JPEG - 19 ko

Το πολύ γνωρίζουμε ότι, στις 3 Απριλίου 2021, ο Αρχηγός Επιτελείου, στρατηγός Youssef Huneiti, ήρθε ευγενικά να ενημερώσει τον πρίγκιπα Hamza για τον κατ’ οίκον περιορισμό του και την απαγόρευση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Η συνομιλία, ηχογραφημένη, όμως κυκλοφόρησε. Ακούμε έναν αλαζόνα και φλεγόμενο πρίγκιπα, ενώ ο στρατιωτικός, πάντα ευγενικός και σταθερός, του δηλώνει ότι μόλις ξεπέρασε τα όρια του αποδεκτού. Ωστόσο, τίποτα δεν αναφέρεται σχετικά με το βάθος της διαφοράς. Ταυτόχρονα, συνελήφθησαν δεκαέξι προσωπικότητες. Αντί να υπακούει, ο πρίγκιπας Χάμσα έδωσε στη συνέχεια ένα ηχογραφημένο βίντεο [φωτογραφία] στο οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε απόπειρα πραξικοπήματος και επέκρινε την ηγεσία του βασιλιά Αμπντουλάχ.
.
Τελικά, ο πρίγκιπας Χάμζα συμφώνησε να υπογράψει δελτίο τύπου παρουσία του θείου του, πρίγκιπα Χασάν Μπεν Ταλάλ, στο οποίο δηλώνει υποταγή στο στέμμα: «Θα παραμείνω πιστός στην κληρονομιά των προγόνων μου, στην Αυτού Μεγαλειότητα τον βασιλιά επίσης καθώς και «στον πρίγκιπα κληρονόμο του, και θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεσή τους για να τους υποστηρίξω».

JPEG - 51.8 ko
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ayman Safadi.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ayman Safadi δήλωσε στις 4 Απριλίου ότι μια συνωμοσία είχε μόλις «πνίγηκε στο αυγό». Οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολούθησαν «τις επαφές [των συνωμοτών] με ξένα στοιχεία που αποσκοπούσαν στην αποσταθεροποίηση της ασφάλειας της Ιορδανίας», ιδίως την διαφυγή της γυναίκας του πρίγκιπα Χάμζα. Δεν παρατηρήθηκε καμία κίνηση στρατευμάτων επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το πραξικόπημα καταλύθηκε ενώ βρισκόταν μόνο στην προπαρασκευαστική του φάση.

JPEG - 33.7 ko
Ο σεΐχης Hassan Ben Zaid (μέλος της βασιλικής οικογένειας) και ο Bassem Awadallah (πρώην υπουργός)

Αυτοί που συνελήφθησαν είναι οι Bassem Awadallah, σεϊχης Hassan Ben Zaid και μέλη του περιβάλλοντος τους. Αυτοί οι δύο άνδρες συνδέονται στενά με τον πρίγκιπα και πραγματικό αφέντη της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν (γνωστό ως «MBS»). Ο Bassem Awadallah συνελήφθη καθώς ετοιμαζόταν να διαφύγει από τη χώρα.
.
Μια σαουδαραβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Faisal bin Farhan έφτασε στο Αμμάν και απαίτησε την απελευθέρωση του Μπασέμ Αουάνταλαχ, ο οποίος έχει διπλή ιορδανο-σαουδαραβική ιθαγένεια. Σύμφωνα με την Washington Post , αρνήθηκε να φύγει από τη χώρα χωρίς τον Awadallah, γεγονός που αρνήθηκε η Σαουδική Αραβία. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία εξέφρασε με δήλωση την υποστήριξή της στην βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας.
.
Οι σχέσεις της Ιορδανίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν πολύ στενές. Αυτές οι δύο χώρες επιδοτούν γενναιόδωρα αυτό το μικρό, φτωχό βασίλειο (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2012 έως το 2017). Αλλά μετά την αναθέρμανση των σχέσεων τους με το Ισραήλ, απομακρύνθηκαν από την Ιορδανία. Η οικονομία της Ιορδανίας πλήττεται σκληρά: το έλλειμμα του ετήσιου προϋπολογισμού είναι περίπου το ένα πέμπτο.
.
Ο διεθνής Τύπος είναι παθιασμένος με τις συνθήκες πρόσβασης στο θρόνο του βασιλιά Αμπντουλάχ εις βάρος του ετεροθαλούς αδελφού του, Χάμζα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αλλά το να μειώσουν τα σημερινά γεγονότα σε ζήλιες μέσα στη βασιλική οικογένεια δεν μπορεί να τα εξηγήσει. .
.
Ο Bassem Awadallah εμπλέκεται επίσης στην πρόσφατη απόκτηση παλαιστινιακής γης για λογαριασμό των Εμιράτων. Μάλλον αυτό το μονοπάτι πρέπει να ερευνηθεί.
.
Όλα συμβαίνουν σαν να είχε προγραμματίσει την ανατροπή του Βασιλιά Αμπντουλάχ η Σαουδική Αραβία προκειμένου να εφαρμόσει το δεύτερο μέρος του σχεδίου του προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, προτού η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλάξει γνώμη. Πράγματι, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ είχε απορρίψει τις προτάσεις του Τζάρεντ Κούσνερ για τη «συμφωνία του αιώνα». Δεν υποστήριζε το σχέδιο αντικατάστασης του προέδρου του παλαιστινιακού κράτους, Μαχμούτ Αμπάς, με τον πρώην αξιωματούχο ασφαλείας που δολοφόνησε τον Γιασέρ Αραφάτ, τον Μοχάμεντ Νταχλάν (σήμερα πρόσφυγα στα Εμιράτα) [1]. Έχουν προκηρυχτεί νομοθετικές εκλογές για τις 22 Μαΐου στην Παλαιστίνη, μετά από 15 χρόνια χωρίς καμία δημοκρατική διαβούλευση. Οι Ιορδανοί φοβούνται ότι οι Παλαιστίνιοι θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τη δικιά τους όπως το 1970 («Μαύρος Σεπτέμβριος»).
.
Η επιλογή μπροστά σε μια σύγκρουση που διαρκεί τρία τέταρτα του αιώνα είναι είτε να επιμείνουν στην υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, είτε να παραδεχτούν ότι μετά από πέντε στρατιωτικές ήττες (1948-9, 1967, 1973, 2008- 9, 2014), τα έχασαν. Οι δυνάμεις που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την περιοχή τροφοδοτούν αυτήν τη σύγκρουση υποστηρίζοντας τους Παλαιστίνιους στο νομικό πλαίσιο και στερώντας τους της προστασίας των Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ καταδικάζεται συνεχώς από τη Γενική Συνέλευση, αλλά ποτέ δεν αναγκάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτή η σύγκρουση είναι ακόμη πιο περίπλοκη επειδή η Χαμάς δεν πολεμά ενάντια στον ισραηλινό αποικισμό (όπως η Φατάχ), αλλά επειδή, σύμφωνα με μια ανάγνωση του Κορανίου, μια Μουσουλμανική γη δεν μπορεί να κυβερνηθεί από Εβραίους. Με αυτόν τον τρόπο, οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει κάθε υποστήριξη στον κόσμο.

JPEG - 44.7 ko
Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο πρόεδρος Τραμπ ανάγκασε το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ να υπογράψουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Ήταν για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης που εφίστατο εδώ και πολλά χρόνια για να στερηθεί η Μέση Ανατολή οποιουδήποτε μέλλοντος. Για τους μεν, πρόδωσε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, για τους δε σταμάτησε να τους υπόσχονται το φεγγάρι για να τους βοηθήσουν επιτέλους να αναπτυχθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Τραμπ και ο ειδικός του σύμβουλος Τζάρεντ Κούσνερ είχαν διαπραγματευτεί τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» μεταξύ του Ισραήλ αφενός, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν αφετέρου [2]. Ομαλοποίησαν τις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Μαρόκου και ετοιμάζονταν να γενικεύσουν αυτήν τη διαδικασία σε ολόκληρη την περιοχή όταν απομακρύνθηκαν από την εξουσία με μια αδιαφανή ψηφοφορία. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί να ξαναζωντανέψει τη πληγή προκειμένου να ξαναρχίσει τον «ατελείωτο πόλεμο». Έτσι αποφάσισε να χρηματοδοτήσει πάλι τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ή να βοηθήσει την αναγνώριση της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχράουι από τον ΟΗΕ, προκειμένου να ασκήσει πίεση στο Μαρόκο να αποσυρθεί. Όσο περισσότερο διατηρούνται οι συγκρούσεις, τόσο πιο εύκολα είναι επωφελημένη η Ουάσιγκτον. Δεν έχει σημασία τι σκέφτονται οι άλλοι «σύμμαχοί της» και ακόμη λιγότερο οι ενδιαφερόμενοι πληθυσμοί.

JPEG - 25.8 ko
Ο καπετάνιος Roy Shaposhnik

Ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Roy Shaposhnik, προσέφερε στον πρίγκιπα Hamza το προσωπικό του αεροπλάνο για να του επιτρέψει να διαφύγει από την Ιορδανία. Το πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας, Πέτρα, το οποίο παρατήρησε ότι ήταν καπετάνιος της IDF, ισχυρίζεται ότι είναι πράκτορας της Μοσάντ, πράγμα το οποίο αρνήθηκε. Δηλώνει ότι είναι απλά φίλος του πρίγκιπα, δεν κάνει πολιτική και θέλει απλώς να τον εξυπηρετήσει, τον ίδιον και την οικογένειά του. Η εταιρεία του, Global Mission Support Services, ασχολείται με την εφοδιαστική στη Μέση Ανατολή και στην αγγλόφωνη Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης φυγάδων προσωπικοτήτων.
.
Σε μια τελευταία δήλωση, που δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου στο Αμμάν, το Παλάτι διαβεβαιώνει ότι όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο ένα σφάλμα που βασίζεται σε κακές ερμηνείες των υπηρεσιών ασφαλείας. Χάρη στη «διαμεσολάβηση» του σοφού πρίγκιπα Χασάν Μπεν Ταλάλ, η ειρήνη επέστρεψε μετά από μια οικογενειακή «παρεξήγηση».
.
Τα 16 άτομα που συνελήφθησαν παραμένουν στη φυλακή, δεν μπορεί να προσεγγιστεί ο πρίγκιπας Hamza. Οποιοδήποτε άρθρο σχετικά με αυτό που μόλις συνέβη οδηγεί επίσης τους συγγραφείς στη φυλακή.

Μετάφραση  Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή  Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1] « Les circonstances politiques de la mort de Yasser Arafat », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 11 novembre 2010.
[2] “Abraham Accords Peace Agreement”, Voltaire Network, 15 September 2020.