτου η 102η στρατιωτική βάση της Ρωσίας μετέφερε ορισμένες δυνάμεις στο Σιουνίκ, ενώ όπως μετέδωσε η αρμένικη έκδοση του Sputnik, δημοσιεύοντας βίντεο στο Twitter από την περιοχή του Vayots Dzor, έρχονται επιπλέον ρωσικές ενισχύσεις στην περιοχή.

To Σάββατο ίλες τεθωρακισμένων από το 5ο Σώμα Στρατού της Αρμενίας διεξήγαν τακτικές ασκήσεις. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι την ώρα που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι στραμμένο προς τη Μέση Ανατολή και τη διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, υπάρχει αναθέρμανση του μετώπου στον Νότιο Καύκασο.

Ο πόλεμος του 2020 για το Αρτσάχ

Υπενθυμίζεται, ότι το 2020 υπήρξε ανάφλεξη στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) στον νότιο Καύκασο. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εγκλωβίστηκαν σε έναν σκληρό πόλεμο για τα αμφισβητούμενα εδάφη του Αρτσάχ, μια στρατηγικά σημαντική περιοχή, η οποία διεθνώς αναγνωρισμένη ως περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, που όμως ελέγχεται από τους Αρμένιους.

Η σημαντικότητα της περιοχής οφείλεται στο γεγονός, ότι είναι διάδρομος για αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων, με 8.000 τραυματίες. Δεκάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν.

Σε αυτόν τον πόλεμο η Αρμενία έχασε, ταπεινώθηκε και συνθηκολόγησε. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, με τη μεσολάβηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψαν συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών. Το Νοέμβριο 2020 ο χάρτης του Νοτίου Καυκάσου άλλαξε, η Αρμενία συμφώνησε να επιστρέψει εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού δέχθηκε Ρώσους στρατιώτες εντός των συνόρων της χώρας και ο αιματηρός πόλεμος των 44 ημερών έλαβε τέλος.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube