Weather Icon

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία – Πώς επωφελείται η Ελλάδα

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία – Πώς επωφελείται η Ελλάδα

Ένα βαθύ ρήγμα βρίσκεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, με τις σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ γεγονός που φαίνεται να επηρεάζει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Υφαντής, μιλώντας στο Newpost.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του πριν καν αναλάβουν, είχαν αποφασίσει σε ποιους πυλώνες θα βασιστεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική. «Ένας από αυτούς τους πυλώνες που δεν είναι απαραβίαστος είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου. Άλλος πυλώνας εξίσου σημαντικός είναι τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, η Τουρκία αυτή τη στιγμή και στους δύο αυτούς πυλώνες παίρνει αρνητική βαθμολογία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι προφανές ότι η δημοκρατία στη Τουρκία διολισθαίνει συνεχώς υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο ζήτημα των γεωπολιτικών δεδομένων στην περιοχή, η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ με αυτά που έχει κάνει στη Συρία εναντίον των Κούρδων», επεσήμανε.

Επιπλέον ο καθηγητής τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται την Τουρκία παίζουν και οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία, και το «deal» με τους s-400.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube