Weather Icon
Αίγυπτος , Τουρκία 21 Απριλίου 2021

To AKP προτείνει κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Τουρκίας-Αιγύπτου

To AKP προτείνει κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Τουρκίας-Αιγύπτου

Xωριανόπουλος Άγγελος

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο για τη δημιουργία μιας ομάδας φιλίας Τουρκίας-Αιγύπτου, ανέφερε η εφημερίδα Birgün τη Δευτέρα. Η πρόταση, που υποβλήθηκε στο Γραφείο του Προέδρου, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών, ανέφερε στην εφημερίδα ο αντιπρόεδρος του Ομίλου AKP Bülent Turan.

Η πρόταση έρχεται καθώς η Τουρκία σηματοδοτεί την απόψυξη στις σχέσεις με την Αίγυπτο. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν καταστραφεί από τότε που ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανέλαβε την εξουσία σε στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2013 και ξεκίνησε καταστολή κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Τουρκία, υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκαζε συχνά τον Σίσι ως δικτάτορα ενώ παράλληλα έγινε ασφαλές καταφύγιο για Αιγύπτιους εξόριστους που αντιτίθενται στην κυβέρνηση στο Κάιρο. Η κυβέρνηση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους στις αρχές Μαΐου στο πλαίσιο προγραμματισμένης προσέγγισης μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων.

«Οι συνομιλίες (μεταξύ των πλευρών), οι συναντήσεις, οι καλοπροαίρετες προσεγγίσεις, επιτρέπουν σε όλα τα μέρη και όλες τις χώρες να επανεξετάσουν τις κακές τους σχέσεις», δήλωσε ο Turan. «Σε αυτό το σημείο φτάσαμε, πιστεύουμε ότι είναι πολύτιμο για τη χώρα μας, την Αίγυπτο και τις σχέσεις μας, να αποκαταστήσουμε μια ομάδα φιλίας», πρόσθεσε.

Η προηγούμενη ομάδα φιλίας Τουρκίας-Αιγύπτου διαλύθηκε στο πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο με επικεφαλής τον Σίσι.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube