Weather Icon
Τουρκία 6 Απριλίου 2021

Το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας αθώωσε κατηγορούμενους που οργάνωναν εμπόριο λευκής σαρκός με το ISIS

Το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας αθώωσε κατηγορούμενους που οργάνωναν εμπόριο λευκής σαρκός με το ISIS

 Abdullah Bozkurt

Για πέντε χρόνια, το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας, στελεχωμένο με ισλαμιστές και νεοεθνικιστές, δεν έχει επανεξετάσει μια σκανδαλώδη απόφαση για απαλλαγή από ένα κατώτερο δικαστήριο σχετικά με το φερόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) – το εμπόριο σεξουαλικών σκλάβων σε μια τουρκική συνοριακή επαρχία.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2015 στην επαρχία Γκαζιαντέπ, όπου το ISIS και τα τζιχαντιστικά κέντρα δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια και τους επιτρέπεται να λειτουργούν με περιορισμούς από τις τουρκικές αρχές. Όταν ένας ειδικός οίκος ανταλλαγής νομισμάτων αναφέρθηκε στις ειδήσεις ότι είχε λάβει μετρητά ως αντάλλαγμα για την πώληση γυναικών και παιδιών Yazidi σε έναν διαμεσολαβητή, η αστυνομία στην επαρχία έπρεπε να ενεργήσει.

Η αστυνομική έρευνα επιβεβαίωσε ότι έξι άτομα, όλοι Σύριοι, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για πολλαπλές κατηγορίες. Ωστόσο, η υπόθεση ολοκληρώθηκε γρήγορα, με όλους τους υπόπτους να αθωώνονται και να απελευθερώνονται. Ασκήθηκε έφεση στο Ανώτατο Εφετείο το 2016 υπό πίεση από τον τοπικό δικηγορικό σύλλογο, αλλά το ανώτερο δικαστήριο ουδέποτε εξέτασε την υπόθεση.

The indictment in an ISIS slave trade case involving a money exchange house was prepared in haste and ignored many key findings:

Η έρευνα της Nordic Monitor για τον φάκελο της υπόθεσης δείχνει μια σειρά από καθυστερήσεις στη διερεύνηση και τη δίκη των υπόπτων και ότι τόσο ο εισαγγελέας όσο και η επιτροπή των δικαστών έσπευσαν τη διαδικασία, υποδηλώνοντας ότι οι τουρκικές αρχές ήθελαν να σταματήσουν την υπόθεση και να περιορίσουν τη ζημία κάλυψης ειδήσεων.

Η αλλοιωμένη υπόθεση αντανακλούσε τη γενική άποψη της δυσπιστίας και της προκατάληψης που είχε η τουρκική κυβέρνηση όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των Yazidi . Οι απόψεις της κυβέρνησης εκφράστηκαν με σαφήνεια από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 16 Οκτωβρίου 2016 κατά τη διάρκεια ομιλίας σε χιλιάδες σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές στην πατρίδα του Ρέιζ στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Κατηγόρησε τους Yazidi για συνωμοσία με τους τρομοκράτες εχθρούς της Τουρκίας και συμμετοχή σε κινήσεις εναντίον της χώρας του.

Το γραφείο, που λειτουργούσε με την επωνυμία της εταιρείας al-Amir, απέχει μόλις τρία τετράγωνα από το κεντρικό επαρχιακό αστυνομικό τμήμα, το οποίο δείχνει ότι οι αρχές πιθανότατα γνώριζαν τις επιχειρήσεις ανταλλαγής χρημάτων του ISIS πολύ πριν εκδοθούν στα μέσα ενημέρωσης.

Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ώθησε τον Σύνδεσμο Δικηγορικών Συλλόγων Gaziantep και την Ένωση Προοδευτικών Γυναικών να υποβάλουν ποινική καταγγελία στην εισαγγελία, ζητώντας από τις αρχές να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς. Η αστυνομία έπρεπε να ενεργήσει υπό πίεση και ο εισαγγελέας αποφάσισε να ασκήσει ορθή κατηγορία χωρίς να διερευνήσει πλήρως την εμβέλεια του δικτύου και άλλους υπόπτους που συμμετείχαν στο εμπόριο λευκής σαρκός.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής η αστυνομία βρήκε διαβατήρια, μετρητά ύψους 371.711 $, τουρκικές λίρες, 795 ευρώ και 5.650 λίρες Συρίας, ένα μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων και αποδείξεις για μεταφορά χρημάτων στα αραβικά. Οι ύποπτοι ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα προορίζονταν για νόμιμο εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αν και δεν συλλέχθηκαν αποδείξεις όπως φορτωτικές, καταθέσεις φόρων ή αποδείξεις πωλήσεων για να υποστηρίξουν αυτό το επιχείρημα. Οι αποδείξεις έδειξαν ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε συνεργάτες στο Manbij της Συρίας, όταν η περιοχή ήταν ακόμη υπό τον έλεγχο του ISIS.

Parliamentary question listed fallacies in the ISIS sex slave trade case and suggested a hurried hush-up:

Με ταχύτητα ρεκόρ, η ημερομηνία της δίκης ορίστηκε για μια εβδομάδα από τότε και η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 με τον προεδρεύοντα δικαστή Lutfi Türk να επιβλέπει τη διαδικασία. Οι ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν ένοχοι για τις κατηγορίες και ισχυρίστηκαν ότι διεξήγαγαν νόμιμο διασυνοριακό εμπόριο. Ο Hadad κατέθεσε ότι ο al-Amir εδρεύει στο Χαλέπι και ότι το γραφείο στο Gaziantep ήταν μόνο ένα υποκατάστημα για τη συριακή μητρική εταιρεία. Ισχυρίστηκε ότι ένας συνεργάτης της εταιρείας δεν μπορούσε να μπει στην Τουρκία και αυτό εμπόδισε την εταιρεία να υποβάλει επίσημα τα έγγραφα για να εγγραφεί σωστά στην Τουρκία.

Στη δεύτερη και τελευταία ακρόαση στις 15 Ιανουαρίου 2016, ο εισαγγελέας Ömer Tuncay İpek εξέφρασε τις συγκλονιστικές τελικές παρατηρήσεις του και ζήτησε την αθώωση όλων των υπόπτων. Είπε ότι το γραφείο του εισαγγελέα συμφώνησε με την υπεράσπιση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες. Το δικαστήριο συμμορφώθηκε με το αίτημα του εισαγγελέα, αθώωσε όλους τους υπόπτους και επέστρεψε τα κατασχεθέντα μετρητά.

Turkey’s justice minister claimed no knowledge of the court case and said courts are independent from the executive branch:

Το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απαιτεί από το νόμο να ενημερώνεται για τυχόν μετρητά που κατασχέθηκαν σε αστυνομική επιδρομή, δεν ενημερώθηκε από τον εισαγγελέα ή το δικαστήριο. Το δικαστήριο δεν υπέβαλε καταγγελία εναντίον του σπιτιού ανταλλαγής νομισμάτων, το οποίο βρέθηκε να λειτουργεί παράνομα. Ούτε οι εισαγγελείς ούτε οι δικαστές προσπάθησαν να εντοπίσουν τους αποστολείς και τους παραλήπτες των μεγάλων χρηματικών ποσών που ανταλλάχθηκαν για ποιο σκοπό. Για παράδειγμα, μια κατασχεθείσα απόδειξη έδειξε μια εφάπαξ παράνομη μεταφορά χρημάτων ύψους 500.000 $ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Ο νομοθέτης της αντιπολίτευσης Mahmut Toğrul από την επαρχία Gaziantep υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου 2016 ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Bekir Bozdağ να εξηγήσει όλα αυτά τα περίεργα γεγονότα στην υπόθεση. Σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση έπρεπε να είχε δώσει απάντηση στα οκτώ ερωτήματα που έθεσε η αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης αφιέρωσε τον χρόνο του και απάντησε στις 6 Σεπτεμβρίου 2016. Επικαλούμενος τη δικαστική ανεξαρτησία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Bozdağ δεν απάντησε σε καμία από τις οκτώ ερωτήσεις που έθεσε ο Τόρουλ σχετικά με την υπόθεση γυναικών και παιδιών Yazidi που πωλήθηκαν μέσω τουρκικής επαρχίας. Ο Bozdağ δήλωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν γνωρίζει καθόλου την υπόθεση και δεν ήξερε τι συνέβη με αυτήν.

 Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube