Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τούρκος αρθρογράφος: «Απειλή για την Τουρκία η γενοκτονία των Ποντίων»

Σχόλιο του Zafer Şahin στη Milliyet υποστηρίζει, ότι μετά τους Αρμενίους σειρά έχει η γενοκτονία των Ποντίων και καλεί τους Τούρκους σε επαγρύπνιση.

Δημοσιεύτηκε στις

Ποντιακό ζήτημα: Σχόλιο του Zafer Şahin στη Milliyet υποστηρίζει, ότι μετά τους Αρμενίους σειρά έχει η γενοκτονία των Ποντίων και καλεί τους Τούρκους σε επαγρύπνιση.

Η 24η Απριλίου αποτελεί ιστορική μέρα λόγω της διακήρυξης Μπάιντεν με την οποία αναγνωρίζονται τα γεγονότα του 1915 ως «αρμενική γενοκτονία». Οι αντιδράσεις στην Τουρκία ήταν εντονότατες. Στο τραπέζι έπεσε το θέμα της αμερνικανικής βάσης του Ιντζιρλίκ στην Αντάνα με τις τουρκικές εφημερίδες να ζητούν μέσω πρωτοσέλιδων χτυπημάτων να κλείσουν οι βάσεις.

Ο Ερντογάν σε πανικό τρέχει να προλάβει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Μάλιστα σε δήλωσή του πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, κατηγορώντας την τσαρική Ρωσία για γενοκτονία Γερμανών και Εβραίων. 

Ως απειλή παρουσιάζεται το θέμα της γενοκτονίας στον τουρκικό Τύπο. Άρθρο του Zafer Şahin, στις 27 Απριλίου 2021, στη Milliyet υποστηρίζει, ότι μετά τους Αρμενίους σειρά έχει η γενοκτονία των Ποντίων. Το άρθρο τιτλοφορείται ως «Στη συνέχεια το ψέμα του Πόντου» και καλεί τους Τούρκους σε επαγρύπνιση.

«Η άποψη των ΗΠΑ για τους ισχυρισμούς των Αρμενίων περί της αποκαλούμενης γενοκτονίας δεν είναι μία εξέλιξη που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Επόμενο βήμα του αρμενικού λόμπι θα είναι αποζημιώσεις από την Τουρκία. Δεν είναι μυστικό, ότι απώτερος σκοπός τους είναι η διεκδίκηση εδαφών.

Η ταχύτατη στήριξη της δήλωσης Μπάιντεν από την πολιτική πτέρυγα του PKK (εννοεί το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, HDP), δείχνει, ότι αυτό είναι το μακρόπνοο σχέδιο στο μυαλό τους. Όσοι θέλουν να μας επιβάλλουν νέα συνθήκη των Σεβρών δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για την αποκαλούμενη «Γενοκτονία των Ποντίων».

Η Ελλάδα από το 1981 προσπαθεί να διατηρήσει στη διεθνή ατζέντα αυτό το ζήτημα. Στις 19 Μαΐου 1994 με απόφαση που έλαβε το ελληνικό κοινοβούλιο καθιέρωσε τη 19 Μαΐου ως «Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Έστησαν «Μνημείο Γενοκτονίας» ακριβώς απέναντι από το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Προσπάθησαν ακόμα, πριν από δύο χρόνια, να οργανώσουν επιτροπή για την «100ή επέτειο της γενοκτονίας του Πόντου» στην Άγκυρα.

Όπως οι Αρμένιοι ονειρεύονται μια «Μεγάλη Αρμενία» έτσι και οι Έλληνες έχουν όνειρο τη δημιουργία ενός «Ελληνικού Κράτους Πόντου», το οποίο εκτείνεται από την Κασταμονή έως τον Αρτβίν και καλύπτει 13 επαρχίες. Περίπου 400 ποντιακοί σύλλογοι λειτουργούν στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά και τη Ρωσία, οι οποίοι αναπαράγουν συνεχώς το ψέμα ότι «οι Τούρκοι σκότωσαν μέσα σε 40 χρόνια 300 χιλιάδες Έλληνες σε 13 επαρχίες».

Η υποστήριξη του Μπάιντεν στο αρμενικό λόμπι για το ψέμα γενοκτονίας αναπόφευκτα θα ανοίξει την όρεξη του ελληνικού λόμπι. Ωστόσο, η πραγματική λεπτομέρεια που τους έκανε ευτυχισμένους ήταν, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως “Κωνσταντινούπολη” σε αυτή τη δήλωση. Οι Έλληνες τώρα θα καταστείλουν τους λεγόμενους ισχυρισμούς γενοκτονίας με όλη τους τη δύναμη για να τους αποδεχθούν στα κοινοβούλια διαφόρων χωρών, όπως και οι Αρμένιοι. Η φερόμενη γενοκτονία του Πόντου έχει γίνει απειλή για την Τουρκία. Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ελεύθερη μετάφραση.

Πριν προχωρήσει στο επόμενο θέμα που σχολιάζει στην αρθρογραφία του, υποστηρίζει, ότι ο ιμπεριαλισμός επιστρέφει στην Τουρκία 100 χρόνια μετά. «Είναι ωφέλιμο να είστε ενωμένοι και σε επαγρύπνιση», αναφέρει στο μήνυμά του.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο επίλυσης της σύγκρουσης με την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον

Η Μόσχα δεν αναμένει γρήγορες «προόδους» στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δεν υπάρχει «άμεση» λύση στον ορίζοντα: το Κρεμλίνο απέκλεισε χθες, Τρίτη, το ενδεχόμενο επίλυσης στο άμεσο μέλλον της σύγκρουσης με την Ουκρανία, μετά και τις νέες ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα οι οποίες δεν απέφεραν καρπούς, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να ζητήσει εκ νέου από την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.Την ώρα που ο ρωσικός στρατός – καλύτερα εκπαιδευμένος και με καλύτερο εξοπλισμό—έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κωλυσιεργεί σκοπίμως στο διπλωματικό πεδίο. Η Ρωσία απορρίπτει το αίτημα του Κιέβου για άνευ όρων εκεχειρία εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξοπλιστεί και να προετοιμαστεί καλύτερα με τη βοήθεια των Δυτικών συμμάχων της.

«Η Ρωσία (…) πρέπει πραγματικά να νιώσει ότι η συνέχιση του πολέμου θα έχει καταστροφικές συνέπειες», τόνισε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Telegram μετά τις νέες φονικές ρωσικές επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού εδάφους.

Ο Ζελένσκι έστειλε τον προσωπάρχη του Αντρίι Γερμάκ στην Ουάσινγκτον για να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

«Μόνο οι αυστηρές κυρώσεις μπορούν να αναγκάσουν τη Ρωσία να δεσμευθεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις», εκτίμησε ο Γερμάκ στο Χ μετά τη συνάντηση, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα «χρησιμοποιεί τη διαδικασία διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις».

Το Κίεβο ζητεί από την Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα ώστε να την «αναγκάσει» να αποδεχθεί μια πλήρη εκεχειρία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται προς το παρόν να λάβει τέτοιου είδους μέτρα, λέγοντας ότι ενδέχεται να δυσχεράνουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τη Δευτέρα Ρώσοι και Ουκρανοί συναντήθηκαν για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες, υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Σε αυτή τη συνάντηση η Μόσχα απέρριψε για μία ακόμη φορά την πρόταση του Κιέβου και των Ευρωπαίων για «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών.

«Θα ήταν λάθος να περιμένει κανείς άμεσες αποφάσεις και προόδους», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το ζήτημα της διευθέτησης είναι εξαιρετικά περίπλοκο και περιέχει πολλά θέματα», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να «εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης» προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνευση.

Η ρωσική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους Ουκρανούς ένα μνημόνιο με το οποίο ζητεί από το Κίεβο να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία, προτού συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Η Ουκρανία θεωρεί τον όρο αυτόν απαράδεκτο και ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της καθώς και συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Στο μεταξύ ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού έφτασε στην Πιονγκγιάνγκ για να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν προκειμένου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία, να μνημονεύσουν «τους Κορεάτες μαχητές που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της περιφέρειας Κουρσκ».

Επί του πεδίου τα πλήγματα συνεχίζονται, με τη Ρωσία να ασκεί εδώ και εβδομάδες μεγάλη πίεση στην ουκρανική, μεθοριακή επαρχία Σούμι. Χθες, Τρίτη, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα ρουκετών εναντίον της ομώνυμης πόλης, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

Η Μόσχα δηλώνει ότι θέλει να δημιουργήσει «ουδέτερη ζώνη» στη Σούμι ώστε να αποφύγει μελλοντικές εισβολές των Ουκρανών στρατιωτών στο έδαφός της. Χθες ο ρωσικός στρατός κατέλαβε άλλη μια πόλη στην επαρχία αυτή.

Από την πλευρά της η Ουκρανία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στο ρωσικό έδαφος: χθες ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με εκρηκτικά στη γέφυρα της Κριμαίας.

Εξάλλου η Μόσχα κατηγόρησε επίσης χθες την Ουκρανία ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις που το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν την κατάρρευση δύο γεφυρών στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν 113 άλλοι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κλείνει τα κέντρα του για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα το ανθρωπιστικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

Το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφανθεί για σχέδιο απόφασης που ζητεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές τους είκοσι μήνες πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), νεοσύστατη οργάνωση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα αφήσει κλειστά σήμερα τα κέντρα διανομής βοήθειας που διαχειρίζεται στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, έπειτα από χαοτικές σκηνές και δεκάδες νεκρούς στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του. 

Το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφανθεί για σχέδιο απόφασης που ζητεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές τους είκοσι μήνες πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

غدًا، 4 يونيو، ستكون مراكز التوزيع مغلقة لأعمال التحديث والتنظيم وتحسين الكفاءة.
بسبب التحديثات الجارية، يُمنع منعًا…

Posted by Gaza Humanitarian Foundation on Tuesday, June 3, 2025

Όμως το σχέδιο αναμένεται να προσκρούσει σε ακόμη ένα βέτο των ΗΠΑ –το πρώτο αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ–, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση στο Ισραήλ για να βάλει τέλος στον πόλεμο, καθώς, όπως τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, το σύνολο των κατοίκων του παλαιστινιακού θυλάκου κινδυνεύει να λιμοκτονήσει.

Μετά τη μερική χαλάρωση του απόλυτου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας για πάνω από δυο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν επιτρεπόταν η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, το GHF άρχισε τη δράση του πριν από μια εβδομάδα και κάτι.

Η ανάπτυξή του όμως σημαδεύτηκε από σκηνές χάους και πληροφορίες για θύματα από ισραηλινά πυρά κοντά σε κέντρα διανομής του. Το GHF επιμένει αρνείται πως υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο.

«Τα κέντρα διανομής θα είναι κλειστά για εργασίες ανακαίνισης, αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας», ανέφερε μέσω Facebook το GHF, οργάνωση με αδιαφανή χρηματοδότηση υποστηριζόμενη από την αμερικανική και την ισραηλινή κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν αύριο.

Χθες 27 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να πάνε να πάρουν βοήθεια από την αμερικανική οργάνωση κοντά στον κυκλικό κόμβο Αλ Αλάμ, στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ «εναντίον χιλιάδων πολιτών», σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ πως «στρατιώτες άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά (…) προς την κατεύθυνση υπόπτων που τους πλησίαζαν κατά τρόπο που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά τους» και πρόσθεσε πως θα διενεργήσει έρευνα για να ρίξει «πλήρες φως» στα γεγονότα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «εξετάζει την αυθεντικότητα» των πληροφοριών που κάνουν λόγο για θανάσιμα πυρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» τα πυρά αυτά, κάνοντας λόγο για «αδιανόητες» απώλειες ζωών στη Γάζα, δυο ημέρες έπειτα από παρόμοια τραγωδία στην ίδια τοποθεσία με 31 νεκρούς, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ από την πλευρά του κατήγγειλε «εγκλήματα πολέμου».

Πέρα από τους 27 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες στη Ράφα, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για άλλους 19 νεκρούς από πυρά του ισραηλινού στρατού σε όλο τον θύλακο.

Ο κυκλικός κόμβος όπου εκτυλίχτηκε η τραγωδία βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από κέντρο διανομής που διαχειρίζεται το GHF.

Ο ΟΗΕ και πολλές άλλες ΜΚΟ έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν με την οργάνωση αυτή, εξαιτίας των ανησυχιών τους για τις μεθόδους και την έλλειψη ουδετερότητάς του. Φοβούνται πως δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει στρατιωτικούς σκοπούς του Ισραήλ.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο σύζυγος και τα παιδιά της Ριμ αλ Άκρας, η οποία σκοτώθηκε από πυρά χθες τα ξημερώματα, ήταν βυθισμένοι στο πένθος.

«Πώς να σ’ αφήσω να φύγεις, μαμά;» είπε ο γιος της Ζάιν, σφίγγοντας το άψυχο σώμα της, τυλιγμένο με λευκό σάβανο. Κοριτσάκι πήρε το ένα χέρι της μητέρας του και το φίλησε, άλλα έκλαιγαν τη στιγμή του αποχαιρετισμού.

Ο Μοχάμεντ αλ Σάερ, 44 ετών, παρών επιτόπου, αφηγήθηκε στο AFP ότι «ελικόπτερο και drones άρχισαν να ρίχνουν εναντίον του πλήθους για να το εμποδίσουν να πλησιάσει τα άρματα μάχης, Είχαμε νεκρούς και τραυματίες».

Τη 17η Μαΐου ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, με δημόσια διακηρυγμένους στόχους να τεθεί υπό τον «έλεγχό» του «όλος» ο παλαιστινιακός θύλακος, ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, και να αφανιστεί η Χαμάς, στην εξουσία εκεί από το 2007.

Με σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, ιστιοφόρο της συμμαχίας του στολίσκου της ελευθερίας, στο οποίο επιβαίνουν η νεαρή σουηδή οικολόγος ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και η γαλλίδα βουλεύτρια Ριμά Χασάν, απέπλευσε την Κυριακή από την Ιταλία και κινείται προς την περιοχή.

Το πολεμικό ναυτικό «κινητοποιείται μέρα και νύχτα για να προστατεύσει τον θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορά του», προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Εφί Ντεφρίν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Η Χαμάς έχει εξάλλου ακόμη στα χέρια της τη σορό ισραηλινού στρατιώτη που είχε σκοτωθεί το 2014, σε προηγούμενο πόλεμο στον θύλακο.

Πάνω από 54.510 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Financial Times: Το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας! Το χτύπημα της Ουκρανίας θα υποχρεώσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη στρατηγική της

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κάθε απώλεια σε ένα πόλεμο «μετρά» περισσότερο αν η αναπλήρωσή της είναι δύσκολη ή, πολύ περισσότερο, αν είναι αδύνατη. Αυτό αντιπροσωπεύει για τη Ρωσία η απώλεια των βομβαρδιστικών της μετά την επίθεση της Ουκρανίας με drones σε αεροπορικές της βάσεις.Ακόμη και αν δεν ήταν 40 τα αεροσκάφη που χάθηκαν, όπως υποστήριξε η Ουκρανία, αυτό που έχασε η Ρωσία ήταν βομβαρδιστικά που ίσως δεν θα αντικατασταθούν ποτέ, γιατί δεν παράγονται πια.

Ένας στόλος τόσο βαριά χτυπημένος που ενδέχεται να υποχρεώσει το Κρεμλίνο να αναθεωρήσει τη στρατηγική του απέναντι στην Ουκρανία, τονίζουν οι Financial Times. Τα βαθιά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος αποκαλύπτουν το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας — ακόμη κι αν ο αντίπαλος είναι πιο αδύναμος.

Η εμβέλεια της ουκρανικής επιχείρησης με drones κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρη, καθώς οι αναλύσεις από δορυφορικές εικόνες και εκτιμήσεις ειδικών φωτίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η Ουκρανία σχεδίαζε επί 18 μήνες μια τολμηρή επιχείρηση: έκρυβε drones σε φορτηγά, τα μετέφερε χιλιάδες χιλιόμετρα πίσω από τις ρωσικές γραμμές και έπληξε τέσσερις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις με στρατηγικά βομβαρδιστικά. Η επιχειρησιακή τόλμη συνοδεύτηκε και από καταστροφή στόχων.

Εκτιμήσεις αναλυτών υποστηρίζουν ότι η επίθεση «υπονόμευσε με ουσιαστικό τρόπο τη δυνατότητα της Ρωσίας να εκτελεί πλήγματα εκτός βεληνεκούς της εχθρικής άμυνας (stand-off)». Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν του Carnegie Endowment for International Peace, «καταστράφηκαν αεροσκάφη που η Ρωσία θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει». Προσθέτει ο ίδιος: «Μπορεί να μην είναι αρκετό για να σταματήσουν πλήρως οι ρωσικές επιθέσεις, αλλά δείχνει ότι η συνέχιση του πολέμου έχει πραγματικό κόστος για τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις6 λεπτά πριν

Βγάλαμε τα μάτια μας με το Σινά!

Ο νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος-τουρκολόγος, συγγραφέας αρκετών σχετικών βιβλίων, διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών...

Διεθνή22 λεπτά πριν

Η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο επίλυσης της σύγκρουσης με την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον

Η Μόσχα δεν αναμένει γρήγορες «προόδους» στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουση

Πολιτική38 λεπτά πριν

Στο Θρυλόριο η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα!

Η Αυστραλιανή διπλωμάτισσα έμενε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και έφυγε με την υπόσχεση ότι θα το...

Άμυνα1 ώρα πριν

Η καρδιά της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης “DEFENDER EUROPE 25″ χτυπάει δυνατά στη Θράκη (Βίντεο+Φώτο)

Περισσότερα από 324 στελέχη από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρίσκονται ήδη επί ποδός για...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Νικόλαος Χατζόβουλος: Όταν οι πράκτoρες της EYΠ παρακολουθούν πoινικoύς, κάτι δεν πάει καλά

Ο έμπειρος σύμβουλος ασφάλειας έκανε και μια αναδρομή στη λειτουργία της ΕΥΠ, επισημαίνοντας τις φάσεις στελέχωσης της υπηρεσίας, από την...

Δημοφιλή