Weather Icon

Α. Γεωργιάδης: Συνεργασία Σκαραμαγκά-Ελευσίνας για τη ναυπήγηση των φρεγατών

Α. Γεωργιάδης: Συνεργασία Σκαραμαγκά-Ελευσίνας για τη ναυπήγηση των φρεγατών

Του Γιώργου Γεωργίου

Αισιόδοξος για την ανασύσταση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας μέσα από το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίστηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε, βασικό κριτήριο για την επιλογή του αναδόχου για τη ναυπήγηση των φρεγατών είναι η περιφρούρηση της Εθνικής Άμυνας και σε δεύτερο βαθμό η ενίσχυση της οικονομίας.

“Το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι ο μοχλός για την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας” επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί”, φέρνοντας το παράδειγμα της ONEX στα Ναυπηγεία της Σύρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι απαραίτητη μία συνέργεια ανάμεσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας για τη ναυπήγηση των φρεγατών, καθώς συνδυάζουν διάφορα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα (δεξαμενή + γερανογέφυρες).

“Με ένα σωστό management, τα ναυπηγεία θα είναι όχι μόνο βιώσιμα, αλλά και κερδοφόρα” είπε. Μάλιστα, ανέδειξε και το “παράθυρο” ευκαιρίας μέσω των νέων “πράσινων” διατάξεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). “Όλα τα πλοία στο εγγύς μέλλον θα χρειαστούν επισκευές για να ανταποκριθούν στους κανονισμούς και μπορούμε να προσελκύσουμε εταιρείες στο Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα και στη Σύρο” σημείωσε και πρόσθεσε: “Οι Έλληνες ελέγχουν το 20% του παγκόσμιου στόλου, θα ήταν οξύμωρο να μην αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική”.

“Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα, να προσελκύσουν μεγάλους παίκτες, ώστε σύντομα να χτίσουμε μία ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία” κατέληξε ο Υπουργός.

Το 30% του προγράμματος να επιστρέψει στην Ελλάδα

“Μία από τις διαχρονικές αποτυχίες του κράτους είναι ότι καταλήξαμε από μία χώρα με παράδοση στη ναυπηγική, να μη διαθέτουμε σήμερα βιώσιμα ναυπηγεία” σημείωσε από την πλευρά του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στις συναντήσεις με τις ενδιαφερόμενες για τις φρεγάτες χώρες μιλούσε για το “πρόγραμμα του αιώνα”, εννοώντας πως δε χωράνε λάθη στην επιλογή του αναδόχου.

Στο τέλος, είπε ότι όποιος ενδιαφερόμενος παρουσιάσει σοβαρή λύση για τα ναυπηγεία, θα αποκτήσει και προβάδισμα για τις φρεγάτες, αποκαλύπτοντας ότι στόχος είναι τουλάχιστον το 30% του συνολικού προγράμματος, δηλαδή, περίπου 1,5 εκ των 5 δισ. ευρώ, να ανακατευθυνθεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, μέσω συνεργασιών.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube