Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 4 Απριλίου 2021

Το διπλό μήνυμα του «ΗΝΙΟΧΟΥ»: Με αντί COVID σχεδιασμό σκεπάζει το Αιγαίο και εκνευρίζει την Άγκυρα

Το διπλό μήνυμα του «ΗΝΙΟΧΟΥ»: Με αντί COVID σχεδιασμό σκεπάζει το Αιγαίο και εκνευρίζει την Άγκυρα

Για την Πολεμική Αεροπορία η απόφαση να πραγματοποιηθεί φέτος κανονικά η πολυεθνική αεροπορική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2021”, παρά το γεγονός ότι η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα το οποίο θέλουν να κερδίσουν τα Ελληνικά “φτερά”.

Την ώρα που εδώ και ένα χρόνο η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και έχει αποτελέσει την αιτία είτε να ακυρωθούν, είτε να αναβληθούν μεγάλες στρατιωτικές δραστηριότητες σε κάθε γωνιά της υφηλίου, η Πολεμική Αεροπορία με την πλήρη στήριξη του ΓΕΕΘΑ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τολμά. Και οργανώνει μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές αεροπορικές ασκήσεις φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο με διπλό στόχο. Από τη μια να στείλει το μήνυμα ότι η HAF αποτελεί μια από τις κορυφαίες αεροπορίες με τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες και εμπειρία σε ασκήσεις υψηλού επιπέδου. Και από την άλλη σε οργανωτικό καθαρά επίπεδο διαθέτει την τεχνογνωσία και τα στελέχη ώστε σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν εδώ και ένα χρόνο με την πανδημία μπορεί να αναλάβει και να φέρει σε πέρας πολυεθνικές δραστηριότητες, όπως ο “ΗΝΙΟΧΟΣ”, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι Έλληνες επιτελείς εδώ και μήνες εργάζονται εντατικά τόσο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της άσκησης όσο και στα μέτρα ασφαλείας τα οποία θα εξασφαλίζουν σε όλους του συμμετέχοντες ότι ο “ΗΝΙΟΧΟΣ” θα μείνει προστατευμένος από την πανδημία. Και μόνο το γεγονός ότι κορυφαίες πολεμικές αεροπορίες στον κόσμο όπως η USAF από τις ΗΠΑ, η IAF από το Ισραήλ και η Armee De L’Air από τη Γαλλία μαζί με τους Ισπανούς, και τους Άραβες από τα Εμιράτα έδωσαν ‘’ψήφο εμπιστοσύνης’’ στην Αθήνα και στην HAF και είπαν “ναι” στον “ΗΝΙΟΧΟ” δείχνει τον βαθμό αξιοπιστίας που έχει κερδίσει διεθνώς η Πολεμική μας Αεροπορία. Την ώρα που μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις σε όλο τον κόσμο είτε δεν πραγματοποιήθηκαν είτε συρρικνώθηκαν.

Το σχέδιο του Ελληνικού επιτελείου είναι όλες οι αποστολές από την πρώτη στιγμή που θα πατήσουν στο έδαφος της χώρας μας να παραμείνουν όσο το δυνατό πιο προστατευμένες ώστε να “αναχαιτιστεί” κάθε πιθανότητα “παραβίασης” από την πανδημία.

Στο καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο ο σχεδιασμός της άσκησης από το ΑΤΑ παραμένει σε υψηλά στάνταρ με τους επιτελείς να έχουν συμπεριλάβει στον “ΗΝΙΟΧΟ” ακόμα και τα πιο σύνθετα σενάρια αεροπορικού πολέμου με συνδυασμένες απειλές από αέρα, έδαφος και θάλασσα. Τα “φτερά” του ‘’ΗΝΙΟΧΟΥ’’ θα σκεπάσουν κυριολεκτικά κάθε γωνιά του FIR Αθηνών με το ολόκληρο Αιγαίο και την περιοχή Νότια και Ανατολικά από την Κρήτη να βρίσκονται εντός του σχεδιασμού της άσκησης. Τα Ελληνικά “γεράκια” για μια ακόμη φορά θέλουν να δείξουν στους γείτονες ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι αυτή που έχει τον πλήρη έλεγχο σε κάθε γωνιά Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και γνωρίζουν καλά ότι κάθε άσκηση της HAF με συμμαχικές και φιλικές χώρες προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα. Την ώρα που η Τουρκική αεροπορία δείχνει ανήμπορη μπροστά στη συνεχή προβολή ισχύος από τα “μπλε φτερά”.

Σε καιρό πανδημίας το γεγονός ότι σχεδόν 100 αεροσκάφη θα επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα με συνδρομή όπου χρειαστεί και της 116 Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο είναι χωρίς αμφιβολία εντυπωσιακό. Περίπου 40 θα είναι τα Ελληνικά μαχητικά τα οποία θα επιχειρούν από την Ανδραβίδα-F16, Mirage 2000-5 και F4-ενώ στον “HNIOXO” θα λάβει μέρος σχεδόν το σύνολο του στόλου της HAF από όλες τις Πολεμικές Μοίρες της χώρας. Σε αυτά θα προστεθούν 16 μαχητικά F-16, 2 ιπτάμενα τάνκερ και ένα μη επανδρωμένο MQ9 της USAF, 6 F-16 Sufa,6 F-15 και ιπτάμενο τάνκερ B-707 από την Israeli Air Force, 6 F-18 από την Ισπανική πολεμική αεροπορία, 11 Rafale και 5 Mirage από την Armee De L’Air, 6 F-16 block 60 από τα ΗΑΕ καθώς και ελικόπτερο από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube