Weather Icon

Ακτιβιστές των κουρδικών λένε ότι άτομα που ενδιαφέρονται για τη κουρδική γλώσσα έχουν «ποινικοποιηθεί» στην Τουρκία

Ακτιβιστές των κουρδικών λένε ότι άτομα που ενδιαφέρονται για τη κουρδική γλώσσα έχουν «ποινικοποιηθεί» στην Τουρκία

Ακτιβιστές ανέφεραν τις διώξεις που υφίστανται στις 15 Μαΐου, η οποία είναι επίσης η ημερομηνία που εορτάζεται από τους Κούρδους σε όλο τον κόσμο ως ημέρα κουρδικής γλώσσας.

Μια ομάδα Κούρδων διανοουμένων αναγκάστηκε να μεταναστεύσει από την Τουρκία λόγω της αυξανόμενης πολιτικής πίεσης στα έργα τους στα Κουρδικά. Αφού έφτασαν στη Συρία, ο Celadet Elî Bedirxan και οι συνάδελφοί του Κούρδοι συγγραφείς άρχισαν να δημοσιεύουν ένα περιοδικό στα Κουρδικά, με το όνομα “Hawar” στις 15 Μαΐου 1932.

Η 15η Μαΐου έχει γίνει αποδεκτή ως «Ημέρα Κουρδικής Γλώσσας» από το Εθνικό Συνέδριο των Κούρδων το 2006 και έκτοτε γιορτάζεται από τους Κούρδους σε όλο τον κόσμο.

Έχουν περάσει 89 χρόνια από τότε που δημοσιεύθηκε το κουρδικό περιοδικό Hawar, αλλά οι περιορισμοί στην κουρδική γλώσσα που ανάγκασαν τους ιδρυτές του περιοδικού να μεταναστεύσουν από την Τουρκία δεν έχουν αλλάξει καθόλου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube