Weather Icon

ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ η αποχώρηση από τα εγκόσμια μιας μεγάλης πολιτικής και πνευματικής προσωπικότητας του σύγχρονου Ελληνισμού (13 Μαΐου 1920 – 26 Απριλίου 2021).

ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ η αποχώρηση από τα εγκόσμια μιας μεγάλης πολιτικής και πνευματικής προσωπικότητας του σύγχρονου Ελληνισμού (13 Μαΐου 1920 – 26 Απριλίου 2021).

Παναγιώτης Ήφαιστος

 

Ο Βάσος Λυσσαρίδης (13 Μαΐου 1920 – 26 Απριλίου 2021) που έφυγε από τα εγκόσμια στις 26 Απριλίου 2021 υπήρξε μεγάλη πολιτική και πνευματική μορφή πολύ πέραν των Ελλαδικών και Κυπριακών συνόρων.
.
Εντός συνόρων και παρά το ότι την δεκαετία του 1960 δημιούργησε το σοσιαλιστικό κόμμα η παρουσία του κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59 ήταν σημαντική πέραν συμβατικών κομματικών και ιδεολογικών ζητημάτων. Στην συνέχεια από το 1960 βρισκόταν πάντα στην σωστή πλευρά: της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της φιλοπατρίας των αντί-ηγεμονικών στάσεων που επεκτείνονταν πέραν των συνόρων και που πολλοί τον συγκρίνουν με την αντί-ηγεμονική πλευρά του Τσε Γκουεβάρα. Στήριξε το κράτος ενάντια στην χούντα και στους κάθε λογής πράκτορές της και στην συνέχεια όταν οι τελευταίοι έκαναν πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974 με αποτέλεσμα να βρει αφορμή η Τουρκία να εισβάλει, ο Βάσος συνέχισε να είναι στην σωστή πλευρά αγωνιζόμενος για απελευθέρωση. 
.
Ποτέ δεν θα τον ξεχάσουμε.

.
Στην παρούσα ανάρτηση δεν θα επεκταθούμε και θα επανέλθουμε. Προτάσσουμε μόνο ένα χαρακτηριστικό ποίημά του. Στην συνέχεια την παρέμβασή μου στην παρουσίαση του βιβλίου μου «Κοσμοθεωρία των Εθνών» όταν ο Βάσος Λυσσαρίδης με τίμησε ως ένας εκ των ομιλητών. Ακολουθεί βίντεο σχετικά πρόσφατης συνέντευξης και στην συνέχεια παραθέτω όλες τις αναρτήσεις στην σελίδα www.ifestosedu.gr «Βάσος Λυσσαρίδης»
.
Η συνέχεια εδώ
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube