REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα 30 Μαΐου 2021

Άλλο τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, άλλο ανεξέλεγκτη δράση μιας ΜΚΟ

Άλλο τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, άλλο ανεξέλεγκτη δράση μιας ΜΚΟ

Επιστολή Νασιούλα προς Μητσοτάκη για το Μουσείο Εβραϊκού Ολοκαυτώματος

Ιωάννης Νασιούλας
Επικεφαλής, Δημοτικός Σύμβουλος
Δημοτική Παράταξη «Ιωάννης Νασιούλας – Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη»
Δήμος Θεσσαλονίκης
Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, 54640, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 6984458885
E-mail: [email protected]

Πρόεδρον της Κυβέρνησης της Ελλάδος
κ.κ Κυριάκο Μητσοτάκη
Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
10674 Αθήνα

Θέμα: Ενημέρωση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Η τέως διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εκχώρησε το δικαίωμα και την υποχρέωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για ίδρυση και διοίκηση δημοτικού μουσείου σε μια ΜΚΟ με έδρα εκτός Ελλάδος.

Δέχθηκε να δεσμεύσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης με ένα Καταστατικό όπου ο Δήμος μας έχει μόνον μία ψήφο από τις 28 των μελών της ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, πλειάδα ιδιωτών, καθώς και ο τέως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Η ΜΚΟ είναι ανεξέλεγκτη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα τις κάθε δημότισσας και του κάθε δημότη.

Η ΜΚΟ μπορεί να ιδρύει εβραϊκά σχολεία, κέντρα, βιβλιοθήκες. Μπορεί να αγοράζει ακίνητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αν θέλει κάποιος να προσφύγει εναντίον της ΜΚΟ, θα πρέπει να απευθυνθεί στα δικαστήρια του Βελγίου.

Επιτρέπει το Καταστατικό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) την χρηματοδότηση οργανισμών που δεν είναι 100% υπό τον έλεγχό της; Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Λειτουργεί με βάση το Νόμο 2456/20 «περί Ισραηλιτικών Κοινοτήτων», το ιδρυτικό της Διάταγμα και το καταστατικό της, που εγκρίθηκε με Διάταγμα. Τελεί υπό τον έλεγχο του κράτους στο οποίο υποβάλλει προς έγκριση τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό της.

Πώς διαφυλάσσεται ο έλεγχος της Πολιτείας επί τις Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και της ΜΚΟ στην οποία αυτή συμμετέχει;

Το αυτό ερώτημα ανακύπτει και για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης: πώς εξασφαλίζεται ο έλεγχος επί της ΜΚΟ και των πράξεών της;

Μια τέτοιας έκτασης εκχώρηση δημοτικής και κρατικής εξουσίας σε ιδιωτική ΜΚΟ του εξωτερικού με πλειάδα ή/και πλειοψηφία μελών ως ιδιωτών μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Ο εξανδραποδισμός των Ελλήνων και δη Θεσσαλονικέων εβραϊκού θρησκεύματος από τους Γερμανούς, κατά την διάρκεια της κατοχής της Ελλάδος από τους Γερμανούς, Βούλγαρους και Ιταλούς, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και έγκλημα στο πλαίσιο στρατιωτικής κατοχής που είναι απαράγραπτο.

Βαρύνει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και τους συνεργούς της, την Ιταλική Δημοκρατία και την Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Απαράγραπτη και συνεχής είναι επίσης η υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και των κατά τόπους Δήμων, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, να διεκδικούν την ηθική και υλική αποζημίωση για τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι κατακτητές της Ελλάδος από το 1941 ως το 1944.

Ήταν διαχρονική ευθύνη του Ελληνικού Κράτους και του Δήμου της Θεσσαλονίκης εν προκειμένω να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανέγερση μνημείων και μουσείων, καθώς και για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τακτών εκδηλώσεων μνήμης, τόσο γι αυτό το έγκλημα των Γερμανών, που βασάνισαν, λήστεψαν και δολοφόνησαν περισσότερους από 50.000 Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος, όσο και για τα υπόλοιπα εγκλήματά τους στην Ελλάδα και δη στην Θεσσαλονίκη, όπως το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Η παρελθούσα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τον κ. Ιωάννη Μπουτάρη απεμπόλησε την υποχρέωση και το δικαίωμά της να είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αυτός που θα αναλάβει την πρωτοβουλία και θα έχει την κυριότητα και τον έλεγχο των μνημείων, μουσείων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Επέλεξε να εκχωρήσει την υποχρέωση και το δικαίωμά της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα τις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, το Ελληνικό Κράτος, εξέφρασε την δέσμευσή του να εκχωρήσει στο ίδρυμα αυτό έκταση που ανήκει στην ΓΑΙΟΣΕ για την ανέγερση μουσειακού χώρου που θα φέρει τον τίτλο “Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος”.

Αυτή η πολιτική επιλογή μας βρίσκει στρατηγικά αντίθετους. Είναι λάθος να την συνεχίσουμε και να την δικαιώσουμε. Ζητούμε η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Δήμος Θεσσαλονίκης να την ακυρώσει και να αναλάβουν την ευθύνη τους προς τους δολοφονημένους Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος, όπως ακριβώς και προς τους δολοφονημένους ήρωες προγόνους μας στον Χορτιάτη, στους τοίχους των εκτελέσεων, στις φυλακές και… στην πορεία από το πολεμικό μέτωπο προς τα σπίτια τους, με την λήξη των εχθροπραξιών και την συνομολόγηση ανακωχής.

Κανείς μας δεν μπορεί να στερηθεί το ηθικό και πολιτικό του δικαίωμα να πρωταγωνιστήσει στην δικαίωση της μνήμης των δολοφονημένων, βιασμένων, ληστευμένων και βασανισμένων προγόνων μας από τους κατακτητές Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους το 1941-1944. Το δικαίωμά μας στην έντιμη ιστορική μνήμη, είναι δικαίωμα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα της Θεσσαλονίκης. Θέλουν να είναι αυτοί οι μυροφόροι και οι μυροφόρες της εθνικής μας μνήμης, που θα κηδέψουν τους νεκρούς μας στον δημόσιο χώρο.

Κύριε Πρόεδρε,
Σας ζητώ να ακυρώσετε την διαδικασία εκχώρησης δημοσίων γαιών στο εν λόγω νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την αλλοδαπή και να προσφέρετε στον Δήμο Θεσσαλονίκης κάθε δυνατή συνδρομή, ώστε να δημιουργήσει και να λειτουργεί ένα Μουσείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδος, υπό κρατικό ή δημοτικό έλεγχο.

Μετά τιμής,

Ιωάννης Νασιούλας

Σημείωση: Όπως μας πληροφορεί ο κ. Ρακκάς, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, “το καθεστώς στο οποίο αναφέρεται η επιστολή άλλαξε πρόσφατα. Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση: «το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα κατασκευαστεί από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και η διαχείρισή του μετά θα ανατεθεί σε φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα συσταθεί με βάση την ελληνική νομοθεσία».

Άρα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η παρέμβαση του κ. Νασιούλα έπιασε τόπο, ωστόσο το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι για ποιο λόγο έγινε απόπειρα να παραχωρηθούν τόσα προνόμια σε ξένους, χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου από το ελληνικό κράτος.

Εύγε στον κ. Νασιούλα αλλά και στην κυβέρνηση που προχώρησε στην ρύθμιση, ανάθεμα σε εκείνους που παγίδευσαν τη χώρα με τέτοιες άθλιες μεθοδεύσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube