Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 4 Απριλίου 2021

To Ισραήλ πρέπει να επιφυλακτικό σχετικά με τις επιθέσεις φιλίας της Άγκυρας

To Ισραήλ πρέπει να επιφυλακτικό σχετικά με τις επιθέσεις φιλίας της Άγκυρας

Το Ισραήλ πρέπει να είναι επιφυλακτικό για τις δημοσιεύσεις του Τύπου σχετικά με την επιθυμία της Άγκυρας για συμφιλίωση, καθώς η μόνη επιθυμία της είναι υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απομονωθεί το Ισραήλ και ενδυναμωθούν οι εχθροί του, ανέφερε η Jerusalem Post σε δημοσίευμα του Σαββάτου.

Αν ο Ερντογάν είναι ειλικρινής στην επιθυμία του να επιδιορθώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, είπε, πρέπει να κάνει διορθώσεις. Ν σταματήσει να αποκαλεί το Ισραήλ μια ναζιστική χώρα, να απελάσει τα μέλη της Χαμάς και να «σταματήσει το φλερτ με τις αντι-Ισραηλινές εξτρεμιστικές ομάδες». Ο Ερντογάν σε μια απροσδόκητη δήλωση τον Δεκέμβριο είπε ότι η Τουρκία θα ήθελε καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ

Κάποτε σύμμαχοι, οι δύο χώρες είχαν μια πικρή πτώση που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας άρχισαν να επιδεινώνονται αφού το Ισραήλ επιτέθηκε στο στόλο της Γάζας το 2010, σκοτώνοντας δέκα φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές, οι περισσότεροι από τους ήταν τούρκοι πολίτες , επί του Mavi Marmara, ενός τουρκικού πλοίου.

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε επανειλημμένα την κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μακρά ιστορία αυτής της κατάχρησης από την Τουρκία και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία κάνει σημαντικές κινήσεις για να επιδιορθώσει τους δεσμούς», δήλωσε η Jerusalem Post. «Η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει δηλώνοντας ότι το Ισραήλ δεν είναι σαν τη ναζιστική Γερμανία. Διαφορετικά, δεν υπάρχει τίποτα για να μιλήσουμε. “

Η Άγκυρα πρέπει επίσης να σταματήσει να δίνει «ένα κόκκινο χαλί στους διοικητές της Χαμάς που έχουν αίμα στα χέρια τους», και να τους καλωσορίζει με αγκαλιές, είπε η Jerusalem Post. Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Τουρκία αναφέρει ότι η ομάδα είναι ένα νόμιμο πολιτικό κίνημα που κέρδισε την εξουσία μέσω δημοκρατικών εκλογών.

Η ομάδα δημιούργησε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη αφού ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος την ανάγκασε να εγκαταλείψει ένα από τα γραφεία της στη Δαμασκό. Η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι παρείχε κεφάλαια, ακόμη και ιθαγένεια στους ανώτερους αξιωματούχους της.

Ο Ερντογάν φιλοξένησε τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Ismail Haniyeh, στην Τουρκία δύο φορές πέρυσι, προκαλώντας αντιδράσεις από το Ισραήλ, καθώς και από παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Haniyeh μίλησε με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας για να τιμήσει την 45η επέτειο της Παλαιστινιακής Ημέρας της Γης.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube